Hlavní obsah

Plzeň namixuje Pattona s Loosem. Třešničkou bude Sherman na dvorku

Plzeň

Legendární generál George Patton a proslulý architekt Adolf Loos se nikdy nesetkali. V Plzni ale právě odstartovaly práce na zážitkovém muzeu, které propojí cenné Loosovy interiéry s expozicemi věnovanými osvobození města americkou armádou.

Plzeňský dům na Klatovské 19 s interiéry od Adolfa Loose se promění v Pattonovo muzeumVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Proměnou za více než dvě stě milionů korun projde ošuntělý a více než dvacet let nevyužívaný dům na Klatovské ulici číslo 19. Do centra je to kousek, k pomníku Díky, Ameriko! necelých sto metrů. A průsečnic obou příběhů je daleko víc, než by se na první pohled zdálo.

„Ten dům je sám o sobě kronikou radostných i dramatických událostí dvacátého století,“ řekl Novinkám Ivan Rollinger, ředitel současného Patton Memorial Pilsen, které se sem přesune po dokončení expozic v květnu 2026 z někdejšího kulturního domu Peklo.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Dům na Klatovské 19 má za sebou pohnutou historii.

Dům patřil před válkou bohaté židovské rodině Semlerových, pro kterou Adolf Loos navrhl interiéry v jednom z bytů. Majitelé utekli před nacismem, za války tady sídlilo německé velitelství. Jde o místo, kde generálporučík von Majewski podepsal 6. května 1945 bezpodmínečnou kapitulaci a kde se před zraky své manželky i amerických důstojníků vzápětí zastřelil.

Vojáci měli budovu ve správě až do roku 2002, plzeňští branci sem chodili k odvodu i pro povolávací rozkazy.

Pozor, nálet!

„Snahou je spojit různorodé věci - architekta Loose a generála Pattona. Myslím, že se to podařilo,“ uvedl Karel Zoch z týmu architekta Ludvíka Gryma, autora navržených úprav i podoby expozic.

„Zrekonstruované Loosovy interiéry vytvoří jakýsi úvod do tématu, evokují atmosféru první republiky, časy demokracie a prosperity,“ vysvětlil Zoch. „Následovat budou expozice zaměřené na druhou světovou válku, od nástupu nacistické totality až po osvobození Plzně americkou armádou. Jsou řešené velmi moderním a velmi atraktivním způsobem s využitím různých projekčních systémů,“ podotkl Zoch.

Jeden příklad: v suterénu se počítá s tísnivou simulací leteckého krytu z časů náletů na Škodovku. S bombardéry promítanými na strop, s hořícími budovami po stěnách a vibrující podlahou.

Foto: Vizualizace Ludvík Grym

Návštěvníci si „užijí“ i nálet na Škodovku.

Zuzana Koubíková z městské agentury Plzeň - Turismus potvrdila: „Nebude to klasické muzeum plné vitrín, ale unikátní nová zážitková expozice.“ Stávající Pattonovo muzeum si ročně prohlédne na pět tisíc návštěvníků. „Věřím, že po jeho přestěhování jich bude pětkrát tolik,“ odhadla Koubíková.

Investorem projektu zážitkového muzea je město Plzeň, přičemž čtvrtinu nákladů pokryje evropská dotace.

Tank na jeřábu

Třešničkou na dortu bude sherman umístěný ve dvoře, kde se počítá s novou přístavbou sloužící jako foyer i pro různé akce. Třicetitunový tank, který původně stál v plzeňské zoo a nyní prochází renovací, bude muset přes třípodlažní dům přenést z Klatovské třídy jeřáb. „Není jiná varianta, to bychom tu budovu museli zbořit,“ konstatoval technický náměstek plzeňského primátora Pavel Bosák (Piráti).

Obřím jeřábem přes třípatrový dům. Plzeň řeší, jak přemístit třicetitunový tank

Domácí

K mimořádné operaci zřejmě dojde už koncem letošního roku, po vybetonování potřebného místa. „Neobejde se to bez jednodenní uzavírky Klatovské, protože budeme muset sundat i tramvajové troleje, aby se tam obří jeřáb vešel,“ uzavřel Bosák.

Prohlédněte si jeden ze vzácných Loosových interiérů v Plzni

Tipy a trendy
Související témata:
George S. Patton

Související články

V Praze vyroste poslední dům Adolfa Loose

Geniální architekt, lev salonů, vizionář a provokatér Adolf Loos je téměř 90 let mrtvý. Přesto se v Praze bude stavět podle jeho návrhu dům, který vymyslel na...

Výběr článků

Načítám