Hlavní obsah

Přehledný slovníček interiérových stylů aneb Poznáte scandi, vintage nebo glamour?

Při zařizování nového nebo zrekonstruovaného bydlení máte dnes spoustu možností, jak interiér svého domova vyladit. Pokud chcete, aby byl skutečně stylový, promyslete si před nákupem jednotlivých kousků jeho celkovou podobu. Inspirovat se můžete jedenácti nejoblíbenějšími designovými styly, které celý prostor krásně sjednotí a případně se mezi sebou dají i kombinovat. Pojďme si společně projít jejich charakteristiky.

Foto: Envato Elements

Vyznáte se v nejznámějších interiérových stylech?

Článek

Minimalistický styl

Jednoduchost, funkčnost, čisté linie, neutrální tóny a minimum dekorací. Tak by se dal charakterizovat interiérový minimalismus. Určitě ale není nudný ani příliš strohý. Rozumí si s kontrasty bílé a černé a spojuje kvalitu a všestrannost nábytku s praktickými designovými doplňky, jako jsou nástěnné hodiny, stojací lampy, minimalistické květináče a vázy s květinami nebo různé umělecké předměty. Dekorace přitom mohou být i ve výraznějších odstínech, ale ideální je dodržet maximum tří barev.

Foto: Envato Elements

Minimalismus klade důraz na jednoduchost, funkčnost a minimum dekorací.

Skandinávský styl

Scandi styl asi nemusíme dlouze představovat. Jeho základem je severský minimalismus, který upřednostňuje světlé neutrální tóny od bílé přes šedou až po béžovou. Ve spojení s velkými otevřenými prostory je tak interiér krásně vzdušný a prosvětlený. Nechybí mu ale ani prvky pro pocit pohody a útulna, jako jsou svíčky, deky, polštářky a plédy, které mohou mít i pastelové barvy. S množstvím odstínů byste to ale určitě neměli přehánět. Zároveň se soustřeďte i na podobu umělého osvětlení, kdy by centrální svítidlo měly doplňovat stojanové nebo stolní lampy ve sladěných tónech.

Foto: Envato Elements

Skandinávský styl kombinuje severský minimalismus s proteplujícími a zútulňujícími detaily, jako jsou svíčky, polštáře atd.

Nebojte se kombinovat. Eklekticismus spojuje nejlepší prvky z různých stylů

Bydlení

Japandi styl

Spojením skandinávského stylu s prvky Dálného východu vznikl stále populárnější japandi styl. Ze severu si bere jednoduchost, světlé barvy i útulno ve stylu hygge a z Japonska přebírá hlavně přírodní materiály, zejména dřevo, bambus či kámen, které vnášejí do prostoru hřejivost. Dále nesmí chybět pokojové rostliny, které dotvářejí atmosféru plnou harmonie, klidu a relaxace. Hodně prostoru má i přirozené denní světlo, které večer nahrazuje mělké příjemné umělé osvětlení.

Foto: Envato Elements

Japandi styl v sobě spojuje severský minimalismus s japonskou láskou k orientálním přírodním materiálům.

Industriální styl

Pokud místo romantiky upřednostňujete krásu surových materiálů, jako jsou cihly, kov a beton, zvolte industriální styl. Jeho podobu ovlivnily hlavně přestavěné továrny, sklady a dílny, ve kterých si lidé začali zařizovat bydlení. Skvěle se tedy hodí do loftových bytů, ale uplatnění najde i v rodinných domech. Prim zde hrají nejen nezpracované materiály, ale i robustní nábytek, který doplňuje jen malé množství nenápadných dekorací v neutrálních tónech.

Foto: Envato Elements

Přiznané cihlové či betonové zdivo, obnažené kovové konstrukce či dokonce rozvody, to je industriální styl.

Rustikální styl

Na chalupu i do rodinného domu se skvěle hodí rustikální styl inspirovaný venkovským bydlením. Poznáte ho na první pohled podle odhalených trámů, klenutých stropů nebo kamenných zdí. Hřejivost dodává těmto interiérům kombinace dřeva, hrubých textilií a kožešin. Ideálně nechybí ani krb, před který si sednete do mohutného křesla nebo pohovky. A když jsme u propojení stylů, velmi dobře si venkovský styl rozumí s vintage předměty.

Foto: Envato Elements

Rustikální styl nalézá inspiraci ve venkovském bydlení.

Provence styl

Díky Provence stylu se budete i uprostřed města cítit jako na francouzském venkově. Interiéry v tomto stylu působí klidně a příjemně a zároveň jim nechybí špetka elegance. Nejčastěji se využívají světlé barvy, zejména bílá nebo smetanová, ale také jemné pastelové tóny, které mohou být i „vyšisované“ od slunce. Romantickou atmosféru pak dotvářejí lehké závěsy nebo živé květiny, především levandule. Dále jsou pro tento styl typické retro prvky, například v podobě masivní dřevěné podlahy, která může na první pohled působit opotřebovaně.

