Hlavní obsah

Pavilonek v zahradě umí překvapit. Na třiceti metrech schovává saunu, fitness koutek a kuchyň

Užívat si aktivní odpočinek na již zavedené zahradě. To bylo přání majitelů, kteří ale neměli představu, jak na to. Přizvali architekta a je z toho zahradní stavba s prosklenou stěnou. A v ní dokonalá wellness zóna i s rodinným posezením.

Foto: Archiv dodavatele oken

Zahradní domek má praktické využití. Je zde kuchyňka pro malé občerstvení, sauna, sprcha, odpočinková část a mini tělocvična

Článek

„Teprve dům se smysluplnou zahradou a v ní lidé tvoří skutečný domov. A tady něco chybělo. Prostor v zeleni, kde se zrelaxujete, zastavíte, nikam nespěcháte,“ říká architekt Tomáš Jiránek.

S nápadem vytvořit „malý domek“ s wellness přišel právě architekt a investorům se hned zalíbil. Finální stavba a její zázemí jim naprosto vyhovuje a těší je i provedení. Je architektonicky čistá v detailu a ze všech stran ji chrání dostatečně hustá zeleň, okrasné stromky.

Šmrnc pavilonku dodávají nápadné dekorace v podobě keramické sochy larvy na stojanu před vstupem a také fontánka, která je dílem uměleckého výtvarníka a sochaře Davida Exnera z Poděbrad.

Pavilon plný barev oživuje kalifornskou vinici

Tipy a trendy

Prosklená, ale má soukromí

Celá stavba má lichoběžníkový tvar a skládá se z domku a zastřešené terasy díky prodloužené části střechy. Tento účelový přesah podpírají čtyři nosné ocelové sloupy podél terasy.

„Objekt je postaven z plynosilikátových tvárnic a zateplen polystyrenovými deskami. Velkým bonusem jsou jednoznačně velkoformátová okna umístěná téměř po celém obvodu směřující do zahrady,“ vysvětluje architekt, jak se vyřešilo soukromí investorů.

Zvolená prosklená sestava má fixní tenčí rám, sklo tak téměř dosahuje k podlaze i ke zdivu. Majitelé si chválí i nulový práh, který pojezdová lišta přesahuje o pouhých pět milimetrů a vytváří tak bezbariérový přístup. Exteriér s interiérem je díky tomu naprosto přirozeně a nenuceně propojen.

Stavba na pětníku

Majitelé jsou aktivní sportovci, a navíc se velmi rádi saunují. Tak proč ne doma a proč ne na zahradě. Přání ale bylo velkou výzvou.

Zahrada je malá, nachází se v zástavbě dalších obytných domů a oči sousedů jsou všude. Navíc samotný zásah do již hotové osázené zeleně se zpočátku jevil jako možný problém. Musely se totiž řešit nové rozvody elektřiny a vody.

„Stavební firma však měla skvělé logistické řešení. Přístup do zadní části je po pravé straně domu a je velmi úzký, má pouze 180 cm. Vykopaná zemina byla strojem bobcatem vyvážena na hlavní ulici, kde se vyklápěla rovnou na nákladní vůz,“ vysvětluje investorka domu. A dodává, že beton do základů se dopravoval pomocí čerpadla, s ramenem dlouhým cca 30 metrů netradičně, rovnou přes střechu domu.

Informace o projektu:

Plocha: 32,75 m²

Terasa: 27,58 m²

Architekt: Tomáš Jiránek

Realizační firma: Martin Kanitra - stavební firma Sadská

Konstrukce stavby: plynosilikátové tvárnice tl. 30 cm, zateplení polystyren 15 cm

Střešní krytina: plechová střešní krytina, hydroizolační folie Mapeplan

Sloupy: ocelové, vertikální, kruhového průřezu, 140 mm průměr

Podlahy: terasa: palubková prkna, brazilský ořech, interiér: keramická dlažba, odstín antracit

Typ vytápění: podlahové odporové elektrické vytápění

Výrobci a dodavatelé:

Sauna: Dyntar

Okna: HS portál Vekra v provedení Slim, nulový práh

Fontána: sochař David Exner

Klimatizace: Panasonic

Pavilon ve tvaru kokonu přímo vybízí k odpočinku

Tipy a trendy
Související témata:
Tomáš Jiránek (architekt)

Související články

Výběr článků

Načítám