Hlavní obsah

Pytle s obilím mohou posloužit jako funkční i dekorativní stavební prvek

Zajímavou dominantou mobilní stavby v čínském Čchung-čchingu se staly pytle s obilím. Celková podoba projektu je inspirována stodolou. Dřevěnou konstrukci tvoří stínicí deska na přední straně a nepromokavý přístřešek podepřený nahoře na zadní straně hromadami pytlů. Ty fungují jako fasáda objektu.

Foto: Inspace, archiv architektů

Z pytlů obilí může vzniknout i zajímavá stavba.

Článek

Čínská mobilní pekárna s názvem Cycle Cycle podle titulu Dezeen vznikla díky inspiraci vztahu mezi jídlem a půdou. Architektonické studio F.O.G. Architecture rádo využilo architekturu jako médium pro spojení lidí a země.

Na fasádu stavby tak architekti použili naskládané pytle na obilí, které z boku lehce připomínají svými tvary cihly. Mezi pytli jsou záměrně ponechány malé otvory, které umožňují, aby byl z dálky vidět pohyb ve stavbě, jako je příprava kávy a balení chleba. Průzory zároveň umožňují přirozené osvětlení stavby.

Polosoukromý prostor u stavby lze vytvořit i zvednutím stínicí desky a uvolněním závěsů. Na straně nechybí žebřík, který je odkazem na stodoly se slámou a prostory v nich, které mohou být využívané k odpočinku. Rohože na stříšce jsou odolné proti dešti a hrubá struktura látky v primitivním stavu má odkazovat na krásu divoké přírody. Podlahová plocha stavby činí dle titulu ArchDialy osmnáct metrů čtverečních.

Prefabrikovaná modulární struktura stavby podle titulu Designboom umožňuje její přepravu na různá místa. Podrobnosti, jako je umístění pytlů s obilím a délka závěsu, se vymýšlejí na místě - na základě podnětů architektů, stavitelů, a dokonce i náhodných kolemjdoucích, což vyvolává dojem, že vznik stavby je vlastně takovou improvizací.

Cílem architektů bylo vytvořit flexibilní a mobilní budovu, která bude adaptabilní v různých prostředích a umožní vytvoření nového veřejného prostoru v rámci různých měst. Aby stavba působila skutečně vstřícným dojmem a zvala k návštěvě, vytvořili architekti na několika místech po jejím obvodu nízké lavice k posezení.

Prohlédněte si nejlepší stavby v soutěži Česká cena za architekturu

Bydlení
Související témata:
Čchung-čching
F.O.G. Architecture

Související články

Výběr článků

Načítám