Hlavní obsah

Při výběru povlečení na léto vsaďte na chladivé přírodní materiály a studené barvy

Zatímco letní dny spousta lidí miluje, v noci horko nevyhovuje snad nikomu. Ideální teplota pro kvalitní spánek se totiž pohybuje maximálně do 20 °C. Jednou z možností je samozřejmě klimatizace, ale ne všude se dá používat a často způsobuje zdravotní problémy. Dobrou službu vám však může udělat kvalitní povlečení z přírodních materiálů, jako je bavlněný satén, len nebo mušelín. A podceňovat byste neměli ani chladivé účinky studených odstínů.

Foto: Enavato Elements

Letní povlečení by mělo být z lehkého, na dotek příjemné materiálu, který má chladivé účinky a dobře saje pot.

Článek

Při výběru povlečení na léto je sázkou na jistotu bavlna, ale záleží také na struktuře a gramáži. Silné froté tedy v horkém létě raději vyměňte za hladkou přírodní tkaninu, nemačkavý krep, lehký mušelín nebo chladivý satén. Záleží, jestli vám jde výhradně o příjemný pocit, nebo také o snadnou údržbu a mechanickou odolnost.

Hladká bavlna

Na rozdíl od nezpracované přírodní bavlny je tento materiál na dotek hladší, měkčí a jemnější. Jinak si ale zachovává téměř stejně vlastnosti, což znamená, že je příjemný na dotek i dostatečně prodyšný a dobře saje pot. A pokud máte rádi výraznější barvy a vzory, potěší vás i to, že na hladké bavlně lépe vypadají potisky.

Při výběru povlečení se můžete inspirovat třeba i plátny starých malířů

Tipy a trendy

Praktický bavlněný krep

Podle pravidelně se střídajících hladkých a zvrásněných proužků snadno poznáte krep, který se nemačká, a tak se při jeho používání vyhnete žehlení. Jen pozor na to, že se vyrábí také z polyesteru. Při nákupu se tedy raději dvakrát přesvědčte, že jde skutečně o přírodní variantu.

Foto: Enavato Elements

Z bavlněného mušelínu se často vyrábí i prádlo pro malé děti. Je příjemně měkký.

Exkluzivní mušelín

Svou lehkostí vás nadchne i mušelín, který nabízí prémiovou kvalitu s nádechem luxusu. Má velmi příjemnou texturu, je měkký, hebký a prodyšný. Navíc má prokazatelné antibakteriální vlastnosti. Není tedy divu, že je považován za jednu z nejlepších bavlněných látek nejen pro výrobu povlečení, ale třeba i oblečení a doplňky pro miminka.

Jemný bavlněný satén

V saténové úpravě je bavlna hebká, vzdušná a šetrná k pleti i vlasům. V létě příjemně chladí a v zimě naopak lehce hřeje. Jistě ale oceníte i její vysokou kvalitu, barevnou stálost a nemačkavost, díky které se nemusí žehlit. Vyrábí se totiž z prvotřídní egyptské bavlny.

Foto: Enavato Elements

Bavlněný satén v létě příjemně chladí.

Přírodní len

Přirozeně chladivé je v teple také lněné vlákno, které zaručuje vysokou odolnost a dlouhou životnost. Navíc rychle schne a pohlcuje vlhkost, což oceňovali už staří Egypťané. Musíte ale počítat s jeho přirozenou mačkavostí i s tím, že není tak měkké a poddajné jako například bavlna.

Luxusní hedvábí

Pokud si chcete nejen v letních měsících dopřát to nejlepší, pořiďte si ložní prádlo z přírodního hedvábí, které v horku chladí a v zimě hřeje. Používat ho tedy můžete celoročně a vždy máte jistotu maximálního komfortu. A oblíbili si ho také alergici, protože má antibakteriální vlastnosti. Jde ale o poměrně nákladný materiál, který je navíc velmi delikátní, a tak vyžaduje náročnější údržbu.

Když chcete vnést do ložnice romantického ducha, volte volánky

Tipy a trendy

Středomořský i námořnický styl

Značný vliv na váš výsledný pocit mají i barevné tóny. Ne nadarmo je tedy ve Středomoří tak populární kombinace bílé a modré, ke které tamní obyvatelé připojují ještě motivy zralých citronů, exotických rostlin nebo zářivě barevných květin. To vše jim totiž navozuje pocit, že jsou příjemně ochlazováni, podobně jako když si užívají mořský vánek a stín palem. A pokud vám vizuální vjemy dostatečně nepomáhají, můžete si na polštář nastříkat i malé množství citrusového esenciálního oleje, který má velmi osvěžující efekt.

Foto: Enavato Elements

Kombinace modré a bílé je letní klasika.

Misky s motivy ovoce a zeleniny jsou ideálním zpestřením zahradních večírků

Bydlení

Související články

Pravidla pro ložnici

Světlejší tóny šedé, krémové a bílá. To jsou vaše odstíny pro ložnici, v níž se budete cítit uvolněně. Důležitá je barevná celistvost, nezatěžovat interiér...

Výběr článků

Načítám