Foto: Envato Elements

Styl Provence zaujme každého, kdo miluje atmosféru francouzského venkova.

Posezení ve stylu slavného designéra Alvara Aalta nezapře půvaby severského stylu

Lifestyle

Boho styl

Nevázaný život bohémů i hnutí hippies daly vzniknout stále velmi oblíbenému boho stylu. Jeho hlavním poznávacím znamením je, že kombinuje nejrůznější přírodní materiály a rozumí si jak se dřevem, tak s bambusem nebo sušenými květinami. To vše doplňují vrstvené deky, přehozy a polštářky, často háčkované nebo s třásněmi. Základem jsou zemité barvy jako béžová, hnědá nebo hořčicová, ale povolený je i kontrast s černou, nebo dokonce černobílá kombinace. Menší plochy a dekorace pak mohou být i ve zlatých nebo měděných tónech.

Foto: Envato Elements

V současnosti populární boho styl kombinuje nejrůznější přírodní materiály s nenucenou ležérností.

Vintage styl

Oslavou dob dávno minulých je rozhodně vintage styl, který využívá zejména starožitný nábytek a doplňky ze začátku 20. století. Dává ale šanci i sladěným moderním prvkům, protože sází i na jedinečnost a osobitost majitele. Nebojí se pastelových barev, zejména růžové, modré nebo zelené, a to na tapetách, polštářích, vázách i porcelánu. Dále je ale také spojený se vzory, a to jak s geometrickými, tak květinovými nebo zvířecími. A na stolech a parapetech vintage interiérů nechybí ani živé květiny.

Foto: Envato Elements

Vintage styl umožňuje zakomponovat do interiéru autentické historické prvky.

Retro styl

Návrat do méně vzdálené minulosti charakterizuje retro styl, který nejčastěji míří do druhé poloviny dvacátého století. Už díky tomu má několik podob, počínaje oslavou plastů, vinylu a laminátu v 50. letech a konče provokací a oslavou materiálního blahobytu 80. let. Mnoho milovníků retra se ale zhlédlo také ve výrazně barevných 60. letech. Obecně vám tedy retro nabízí široké možnosti a je jen na vás, do jaké doby se ve svém bytě nebo domě přenesete. Kromě nábytku a doplňků ale myslete i na sladěné elektrospotřebiče a nebojte se barev, aby celková atmosféra byla spíše příjemná a radostná než vyloženě nostalgická.

Foto: Envato Elements

Retro styl nejčastěji míří do poloviny minulého století.

Art deco

Méně známý, ale o to zajímavější je styl art deco, který vznikl ve 20. letech minulého století a největší rozmach zaznamenal o dekádu později. Vyznačuje se luxusem, symetrií a výraznou zdobností, což ukazuje na tehdejší vliv kubismu, klasicismu a futurismu, ale i egyptského umění. Kromě drahých materiálů, jako je mramor a samet, jsou pro tento styl typické také zlaté odstíny či lesklá zrcadla. A pokud jde o křesla, lampy a další doplňky, zvolte vždy dva stejné kusy a umístěte je vedle sebe nebo naproti sobě, což vytvoří dokonale symetrický dojem.

Foto: Envato Elements

Art deco kombinuje luxus, výrazné geometrické vzory a kovové odlesky.

Glamour styl

Chcete bydlet jako hollywoodské hvězdy? Pak vás bude bavit styl glamour plný metalických tónů, elegantního saténu, sametu a brokátu. V něčem tedy připomíná art deco, ale místo jeho charakteristické symetrie si potrpí spíš na okázalost, lesk a třpyt. Nezapře tedy ani inspiraci barokem a rokokem, což se kromě luxusních materiálů projevuje také na výběru barev, kde převládají tmavé odstíny, jako je fialová, tmavě modrá a černá. Světlo pak do glamour interiéru přivedou broušené skleněné vázy a nádobí nebo mramorové prvky. Oživením mohou být geometrické vzory či popartové motivy.

Foto: Envato Elements

Těžké látky, syté barvy, až extrémní zdobnost a okázalý luxus, to je styl glamour.

Bytová designérka Lucie Volfová: Svíčky a plédy k hygge patří, ale samy o sobě nestačí

Bydlení

Anketa

Jaký je váš nejoblíbenější styl?
Minimalismus
11,2 %
Skandinávský
17,8 %
Japandi
7,3 %
Industriální
5 %
Rustikální
19,2 %
Provence
5,4 %
Boho
5,5 %
Vintage
9,3 %
Retro
1,1 %
Art deco
8,1 %
Glamour
2,1 %
Jiný
2,4 %
Žádný
5,6 %
Celkem hlasovalo 614 čtenářů.

Související články

Dámské podkroví s doteky industriálu

Podkrovní mezonetový byt začal díky spojení sil majitelky a designérky Kateřiny Pečeňové dýchat příjemnou náladou s ryze ženskými detaily a s nádechem...

Výběr článků

Načítám