Hlavní obsah

Plzeňské Peklo projde radikální proměnou. Architekti dostanou volnou ruku

Plzeň

Části známého plzeňského kulturního domu Peklo, který je kvůli dřevomorce už šest let zavřený a má projít postupnou rekonstrukcí, možná vtisknou architekti novou podobu. Vzejde ze soutěže, o níž nyní jednomyslně rozhodli městští zastupitelé.

Léta zavřený plzeňský kulturní dům Peklo čeká rekonstrukce. Město vypíše architektonickou soutěž na jeho úpravu.Video: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Komplex Peklo tvoří tři spojené stavby - západní část z počátku dvacátého století se sálem, střední funkcionalistická část postavená za války a východní Fischerova vila z konce 19. století. Celý objekt je památkově chráněný. Soutěž se týká střední části.

„Jde o prostor, kde nyní sídlí muzeum generála Pattona a městská policie,“ řekl Novinkám.cz náměstek plzeňského primátora Pavel Bosák (Piráti) s tím, že nejde jen o opravu fasády. „Snažíme se v souladu s požadavky památkářů nastavit mantinely tak, aby účastníci soutěže mohli uplatnit svoji kreativitu, aby měli možnost nejstarší části objektu doplnit něčím, co bude moderní,“ konstatoval Bosák a dodal, že si dokáže představit poměrně radikální zásahy.

„Myslím, že je podstatné zachování hmoty této budovy, ale nikoliv poškozeného zdiva, které bude muset být z velké míry zdemolováno,“ uvedl Bosák.

Plzeň dá 60 milionů na přesun mostu. Nová lávka by vyšla levněji

Domácí

Přesné zadání soutěže budou zastupitelé schvalovat v prosinci, v dubnu by mělo být jasno o vítězi. Finanční mantinely pro rozsah navrhovaných řešení jsou stanoveny na zhruba půl miliardy korun.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Architekti by se měli popasovat s tou částí Pekla, v níž je nyní i Pattonovo muzeum.

Přibližně stejnou částku má pak stát i rekonstrukce druhé části bloku - historického západního křídla se sálem a foyer. Tam nejsou žádné experimenty v plánu, počítá se s uvedením tamních prostor do stavu z časů, kdy dělnický dům Peklo svítil novotou.

„Za rok bychom měli mít podrobnou projektovou dokumentaci, pak požádáme o stavební povolení a někdy na jaře nebo v létě 2026 by se mělo poprvé kopnout,“ odhadl Bosák. „Původně jsme si mysleli, že to bude mnohem dříve, ale stavebnětechnický průzkum ukázal, že sanace objektu bude náročnější, než se čekalo. Nicméně v rozpočtu už máme rezervovaných na tuto akci 450 milionů,“ dodal. S dotacemi se v tomto případě podle něj počítat nedá. „Žádný vhodný dotační titul jsme nenašli,“ přiznal Bosák.

Rekonstrukce západní části by mohla skončit v roce 2028. Kdy začne přestavba sekce, na niž radnice vypíše zmiňovanou soutěž, je však ve hvězdách.

Azyl pro filharmonii

Budoucí využití celého komplexu je dané. „Peklo bude zaměřené na hudbu,“ sdělila radní pro oblast kultury Eliška Bartáková (ANO). Shodli se na tom členové už skoro dva roky působící odborné skupiny. V sále, který má podle mnohých nejlepší akustiku v západočeské metropoli, najde nový azyl a potřebné zázemí Plzeňská filharmonie. „To ale neznamená, že tam nebudou i společenské akce, plesy,“ upozornila Bartáková.

Ve zmodernizované části se podle ní počítá mimo jiné s nahrávacím studiem, startupy pro mladé talentované hudebníky a také třeba s kavárnou.

S Peklem se od jeho uzavření na jaře 2018 potýkala už předešlá garnitura na plzeňské radnici. Snahy objekt prodat se minuly účinkem. A to i přesto, že byl k mání za pouhých 6,5 milionu korun.

V komplexu je dnes Pattonovo muzeum, to se ale bude stěhovat do nových prostor nedaleko centra Plzně.

Plzeňské náměstí čeká proměna. Méně aut, více stromů

Domácí

Výběr článků

Načítám