Hlavní obsah

Původně zde byla tma, vlhko a pavouci. Nyní je z vodárenské budovy luxusní bydlení

Celých pět měsíců práce ve dne i v noci trvala Tyleru Richardsovi a jeho otci proměna vyřazené vodárenské budovy v anglickém Kidderminsteru na malé, ale zato luxusně zařízené bydlení. To nyní sklízí úspěch nejen na sociálních sítích, ale především láká zájemce o pronájem.

Bývalou přečerpávací stanici majitelé proměnili v ubytování vyhledávané celebritamiVideo: AP

Článek

Kolem bývalé čerpací stanice na vodu, kterou vlastnila britská vodárenská společnost Severn Trent Water, jezdil 29letý stavitel Tyler Richards často. Jednou ho napadlo podívat se důkladněji, co to je za podivnou stavbu. Přeskočil plot, a když objevil starou čerpací stanici a uviděl, jaký je výhled z jejího řídicího zázemí, okamžitě vytušil, že tato neobvyklá stavba má v sobě potenciál. Ukázal ji proto svému otci, který získal stejný dojem. Jak říká, to místo si hned zamilovali.

Začal se tedy pídit po tom, zda by budova nebyla na prodej. Jaké bylo jeho nadšení, když zjistil, že ji vodárenská společnost draží. V době, kdy se na dražbu poprvé podívali, byl poslední příhoz na bývalou čerpací stanici s půdorysem nadzemní části 3,5 × 2 m 15 000 liber (440 tisíc korun).

„Nakonec jsme za ni zaplatili 55 tisíc liber (1,6 milionu korun), což bylo úžasné. Byli jsme připraveni jít až na 100 000 liber (3 miliony korun), protože jsme v ní viděli potenciální výdělek,“ svěřil se Tyler agentuře Newsflare.

Vyhlásila válku béžové a šedé. Majitelka zařídila interiér svého domu v pastelových barvách

Bydlení

„Když jsme vešli dovnitř, bylo to tam špinavé, vlhké, tmavé a plné pavouků, ale moje přítelkyně Megan má úžasné oko a my všichni měli vizi, kterou jsme hodlali proměnit ve skutečnost,“ zavzpomínal na události z roku 2022 Tyler. Všechno ale nešlo hned tak, jak si představovali.

Foto: AP

Na terase nechybí vířivka.

Prvním zádrhelem bylo získání stavebního povolení. Zastupitelé místního úřadu nebyli z chystaných změn nijak nadšení, a tak Tylerovi nakonec vyjednávání o povolení zabralo celý rok. Dohody dosáhl loni v květnu.

Poté se už konečně mohli s otcem vrhnout do práce. „Byli jsme tam noci a dny většinu dní v týdnu a trvalo pět měsíců, než jsme to dokončili. Čelili jsme rozličným technickým problémům, protože beton v samotné čerpací stanici byl vyztužený, aby vydržel tlak vody. Byl to ten nejpevnější beton, jaký si můžete představit. Skoro se skrz něj nešlo probourat,“ popsal Tyler.

Nakonec se jim to podařilo a do stěny spodní místnosti vsadili francouzské dveře, jimiž proniká dovnitř spousta světla a vede odtud schodiště na terasu.

Vlastní čerpací stanice byla tvořena dvěma prostory. V horním byl velín, kde zůstalo různé technické vybavení. Vše musel Tyler s otcem odstranit a teprve potom mohla nastoupit Megan a začít vymýšlet, jak tento prostor proměnit na stylový obývací pokoj s krbem, kuchyní a koupelnou. Spodní část, jež bývala nádrží na vodu, slouží jako ložnice a díky velkému promítacímu plátnu i jako domácí kino.

Foto: AP

V bývalém velíně je obývací pokoj s kuchyní a koupelnou.

Foto: AP

Vlastní nádrž na vodu je zařízena jako ložnice.

Na terase nechybí vířivka a malé golfové hřiště tvořené mobilním greenem. Tyler s otcem upravili rovněž okolní terén stavby a přistavěli schody ke spodní místnosti.

Svůj projekt přihlásili i do populárního pořadu Úžasné prostory George Clarka vysílaného stanicí Channel 4. Producenty vodárenská stavba v novém hávu zaujala a vznikl podařený díl, který vzbudil zájem spousty lidí.

Stavba je příliš malá pro trvalé bydlení a Tyler s Megan ji tak ani nikdy neplánovali využívat. Místo toho ji pronajímají ke krátkodobým pobytům a bývalá čerpací stanice na vodu je neustále zarezervovaná. „Lidé sem klidně jedou i několik hodin. Měli jsme tu ubytované soutěžící z Ostrova lásky a další celebrity,“ říká s pýchou Tyler a dodává, že se společně snažili vytvořit prostor, který by byl, jak říkají, „instagramový“. Míní tím, že bude dobře vypadat na fotografiích, jimiž se pak lidé budou rádi chlubit na sociálních sítích.

Celkové náklady na proměnu majitelé nakonec přetáhli o 20 tisíc liber (588 tisíc korun), takže je vyšly na 50 tisíc (necelých 1,5 milionu korun), ale vůbec nelitují, protože se jim tato investice vrátí. Za pronájem na jednu noc si účtují 200 liber (5875 korun).

Šikovný táta vytvořil desetiletému synovi lezeckou stěnu. Využil k tomu schodiště

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám