Hlavní obsah

Rekonstrukce probíhala pomalu a vyplatila se. V bytě je nová kuchyň, herna s tatami a pracovna

Smíchovský byt s dispozicí 4+kk s balkonem a lodžií prošel v průběhu posledních pěti let postupnou rekonstrukcí. Práce architektů z ateliéru Archworks začala návrhem kuchyňské linky, koupelny a pokračovala zařízením dvou pokojů. Přírodní materiály, světlé tlumené odstíny a jednoduché tvarosloví nyní vytvářejí příjemný prostor pro bydlení.

Foto: Archiv architektů a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyň volala po rekonstrukci ze všech částí bytu nejhlasitěji

Článek

Impulzem ke změnám v bytě s orientací na východ a západ bylo odstěhování dětí majitelů. Interiér z konce 90. let byl přežitý. Týkalo se to zejména kuchyně – a právě zde se také začalo. Dlažbu v místnosti architekti nahradili parketami jako ve zbytku bytu, místo vysokého barového pultu je nově nízký, sjednocený s výškou linky. Tím se krásně propojil kuchyňský kout s obývacím pokojem.

Jemně mandlová barva linky je doplněna dubovým dřevem a nerezovými detaily. Sklo za linkou odráží stromy v oknech naproti. Pracovní deska je z umělého kamene s příjemnou texturou v béžové barvě. Celý kuchyňský prostor má dostatek přirozeného světla.

Koupelna pracuje se stejnou škálou barev jako kuchyň – bílé obklady jsou na jedné stěně a podlaze doplněny šedými, které se objevují také v předsíni. V koupelně zdůrazňují stěnu se sprchou a vanou. Niky u vany a ve sprše jsou nasvětleny LED pásky a propůjčují prostoru příjemnou atmosféru pro večerní relaxaci. Útulnost umocňuje dubové dřevo, které přináší jemnost.

Architekti proměnili dvoupokojový byt tak, aby byl zábavný, prostorný a plný světla

Bydlení

Dva dětské pokoje

Po několika měsících proměna bytu pokračovala a na řadu přišly dva dětské pokoje. Jednomu ze synů se mezitím narodila dcera, a tak se z většího pokoje mohla stát herna a prostor na cvičení. Druhý pokoj slouží jako pracovna.

Nábytek v herně tvoří jednak pódium s japonskými rohožemi tatami a také nízké skříňky a poličky rámující pokoj. „Tatami už jsem chtěl dlouho v interiéru použít a nyní se naskytla ideální příležitost. Je to skvělý prvek jak pro hraní a cvičení, tak pro příležitostné přespání, což bylo přesně naším zadáním. Zároveň skvěle zapadá barevně i ideově,“ říká architekt Jiří Rákosník. Ve skříních jsou naskládané futony, na kterých je možné pohodlně přespat. Tatami jsou položeny na rohoži a celé pódium umožňuje proudění vzduchu pomocí vyfrézovaných děr v jeho čele a mezery u obvodové stěny.

Menší pokoj – pracovna – je vybaven velkou skříní a dlouhým pracovním stolem. I zde je futon pro příležitostné přespání. Dubový nábytek kombinuje otevřené a zavřené úložné prostory a počítá se zabydlením v podobě knih, ale především květin, kterých je v bytě mnoho. Ty dodávají další vrstvu přirozenosti a vytvářejí ještě klidnější a příjemnější prostor.

Kvalitní materiály a udržitelnost

Na ceně rekonstrukce se projevilo využití dražšího dubového dřeva a také rozhodnutí nahradit dlažbu v kuchyni parketami. I další prvky v bytě jsou z kvalitních materiálů, například lakované skříňky kuchyně či umělý kámen.

Naopak díky rozhodnutí majitelů udělat toho spíše méně, zato pořádně, se podařilo ušetřit hodně peněz jednak ihned, ovšem hlavně v dlouhodobém horizontu. „S tímto přístupem často pracujeme a udržitelnost je pro naše návrhy velice důležitá,“ dodává architekt s tím, že cena podobné rekonstrukce se může v návaznosti na zvolené materiály hodně lišit. Obecně lze počítat s částkou v rozmezí 500 000 až 1 200 000 korun při použití dražších řešení. Konkrétní cenu rekonstrukce si majitelé uvést nepřáli.

Smíchovská NEchata pro majitele milující pořádné výšlapy

Tipy a trendy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám