Hlavní obsah

Prohlédněte si, jak vypadá olympijská vesnička nyní upravená pro hendikepované sportovce

Obrázky maskota letošní paralympiády Phryges zdobí vesnici v Saint-Denis, v níž bude v příštích týdnech ubytováno na 4400 hendikepovaných sportovců a členů jejich doprovodných týmů. Někteří z nich jsou již na místě, slavnostní otevření vesničky proběhne ve středu 21. srpna. Prohlédněte si ve videu, jak vesnička pro paralympioniky vypadá.

Paralympijská vesnice je téměř hotováVideo: Reuters

Článek

Francouzští organizátoři měli jen omezený čas na to, aby olympijskou vesničku na okraji Paříže, kterou využívali účastníci olympijských her, upravili pro potřeby hendikepovaných sportovců. Jejich klání vypukne 28. srpna.

Jak ale uvedl ředitel olympijské a paralympijské vesnice Laurent Michaud, během olympijských her nebyly ve vesničce zjištěny žádné velké problémy, a proto mezi oběma akcemi stačilo ve vesnici provést jen velice málo úprav.

„Všechny byty už otestovali olympijští sportovci, takže jsou v pořádku a definitivně připravené na paralympijskou fázi. Očekáváme proto, že sportovci budou velmi spokojeni se zabydlením a kvalitou samotných bytů,“ svěřil se agentuře Reuters Michaud.

Spaní pro atlety je už v olympijské vesničce přichystáno. Matrace na míru jsou stavěné i k dovádění

Bydlení

Vesnice je nově vybavena vozíky pro snadný pohyb sportovců, přičemž velice prakticky je v samém centru vesničky umístěné středisko protetiky, ortopedie a oprav invalidních vozíků. Sportovci ho tak budou mít blízko a především ho nebudou muset složitě hledat. Podle předběžných odhadů lze očekávat, že každý den her bude třeba provést minimálně na dvě stě oprav vozíků či protetických pomůcek.

„Je to trochu jako disneyland pro lidi se zdravotním postižením, kde bylo vše naplánováno a promyšleno do nejmenších detailů,“ popsala styl vesničky šéfka integrace paralympijských her v Paříži 2024 Ludivine Munosová.

Všechny byty zařízeny identicky

Jako konkrétní příklad uvedla provedení balkonů. V běžných bytech není výjimkou, že pro vstup na balkon je třeba překročit vyvýšený práh dveří. Ovšem to samozřejmě v bytech pro paralympioniky nehrozí. Celé jednotky mají podlahu na jedné úrovni, a tak si každý, ať již na vozíku nebo s protetikou může klidně posedět na balkoně a vypít si tam třeba v podvečer kávu, aniž by ho cokoli omezovalo nebo mu překáželo v cestě. Stejně tak jsou v bytech bezbariérově řešeny koupelny a přístup k lůžkům.

Velkou výhodou je, že stejným způsobem je zařízený každý z bytů, takže při plánování umístění jednotlivých výprav (má jich být 171) a jejich členů nebylo nutné kombinovat, kdo kde s kým může být na pokoji, protože všechny jsou zařízené identicky.

Olympijská vesnice ukáže, zda lze vedra zvládnout bez klimatizace

Tipy a trendy

Anketa

Budete sledovat paralympiádu?
Ano, jak jen to bude možné.
52 %
Asi se na něco sem tam podívám.
19,6 %
Asi moc ne.
8,3 %
Ne, nebudu.
20,1 %
Celkem hlasovalo 327 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám