Hlavní obsah

Proměna vinohradského bytu odpovídá potřebám rodiny se třemi dětmi

Byt ve třetím patře pražského činžáku z počátku 20. století byl předchozími obyvateli využíván jako dvougenerační a byl ve velmi opotřebovaném stavu. Dispozice zůstala původní, historická, 4+1, s kuchyní a další místností do dvora a třemi pokoji do ulice. Kromě vybudování moderního a pohodlného rodinného zázemí bylo přáním nových majitelů vytvořit možnost soukromého prostoru pro každého člena rodiny, zejména pro každé ze tří dětí.

Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Hlavní společný prostor spojuje funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Článek

Nepříznivou orientaci, kdy je celá hlavní fasáda domu orientována na sever, kompenzuje výhled do parku a pohled na střechy okolních domů a katedrály sv. Víta v dálce.

Ze společných prostor domu se vstupuje do velkorysé chodby - vstupní haly. Původní repasované dveře byly doplněny o nástěnné kazetové obklady. Mírný historizující charakter mají ještě koupelny, jinak je byt vybaven nedekorativním moderním nábytkem a dveřmi, na přání majitelů v bílé barvě.

Samostatné pokoje pro děti

Jako společný prostor slouží místnost s arkýřem. Příčky dalších pokojů do ulice byly posunuty nebo přidány, tak aby vznikl samostatný pokoj pro dívku a dva propojené menší pokoje pro chlapce.

Martina Hudečková vystoupala až na Vinohrady

Jak bydlí VIP

Místnost je vybavena posuvnou stěnou na celou výšku prostoru, aby bylo možné míru soukromí upravit, v budoucnu je bude možné úplně oddělit. K dětským pokojům přiléhá chodba s knihovnou a úložnými prostory, což je vše řešeno jako nábytková vestavba.

Využití tradičních materiálů

Na jižní straně bytu se nachází ložnice rodičů a průchozí pracovna, kombinovaná s funkcí pokoje pro hosty. Místnost je opět možné uzavřít posuvnou stěnou.

Pro finální povrchové úpravy architektka Mária Maninová z ateliéru MAAT zvolila tradiční materiály - dřevěnou jasanovou podlahu a bíle lakovanou MDF desku. Na podlahách v koupelnách je epoxicementová stěrka šedé barvy, kombinovaná s bílým fazetovým keramickým obkladem. Doplňují je skříňky z olejovaného masivního dubu a velkoplošná zrcadla.

V historickém bytě v pražském Karlíně se nádherně snoubí původní prvky s moderními

Bydlení
Související témata:
MAAT
Mária Maninová

Související články

Výběr článků

Načítám