Hlavní obsah

Praha 10 chce stavět rozhlednu, místní protestují

V rámci Strategie tour, kdy vedení Prahy 10 v informačním stánku u polikliniky v Malešicích představilo hlavní rozvojové projekty městské části a sbíralo podněty a nápady od veřejnosti, seznámilo ji zároveň tento týden se záměrem vybudovat v Malešickém parku zahradní restauraci s vyhlídkovou věží.

Foto: Ateliér Amont

Praha 10 by ráda vybudovala v Malešicích restauraci s vyhlídkovou věží.

Článek

Oboje bylo součástí už původního projektu, podle kterého se zelená plocha v letech 2012–2013 revitalizovala. Z plánu ale tehdy sešlo. Když nedávno městská část získala od magistrátu pozemky na severní hraně parku, kde by stavby mohly vyrůst, rozhodla se prověřit životaschopnost návrhu. „Proto jsme vypsali soutěž, aby nám optikou dneška ukázala, jak se na to dívají dnešní architekti,“ uvedl starosta městské části Martin Valovič (ODS).

V klání v létě zvítězil návrh architektonického ateliéru Amont z Basileje architekta Logana Michaela Allena, který naplánoval restauraci s padesáti místy uvnitř a devadesáti na zahrádce. Počítal též s prostorem pro kulturní akce a s pódiem. Rozhledna by měla šplhat ke třiceti metrům a skýtala by výhled směrem na Kokořínsko, Bezděz, Brdy a další.

Záměr obce ale vyvolal hlasitou vlnu protestu. Odpůrci neschvalují, aby v době, kdy chybějí místa ve školách, radnice plýtvala penězi na něco podobného. Valovič to odmítá. Podle něj jde pouze o záměr, který se bude realizovat, až se podaří získat peníze. „Buď formou dotací, nebo ze soukromých zdrojů. Takže nestavíme na úkor něčeho,“ řekl Novinkám s tím, že v současné době nedokáže odhadnout, kdy by se na místě mohlo začít něco dít.

Procházka tichou pražskou divočinou. Na jejím konci stráží krajinu vševidoucí oko

Tipy na výlety

Počítá, že restaurace a věž spolykají asi 40 milionů korun. „Desítku musíme rozvíjet,“ konstatoval starosta a dodal, že pozemek původně využíval podnik Sady, lesy, zahradnictví. Po něm na špici svahu zbyly přízemní objekty, které obehnal zelený plot. Pokud finance nebudou, pozemek zřejmě pokryje trávník s lavičkami.

Foto: Ateliér Amont

Rozhledna by měla vyrůst do 30 metrů.

V parku s vodními prvky, kam se v létě hrnou davy dětí, restaurační zařízení chybí. Občerstvení poskytuje jeden stánek.

„Kdyby tu byla restaurace, nemusely bychom klábosit na lavičce,“ smála se Irena Novotná, která si s kamarádkou užívala slunečného dne. „Ale žádnou hogo fogo drahou restauraci nechci. Chci obyčejnou, pro běžné návštěvníky,“ přemítala.

„Za obecní peníze rozhodně ne, když to někdo zaplatí, klidně,“ komentoval stručně záměr Jan Kovář, jenž dohlížel na dceru dovádějící na houpačce.

Od 24. října se na radnici ve Vinohradské ulici koná výstava soutěžních návrhů. Lidé se na ně můžou přijít podívat do 30. listopadu.

VRT i promenáda

Co se týče dalších velkých rozvojových projektů, které Prahu 10 čekají, Valovič zmínil budování vysokorychlostní železniční tratě a v té souvislosti i velkého odstavného nádraží v lokalitě Bohdalec - Slatiny. S jeho původní podobou obec nesouhlasila a věc řešila u ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

„Nemůžeme území nechat zabít ohromným areálem odstavného nádraží se čtyřiceti kolejemi. Nakonec jsme prosadili názor, že se založí tak, abychom mezi nimi mohli stavět pylony, na nichž budou platformy, kde se může postavit město,“ popsal Valovič. „Jinak by to bylo neprostupné území, ohromný tepelný ostrov plný oceli a kamení. Takhle si necháváme otevřené zadní dveře pro budoucí rozvoj,“ poznamenal.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Nová stavba by měla nahradit bývalé zázemí zahradníků na vrcholu kopce.

Nová podoba nádraží podle něj umožní vybudovat i dlouho slibovanou Drážní promenádu s cyklostezkou a parkem, která má nahradit zrušenou část železničních kolejí přes Strašnice. „Snad bude. Zbylo jediné konfliktní místo, které se teď řeší,“ vzkazuje veřejnosti Valovič, který kvůli promenádě usiluje o podpis memoranda mezi Správou železnic, magistrátem a Prahou 10. „Městská část se zaváže, že bude respektovat nádraží, a magistrát, že vybuduje promenádu. Vypadá to celkem nadějně,“ uzavřel starosta.

Vysokorychlostní trať z pražských Vršovic do Běchovic má projektanta

Domácí

Výběr článků

Načítám