Hlavní obsah

Poté, co se jeho bratr stal bezdomovcem, začal pro lidi bez přístřeší stavět minidomky na kolech

Bratr Kanaďana Ryana Donalda se 20 let potýkal se závislostí a před pěti lety skončil jako bezdomovec. Ryan odmítl nečinně přihlížet a přemýšlel, jak by mohl pomoci nejen jemu, ale i dalším lidem v podobné situaci. A přišel s nápadem, který se v Torontu snaží dále rozšiřovat. Pro tamní bezdomovce začal vyrábět mobilní minidomky.

Kanaďan vytváří malé domky pro bezdomovceVideo: AP

Článek

Na první pohled vypadají domky roztomile a zajímavě. Jsou postaveny na šasi, které tvoří v podstatě velkou tříkolku. Vepředu je přední kolo se řídítky, pedály a sedlem. Vzadu je navařený obdélníkový rám o rozměrech 2 × 1 metr nesený dvojicí zadních kol.

Na rámu je pak umístěn vlastní domek vyrobený z plastu vyztuženého skelnými vlákny. Samozřejmě to není žádný Hilton, ale pro lidi, kteří ještě donedávna přespávali, kde se dalo, ať již pod mostem, na lavičce nebo v parku, je to učiněný luxus.

Uvnitř domku je lůžko, které přes den slouží jako sedačka, pod níž se nachází polní toaleta tvořená kýblem. Vedle je skříň s úložným prostorem, ten je ostatně i pod lůžkem, a na pracovní ploše je plynový vařič. Nechybí ani mikrovlnná trouba. Do střechy je zabudovaný větrák.

Ryan myslel na všechny detaily, a tak je v maličké přihrádce pod pracovní plochou i hasicí přístroj.

Pro lidi bez domova, kteří v oblasti Toronta přespávají často ve stanech, z nichž na některých místech už vznikají celá městečka, je tento způsob bydlení jistě zajímavý a přínosný.

Na jednom z videí, které Ryan uveřejnil na svém instagramovém účtu, ukazuje prototyp minidomku jednomu z bezdomovců. Postarší muž si pochvaluje především dvě věci. Jednak vyvýšení domku nad okolní terén a také mobilitu. „Kdyby mi policie někde dělala problém, tak bych prostě nasedl a odjel jinam,“ má jasno muž.

Ryan pracuje jako stavbyvedoucí a reportérům agentury Reuters se svěřil, že se svým bratrem, který je jedním z obyvatel nechvalně proslulých torontských stanových městeček, už léta nemluvil. „Není to zdravé prostředí,“ říká o koloniích stanů, a i proto se rozhodl vymyslet způsob, jak pro tyto lidi vytvořit přechodné bydlení, které by jim zajistilo alespoň trochu důstojné podmínky ke spánku a životu, než budou schopni najít si trvalý domov. „Chtěl bych ze stanů dostat všechny lidi. Myslím, že každý, kdo má srdce, je musí litovat,“ dodává.

Po pětiletém promýšlení se Ryan pustil do stavby prvního mobilního minidomku letos v červnu. A po 100 hodinách práce vytvořil prototyp. V současnosti pracuje na druhém příbytku, který už bude vylepšen o umyvadlo. „Projekt je v plenkách, domky vyrábím sám, stavba jednoho mi trvá dva měsíce, a proto se snažím spojit se správnými lidmi. Spolupracuji s právníkem na vytvoření neziskové organizace. Chci jich udělat spousty, ale sám to nezvládnu,“ uzavírá Ryan.

Poznali se pod mostem, dostali druhou šanci a společnými silami si postavili domek o velikosti kiosku

Bydlení

Anketa

Líbí se vám nápad mobilního minidomku pro bezdomovce?
Ano, určitě by to spoustě lidí přišlo vhod.
91,6 %
Docela ano, ale ještě to bude chtít doladit.
2,5 %
Úplně mě to nepřesvědčilo.
1,1 %
Ne, podle mě je to donkichotský nesmysl.
4,8 %
Celkem hlasovalo 5123 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám