Hlavní obsah

Oceňovaní architekti vtiskli hřbitovu ve Vratislavicích neotřelou podobu

Vsypovou loučku a pietní místo pro zemřelé nenarozené děti nově vytvořili na hřbitově ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku. Pietní prostor s ojedinělou architekturou navrhlo renomované liberecké studio Mjölk architekti ověnčené řadou tuzemských i mezinárodních cen za budovy i třeba unikátní vyhlídky v Krkonoších.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Architekt Tomáš Hrabec ze studia Mjölk architekti u pietního místa pro zemřelé nenarozené děti

Článek

Novinkou v širokém regionu Liberecka a Jablonecka je vsypová loučka, což je unikátní záležitost, která se řadí k novým formám pohřbívání. Popel zesnulého se vysype pod odkrytý kousek trávníku a ten se poté opět vrátí na místo. Vratislavická loučka umožňuje tímto způsobem uložit popel až šestnácti tisíc zesnulých.

Hřbitov na severu Čech je jako sochařská galerie. Před zkázou ho zachraňují nadšenci

Cestování

„Jsme připraveni se pozůstalým přizpůsobit a vyplnit jejich představy o obřadu. Pokud je nemají, máme připravenu variantu s obřadníkem, smutečním průvodem i možností řečníka. Samotný vsyp by probíhal na písničku, kterou by si rodina vybrala,“ popsal Ladislav Kopal z Pohřební služby Kopal s tím, že samozřejmě mají lidé možnost se rozloučit i zcela soukromě.

„Součástí projektu nové části hřbitova je i pietní místo pro zemřelé nenarozené děti, které široko daleko rovněž není. S nápadem jsme přišli v průběhu výstavby, domluvili jsme se s architekty, ti to do projektu zakomponovali a krásně se to doplnilo,“ popsal starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Foto: Vratislavice n. N.

Pohled na novou část hřbitova

Pietní místo pro nenarozené děti vzešlo z podnětu občanů a částečně od iniciativy Dítě v srdci, která se věnuje tématu zemřelých nenarozených dětí.

„Když přišla tato žádost, hledali jsme námět pro vytvoření pietního zákoutí. Tuto tragickou situaci symbolizuje kámen rozříznutý napůl s vytesanými nikami do kamene, ať už pro svíčku, nebo cokoli jiného, co dítě připomíná,“ uvedl architekt Tomáš Hrabec.

Nově vznikla na vratislavickém hřbitově i klasická posypová loučka ve tvaru kruhu, který symbolizuje uzavírající se kruh života. Její zvláštností jsou svítící louče rozmístěné po obvodu, které jsou symbolické a připomínají svíce. Rozsvěcí se dotykem ruky, obejmutím, kdy se následně skleněný krystal na vrcholku rozzáří na 48 hodin. Unikátní svíce přitom byly vytvořeny speciálně pro zdejší hřbitov a lidé budou mít možnost si je i pronajmout a doplnit jmény svých blízkých zemřelých.

Foto: Vratislavice nad Nisou

Rozsvícené krystaly na hřbitově

„Hledali jsme takovou formu vyjádření architektury, která by byla smířlivá, neodkazovala příliš k nějakým tradičním náboženským symbolům. Hledali jsme něco, co by důstojně umožnilo prožít tyto momenty a zároveň to nebylo tíživé,“ vysvětlil architekt Hrabec s tím, že vše pojmenovali konejšivá architektura. V projektu proto využili i motivy přírodního kamene, který je na obřadním stole, či rozptylové loučce.

Pro studio Mjölk přitom nešlo o první zkušenost s funerální architekturou, například Tomáš Hrabec už před jedenácti lety při studiích architektury navrhl svůj vlastní náhrobní kámen anebo studio soutěžilo v klání o podobu nové smuteční síně v Týnci nad Vltavou, kde skončilo se svým návrhem druhé.

Na hřbitově ve Vratislavicích nad Nisou za rok průměrně pořádají zhruba deset tradičních pohřbů do země, s urnami jich je asi 30–40 ročně. Nepohřbívají tu pouze obyvatele Vratislavic nad Nisou, ale i odjinud, například pokud mají nějaký vztah k místu.

V Dolních Břežanech mají hřbitov v neobvyklém stylu

Tipy a trendy
Související témata:
Mjölk architekti

Výběr článků

Načítám