Hlavní obsah

Ostravany milovaná Ostravica Textilia vstala po téměř čtvrt století z popela

Ostrava

Srdeční záležitost obyvatel Ostravy, památkově chráněný bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia, se po téměř 25 letech opět probudil k životu. Vstup do historického centra Ostravy tak už není pro ostudu. Do téměř opravené budovy se už stěhují první nájemníci.

Ostravica Textilia je téměř celá opravená.Video: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„No, je to krása. Konečně jsme se dočkali. Já jsem do Ostravice chodila jako malá s babičkou nakupovat ponožky a rukavice. A vždy jsme si tam v tom bufetu u parádního schodiště dávaly obložené chlebíčky. Jsem moc ráda, že se ji podařilo zachránit,“ svěřila se Novinkám čtyřicetiletá Magda Zukalová, která kolem Textilie jezdí každý den tramvají do práce.

„Je to paráda. Zase máme být na co pyšní. Když se tam tehdy propadly ty stropy, tak jsem už moc nevěřil tomu, že se to podaří zachránit,“ reagoval Jiří Pavlica, který pracuje v sousedství zachráněného objektu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Vstup do historické části Ostravy je zase důstojný. Ostravica-Textilia je opravená.

Nejlepší evropskou stavbou je letos Studijní pavilon v Braunschweigu. Porota ocenila snadnou demontovatelnost

Tipy a trendy

Budova má těžký osud

Připomněl tak nelehký osud Ostravice Textilie, která se skládá z budovy bývalého obchodního domu, jenž byl postaven na konci 20. let minulého století podle avantgardní berlínské architektky Marie Frommerové, a z nájemního domu z roku 1911 vybudovaného podle moravského architekta Felixe Neumanna.

Komplex byl v provozu do roku 2000, kdy se kvůli neodborně prováděným stavebním úpravám za plného provozu propadl strop.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Fotografie ukazující, v jak žalostném stavu se Textilia nacházela. Na snímku je zničené schodiště, které se podařilo zachránit.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Další snímek připomínající zchátralý stav Textilie.

Památka roky chátrala, nyní se do ní vrací život. Objekt již pod novou značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBiO) poskytne prostor talentovaným mladým tvůrcům, kreativcům i startupům.

Na ploše přes šest tisíc metrů čtverečních budou kanceláře, zasedací místnosti, ale například i kavárna nebo klub a prostory pro pořádání kulturních akcí. Ostravica rezidentům nabídne i technické zázemí. Zasedací místnosti budou vybaveny multidotykovými LCD panely a k dispozici bude i nahrávací a podcastové studio či zkušebny. Nebude chybět internetové připojení. Součástí bude i podnikatelský inkubátor.

Nová dominanta Ostravy

Ostravský primátor Jan Dohnal (Spolu) podotkl, že Ostrava dostala novou dominantu. „Je to ikonická stavba, která budí u lidí mnoho emocí. Ten její smutný osud všichni Ostravané znají. Jsem moc rád, že se ji povedlo zachránit. Nejenže jde o krásnou architekturu, ale věřím, že bude fungovat i byznysově,“ sdělil primátor.

Rekonstrukce Ostravice Textilie začala v dubnu 2022. Stavební náklady se vyšplhaly na 262,5 milionu korun. Symbolem celého komplexu byla především nárožní stavba s centrálním schodištěm v interiéru, které zůstalo zachováno. Ze čtyřiceti procent však musel být dům vystavěn nově. Novinkou je skleněná střešní nástavba neboli šišoid a prosklená okna až k zemi.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Interiér opravené Textilie

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Nově má budova skleněnou střešní fasádu s kopulí.

Veřejnost si bude moci zrekonstruovanou Ostravicu Textilii prohlédnout během komentovaných prohlídek ve druhé polovině června. V interiéru se ještě dokončují některé práce podle požadavků nových nájemníků. Vše má být zcela hotovo letos na podzim.

Anketa

Těšíte se, až bude budova znovu plně v provozu?
Ano, velice! Chystám se tam vyrazit.
87,4 %
Docela ano.
6,9 %
Nevím, mně je to spíš jedno.
2,7 %
Ne. Stejně tam nikdy nepůjdu.
3 %
Celkem hlasovalo 6441 čtenářů.

Posun v přípravě dvou ostravských mrakodrapů. Město má dalšího zájemce

Domácí
Související témata:
Ostravica-Textilia

Výběr článků

Načítám