Hlavní obsah

Okna umyjte aspoň dvakrát do roka, prodloužíte jejich životnost

Víte, jak pečovat o okna, aby byla krásná, lesklá, spolehlivě fungovala a zachovala si dlouhou životnost? Přinášíme tipy, které jsou praktické, rychlé a efektivní.

Foto: Envato Elements

Čistá okna nemáme jen z estetických důvodů. Prach a špína snižují jejich funkčnost.

Článek

Skla do lesku

Základem je čistota, to je jasné. Sklo i rámy se musí blýskat. Okna umývejte pravidelně, alespoň dvakrát za rok. U plastových oken je dobré rámy otírat častěji, protože slunce dokáže pyl a prach do plastového profilu i zapéct.

Okna nečistěte nasucho, vyhněte se abrazivním přípravkům, nepoužívejte drsné houbičky ani silné chemikálie.

K dokonalému umytí postačí vlažná voda, saponát, čistič skel a hadřík na vyleštění. Můžete zkusit i generacemi prověřený roztok z bílého octa.

Deset tipů, k čemu v domácnosti využít ocet

Jak na to

Balzám na dřevěná okna

Dřevo je choulostivý materiál, a tak je jeho správné ošetření důležité. U kvalitních dřevěných oken s dobrou povrchovou úpravou stačí dřevěné části (rámy a křídla) přejet houbičkou namočenou ve výrobcem doporučeném balzámu. Ten šikovně zacelí mikrotrhlinky po zimě a celkově oživí lazuru. Balení s balzámem vám vydrží rok a vystačí na okna v celém rodinném domě.

Foto: Envato Elements

Pokud se okno špatně otevírá, bude chtít seřídit. Jde-li o velkoformátová okna, raději zavolejte odborníky.

Zkontrolujte těsnění

Často se zapomíná na čištění těsnění a kování. Zanedbávají se i odtokové kanálky v dolní části okenního rámu, ze kterých se z profilu odvádí vysrážená tekutina.

Již čisté těsnění je dobré ošetřit silikonovým olejem nebo glycerinem a také vyzkoušet jeho pružnost. Pokud je poškozené, vyměňte ho. Těsnění se totiž významně podílí na správné izolaci oken, má být v dobré kondici.

Kování nesmí zlobit

Jednou za rok promažte i kování, všechny jeho pohyblivé části. Skvělý k tomu je silikonový olej nebo olej na šicí stroje. Nezapomeňte ani na místa vyznačená po obvodu kování a promažte i všechny čepy a pohyblivé díly. Okno pak několikrát otevřete a zase zavřete, aby se olej dostal všude, kde je třeba.

Plísně, zmizte!

Nedostatečné větrání, ale i netěsnost oken mají vliv na vznik plísní kolem nich.

Nevítané plísně se jednoduše zbavíte, když použijete klasické lihové dezinfekční prostředky. Na rozdíl od těch na bázi chloru nepoškozují malbu.

V zimě jsme s větráním na štíru a to je chyba. Větrejte častěji a nárazově, aby se vlhký vzduch dostal ven, ale zároveň neprochladly stěny.

Jak správně větrat v zimě? Postup je jiný než v létě

Jak na to
Související témata:

Výběr článků

Načítám