Hlavní obsah

Oblé křivky nábytku evokují ženu, říká designérka Adéla Bačová

Lehkost bytí, to je tajemný název instalace, kterou na letošním Designbloku představuje umělkyně Adéla Bačová. Najdete v ní novou kolekci zahradního nábytku, která svými tvary připomíná ženský element. Pro večerní atmosféru v plenéru nábytek doplnila originálními dekoracemi a svítidly.

Foto: Archiv designérky

„Na Designbloku jsem každý rok. Vždy mě potěší, když objevím nové tváře,“ říká designérka.

Článek

Jak vnímáte slovo „bytí“?

Pro mě osobně je „bytí“ velmi důležité. Začíná u něho tvorba. Oprostím se od shonu, začnu přemýšlet jinak a vnímám sama sebe, a to nejvíce v přírodě. Ráda bych proto návštěvníky přenesla na český venkov. Na oblíbenou louku u babiččiny chalupy, aby si připomněli vůni čerstvě vypraného prádla a posekané trávy. Do této atmosféry kolekce na zahradu krásně pasuje.

Kolekci nábytku jste nazvala Bombshell, což v angličtině znamená atraktivní žena, zkrátka pěkná kočka, že?

Pro celou kolekci, která obsahuje židle a stoly dvou délek, jsem hledala zapamatovatelný a výrazný název. Část slova „shell“ odkazuje na mušli, která připomíná otevírající se sedadlo a opěradlo. A pravda, Bombshell znamená v hovorové angličtině „úchvatnou ženu“. Ladné křivky kolekce odkazují na ženské tělo.

Designérka Tomišková: Se sklem nikdy neustrnete, kreativně vás posunuje

Bydlení

Rozumím, oblé tvary nikoliv hrana. Tím je kolekce asi typická…

Přesně tak. Odlišuje se tvaroslovím. Chtěla jsem vytvořit signifikantní model, který působí přátelsky, přívětivě a je zároveň pohodlný. Žádné ostré hrany. Oble je pojatý jednotný tvar sedadla a opěradla. Konstrukce je vyrobena z nerezové oceli, povrchová úprava vypalovaný lak. Vybrala jsem tři základní odstíny - červenou, černou a krémovou. Všechny tyto barvy lze snadno mezi sebou kombinovat.

Akátové latě mají na sedáku i opěradle shodný tvar připomínající mušli. To byla pro mě největší výzva, oba prvky ergonomicky sjednotit.

Co bylo na kolekci nejtěžší?

V kontrastu s minimalistickým kovem jsou akátové latě. Mají na sedáku i opěradle shodný tvar připomínající mušli. To byla pro mě největší výzva, oba prvky ergonomicky sjednotit. Tvar a natočení latí jsem řešila do posledního detailu.

Zvládne nábytek i zahradní párty?

Kolekce se může stát tichým společníkem, ale i místem pro setkání početnější rodiny, přátel. Kolem větší varianty stolu se pohodlně usadí 8 osob. Dřevo jsem použila záměrně. Miluji jeho vůni, strukturu i tvarovatelnost. Nebojte, péče o něj je snadná. Latě lze spolehlivě ošetřit olejovou lazurou.

Navrhujete i drobné dekorace, že?

Ano. Kolekce Blocks je můj srdcový projekt. Balancuje na hranici užitého umění, sochařství a architektury. Od začátku obsahuje vázy, později se přidaly hrnky na kávu, dripper nebo stoly, jejichž podnože vycházejí právě z tvarosloví váz.

Teď jste k nim navrhla i krásná svítidla…

Myšlenku na svítidla, která lze mít v interiéru i exteriéru, jsem v hlavě nosila dlouho. Svítidla jsou zajímavá díky keramice, technice plátování a použití výrazných barev. Mezi ně patří kobaltově modrá, tmavě zelená, krémová či pastelově růžová.

Poučte nás, co je plátování?

Jedná se o spojování velkých keramických plátů, které se nejdříve vyválejí a poté ohýbají do preferovaného tvaru. Podnož svítidel tvoří dva základní tvary - oblý a hranatý. Ty jsou doplněny o další pláty tvořící různé přesahy.

Mléčné stínidlo je vyrobeno pomocí 3D tisku z recyklovatelného filamentu a propouští jemné, měkké světlo. Intenzitu osvětlení lze měnit.

Mě, jako designéra, moc bavilo propojení dvou technologických světů - přírodní keramiky a 3D tisku. Keramika se přirozeně v peci pokroutí a každý kus je originál. V kontrastu s tím stroj tvaruje stínidlo tak, aby vše perfektně sedělo.

Baví mě přemýšlet nad detaily, řešit vývoj produktu a specifika průmyslové výroby.

Mnozí umí ocenit designově zajímavý městský mobiliář. Máte i takové zkušenosti?

Ano, ve své tvorbě se věnuji různým odvětvím designu. Prolíná se v ní malá architektura, interiéry i produktový design. Baví mě přemýšlet nad detaily, řešit vývoj produktu a specifika průmyslové výroby. Aktuálně připravuji do veřejného prostoru piknikové sety. Moc se těším, až uvidím reakce lidí.

Prozradíte další plány?

Pracuji na modulárních solárních stromech a nedávno jsem navrhovala také dvě kolekce vánočních ozdob. Byl to pro mě úplně jiný, oddechový projekt. Připravuji i zajímavé hot tube (dřevěné koupací sudy, pozn. red.) pro chladné zimní večery.

O designérce:

Adéla Bačová je multidisciplinární designérka a držitelka prestižního ocenění Red Dot. Její tvorba se dotýká oblastí produktového designu, designu interiérů a malé architektury. Věnuje se navrhování a realizaci malých dřevěných rekreačních objektů a také tvorbě produktů pod vlastní značkou.

Designér Martin Jakobsen: Teprve drink a uživatel dají sklenici finální barvu a výslednou siluetu

Bydlení
Související témata:
Adéla Bačová

Související články

Výběr článků

Načítám