Hlavní obsah

O zlaté minidomky je zájem, firma je ale postaví jen na výjimečná místa

Tak trochu proti smyslu pointy minidomků se rozhodla jít estonská společnost ÖÖD. Pro dostatečně movité zájemce vytvořila limitovanou edici minidomků, které se blyští zlatem. Proto je také nazvala Zlaté domy. A ve zlaté barvě mají snad všechno, co dávalo smysl. Cena je ovšem rovněž „zlatá“ - za domek s užitnou plochou 26,3 metru čtverečního zájemce zaplatí 5,65 milionu korun.

Minidomek je mezi ostatními podobnými stavbami prostě „zlatý chlapec“. Video: AP

Článek

Velká popularita minidomků vychází především z toho, co nabízejí - poměrně rychlé a relativně levné bydlení. Umožňují snížit náklady na provoz domova na minimum. Ve většině případě se proto pro bydlení v nich rozhodují lidé, kteří se snaží ušetřit. Nezřídka proto slouží jako startovní bydlení, nebo v nich bydlívají lidé po různých neblahých životních událostech a někdy fungují i jako „bydlení na stáří“.

Jako krok proti proudu a proti původnímu smyslu minidomků se proto jeví rozhodnutí estonské společnosti, která nabízí tyto tiny housy v luxusním provedení a ve zlaté barvě. V rámci limitované edice vyrobila 79 kusů těchto domků, přičemž počet zvolila podle atomového (protonového) čísla zlata v periodické soustavě prvků.

Stavby mají rozměry 7,9 × 3,33 × 3,13 m (délka x šířka x výška) a nabízejí plochu 26,3 m2, z níž 2,56 m2 zabírá koupelna s toaletou, umyvadlem a sprchovým koutem. Jako v mnoha podobných domcích, i zde je zbytek interiéru tvořen jedinou místností se zónou vyhrazenou ke spaní, obývací zónou a kuchyňským koutem.

Vyměnili pohodlí za svobodu. Pár si zvolil život v soběstačné komunitě

Bydlení

Zajímavostí domku je prosklení tří stran, přičemž sklo vrhá zlatavé odlesky. Také horní rám domku má stylovou zlatou barvu. Ve zlaté barvě, nebo alespoň jí blízkých odstínech, je proveden také interiér zařízený designovými produkty prestižní londýnské značky Buster & Punch. Zlaté je tak v domku například dveřní kování, baterie v koupelně, detaily na svítidlech atd.

„Chtěli jsme vytvořit prostor, kde mohou příroda a luxus harmonicky koexistovat,“ vysvětlil pro The News Journal spoluzakladatel společnosti Andreas Tiik. „Každý detail byl vyroben s vizí, že vzniká něco skutečně speciálního. Že vzniká místo, které nabízí nejen unikátní zážitek z bydlení, ale je také ukázkou řemeslného mistrovství,“ dodává jeho společník Jaak Tiik.

Foto: AP

Interiér domu nabízí propojení s přírodou, ovšem v luxusním provedení.

Foto: AP

Domek má stěny ze skla se zlatavými odlesky.

Luxus, který není jen tak pro kdekoho

Ačkoli by se mohlo zdát, že jde o šílenství, které se majitelům nemůže vyplatit, opak je pravdou. Oficiální zahájení prodeje výrobci oznámili na 10. října, ale už nyní mají přes 110 objednávek na domky. Mohou si proto dovolit i klást podmínky, kam své domky prodají a kam nikoli.

Zlaté domky firma doručí přímo na parcelu majitele, kde je i postaví. A v tom je právě háček. Zájemce o minidomek nejenomže musí být přímo vlastníkem pozemku, ale ten navíc musí být na vysloveně výjimečném místě, a to v celosvětovém měřítku. „Pečlivě vybíráme lokality, abychom zaručili, že se tyto domky stanou těmi nejúžasnějšími místy na světě, kde lze zažít zlatý západ slunce,“ uvádí společnost na svém oficiálním webu.

Estonské minidomky jsou jako stvořené k pozorování korun stromů

Lifestyle
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám