Hlavní obsah

Prázdninový dům nabízí táborníkům stejné výhody jako kempování, ale s větším pohodlím

Majitelé zajímavého prázdninového domu na severním ostrově Nového Zélandu posledních 14 let jezdili tábořit do přírody a nadšeně si užívali možnost splynutí s krajinou, volnosti, čerstvého vzduchu i spousty světla. Nedávno se ale rozhodli, že by své víkendy přece jen už raději trávili v domě. Architekti z místního ateliéru DCA Architects of Transformation jim proto navrhli dům, v němž zůstaly všechny důležité atributy jejich tábornického života zachovány.

Foto: Simon Devitt

Majitelé domu byli zvyklí trávit dovolené tábořením v přírodě. Nyní si nechali postavit dům, který jim umožní uchovat si základní výhody kempování, tedy dostatek světla, volnosti a hlavně bezprostřední kontakt s přírodou

Článek

Dům, který architekti pro své klienty navrhli, nazvali The Chogde. Klienti si přitom přáli dům, do nějž by mohli na víkendy a na dovolenou jezdit v každém ročním období. Zároveň měl být propojený s okolní přírodou, měl působit intimně a zároveň nabídnout dost prostoru pro dva lidi, ale třeba i deset.

Architekti při návrhu stavby hledali zejména možnosti, jak vytvořit přechodový prostor mezi vnitřkem a vnějškem, zamýšleli se nad tím, jak se liší každodenní život lidí na dovolené od běžného života během pracovních dnů a co vše by mělo zahrnovat propojení s venkovskou krajinou a život na venkově.

Nakonec objevili, že podobné nároky musí splňovat například přístřešky na uskladňování vlny. Inspirace to není náhodná, na Novém Zélandu jsou ovce nejrozšířenějším domácím zvířetem. Uvádí se, že tam na jednoho obyvatele připadá zhruba sedm ovcí. Proto se architekti při návrhu prázdninového domu pro své klienty právě těmito přístřešky inspirovali.

Poloprůhledná školka v Nové Rudě získala cenu za novostavbu v rámci Grand Prix Architektů

Tipy a trendy

Vznikl tak dům, který má centrální část uzavřenou do důkladně tepelně izolovaného dřevěného boxu. Okolo něj je pak semiexteriér, tedy prostor, který je chráněn průsvitným pláštěm z hladkého a vlnitého polykarbonátu.

Ten je zároveň vodotěsný a lze jej otevřít a proměnit tak na verandu, anebo naopak uzavřít v době nepříznivého počasí a ještě tak posílit izolaci centrálního boxu, který je obložený dřevem. Venkovní plášť je z mléčného materiálu, a tak dovnitř sice přichází spousta světla, ovšem v ambientní podobě.

Celá stavba je ukryta pod sedlovou střechou s mírným sklonem, která bez přesahů pokračuje k zemi průsvitnými stěnami. S nimi je zcela sladěna, vyrobena je ze stejného materiálu.

Interiér a exteriér v jednom

Uvnitř stavby je prostor rozdělen do dvou výškových úrovní. V přízemí je kuchyň s jídelní a obývací zónou spojená do jedné místnosti, v centrální části jsou dvě koupelny s toaletou a sprchovým koutem a dvě ložnice. V podkroví je pak ještě třetí koupelna s toaletou, dvě plochy k možnému přespání pro další lidi a technická místnost.

Jak říkají architekti, dům vychází vstříc nejenom požadavkům klientů, ale je v podstatě odpovědí na posedlost Novozélanďanů trávit dovolenou v prostředí, jež je zároveň interiérem i exteriérem. Jejich řešení se ukázalo jako zdařilé a zajímavé. Dům se dostal do užšího výběru děl soutěžících o vítězství na Světovém architektonickém festivalu. Ten proběhne 6. až 8. listopadu.

Dům ve skleníku v severských lesích nabízí teplé a soběstačné bydlení

Tipy a trendy
Související témata:
DCA Architects of Transformation

Související články

Ikonický kupolovitý dům má nový interiér

Neobyčejný dům ve tvaru kupole je možné nalézt v americkém Becketu ve státě Massachusetts. Geodesic Dome neboli Geodetická kupole byl postaven už v 80. letech...

Výběr článků

Načítám