Hlavní obsah

Rodinná vila s vanou pod širým nebem vzdoruje tropickému klimatu

Moderní domov se spoustou částečně venkovních a zároveň vnitřních prostorů. To je Vila Viczonecode ve Vietnamu. Je navržena tak, aby svým majitelům ulehčovala život v horkém tropickém podnebí. Zajímavostí je například koupelna s vanou pod širým nebem. Autory návrhu jsou architekti z místního ateliéru DDconcept design studio.

Foto: Archiv architektů

Většinu domu zabírají prostory, které jsou částečně venkovní a zároveň kryté.

Článek

Zajímavý rodinný dům, který stojí zhruba 20 kilometrů od centra Ho Či Minova Města, architekti navrhli pro manželský pár se třemi malými dětmi. Na první pohled upoutá dvěma méně obvyklými rysy, které ovšem plně odpovídají tropickému klimatu, s nímž se tato stavba musí umět vypořádat. Jednak je obehnán čistě bílou zdí ze všech stran, která jako by jej před celým světem neprostupně uzavírala. A pak to je trojice sedlových střech svědčících, společně s odpovídajícími „zuby“ na vrchu zdi, že dům je uvnitř rozdělen do několika objemů.

Teprve pohled shora, případně návštěva domu odhalí, že každý z těchto objemů má navíc i vlastní vnitřní zahradu, která tak pomáhá ochlazovat interiér a zároveň obyvatelům neustále nabízí pohled do zeleně, která je doslova součástí jejich domova a která se v průběhu ročních období a denní doby neustále proměňuje.

Vzduch proudí skrz dům

„Rezidenční architektura je oborem, jenž zahrnuje spoustu osobních rysů majitele. V tomto konkrétním případě jsme se věnovali potřebám majitelů a zároveň vytvářeli pohodlný obytný prostor s charakteristikou tropické architektury, jež umožňuje volný průchod interiérem sezónním vánkům a zároveň minimalizuje dopad na existující okolní ekosystém,“ shrnují základy svého přístupu k návrhu vietnamští architekti.

Dům široký 3,5 metru nabízí čtyřčlenné rodině vše. Včetně garáže a střešního bazénu

Tipy a trendy

Jak dále vysvětlují, ve svém návrhu využili všechny architektonické prvky, které jsou pro architekturu v tropech charakteristické a vlastně i nezbytné - dvorky, verandy, vzdušné chodby. Všechny tyto prvky slouží jako přechod mezi venkovním prostorem a interiérem, což umožňuje, aby vzduch mohl neustále volně proudit skrz dům a ochlazovat jeho vnitřek. Zároveň architekti v domě o celkové ploše 300 m2 jasně odlišili společné a veřejné prostory od těch ryze soukromých.

Společně využívané prostory jsou navrženy tak, aby byly multifunkční a rodina je mohla využívat neustále k rozličným aktivitám. Množství společných prostor navíc všem členům rodiny umožňuje být neustále pohromadě, nebo alespoň na sebe vidět, případně o sobě vědět.

Aby co nejefektivněji zamezili přehřívání vnitřku domu, orientovali jej na západní stranu a střechy navrhli ze dvou vrstev. Úroveň podlahy vyzdvihli zhruba o metr nad okolní terén, čímž vytvořili prostor pro podsklepení sloužící především jako herna pro děti. Prostorem může volně proudit vzduch a je zde také jezírko s rybkami, což pomáhá ochlazovat obytný interiér i odspodu. Navíc vyvýšená podlaha slouží jako přirozené řešení a ochrana pro období průtrží a povodní.

Mladá rodina, která se do domu přistěhovala, bydlela původně ve výškové budově ve městě. Získala tak domov, jenž je funkční, pohodlný, osvěžující a v harmonii s okolní přírodou.

Veliký stan, jímž prorůstá příroda. Originální stavba každého upoutá na první pohled

Tipy a trendy

Související články

Plovoucí dům má tvar stanu

Dům v podobě velkého áčkového stanu plovoucí na vodě může vypadat jako velmi romantické bydlení. Vietnamští architekti z ateliéru H&P Architects jej ale...

Výběr článků

Načítám