Hlavní obsah

Prvorepublikový byt získal místnost navíc a moderní vzdušný prostor

Majitelé bytu v pražských Vršovicích si přáli vzdušný a prostorný obývací prostor, ve kterém se budou moci pohodlně scházet. Zároveň chtěli i menší soukromá zákoutí pro všechny členy rodiny. Architektky Petra Ciencialová a Kateřina Průchová dlouho hledaly ideální řešení. Nakonec dospěly k variantě, která těší jak majitele, tak je samotné. Interiér se navíc zvětšil o jednu místnost.

Foto: Radek Úlehla a časopis Bydlení mezi panely

Do ložnice vedou dveře ze dvou stran. Z kuchyně a z obývacího pokoje

Článek

Byt se nachází v posledním patře činžovního domu, postaveného na počátku 20. století. Stropy jsou tu vysoké a okna špaletová. Tyto byty mají své kouzlo, ale jejich dispozice často nevyhovují potřebám dnešního stylu života rodin. To byl případ i vršovického bytu.

Zůstaly jen nosné stěny

Architektky proto z původního uspořádání bytu zachovaly jen nosné stěny, i do nich ovšem nechaly provést několik zásahů. Hned od vstupu se obytný prostor rozlévá celou dispozicí a lze jej snadno zvětšovat a rozšiřovat o nově vytvořenou místnost, která slouží jako ložnice s pracovnou. Ta je ze dvou stran průchozí, intimitu zajišťují závěsy po obvodu.

Druhá polovina bytu patří dětskému pokoji a koupelně. Podlažní plocha dětského pokoje není úplně velkorysá, ale tuto nevýhodu dostatečně kompenzuje patro na spaní, které je schované nad sousední komorou. Okénko u postele vedoucí do obytného prostoru umožňuje lepší cirkulaci vzduchu, ale i komunikaci s ostatními členy rodiny „dole“.

Koupelna je zařízena minimalisticky, architektky ji zbavily všech zbytečných stavebních prvků tak, aby se do ní vešlo vše potřebné pro mladou rodinu.

Světla zakomponovaná do nábytku

Lehkým překvapením při vstupu do bytu může být úplná absence stropních svítidel – jedinou výjimkou je lustr nad jídelním stolem. Všechna ostatní světla jsou zakomponována do nábytku. Světelné zdroje tak nejsou vidět a jejich intenzita se přizpůsobuje denní či noční době.

Na rozdíl od jiných interiérů, kde se osvětlení nevěnuje dostatek pozornosti, architektky v tomto bytě volily všechna světla s velkou citlivostí. Při jejich výběru projevili velkou iniciativu i majitelé. Díky tomu je výsledkem domov, jehož atmosféra je v každém ročním období i v každou denní dobu příjemná.

Informace o projektu:

Užitná plocha bytu: 63 m²

Architektonické studio: Plus One Architects

Styling bytu: JanskyDundera

Použité materiály:

Vestavěný nábytek a nové příčky: americká jedle

Podlaha: marmoleum

Dodavatelé:

Nábytek: JanskyDundera; koberce: Maimana; obraz:Lucie Michnová; bouclé sedačka: Cheers, Kler; černé křeslo s kůží: Hiroi, Cappellini; stolička s kůží černá/přírodní, schůdky krémové police/černé: MC Stool a MC Shelf, MCDJ

Bubenečský byt ohromí už zádveřím v tmavě zelené barvě a velkým kruhovým zrcadlem

Bydlení

Anketa

Máte rádi byty s vysokým stropem?
Ano, v takových se cítím nejlépe
62,1 %
Nevím, toho si moc nevšímám
5,6 %
Ne, to není nic pro mě
32,3 %
Celkem hlasovalo 301 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám