Článek
Slavnostní menu se stává přehlídkou kulinářského umění a zároveň příležitostí, při níž se schází širší rodina. Také jedinečnou možností prostřít krajkové, vyšívané nebo vánočně laděné ubrusy a ubrousky a servírovat dobroty v porcelánu po babičce.
foto: profimedia.cz
Zákonitosti stolování
K výjimečnému posezení přispívá i vhodné stolování, které má své zákonitosti.
I když dnes preferujeme jednoduchost a pro jídelní stoly je typický střízlivý vzhled, ke slavnostně prostřenému stolu patří ubrus.
Vánoce vždy spojujeme s dobrým jídlem a pitím servírovaným na prostřeném stole. K tomu používáme ubrusy damaškové či ručně vyšívané, případně malá mistrovská díla z krajek.
Máme-li klasický bílý servis, použijeme ubrus s vánočními motivy, jsou-li servis a doplňky barevné, hodí se bílý nebo smetanový ubrus.
Všechny doplňky slavnostního servisu by měly být v jednotném stylu, barvě a materiálu.
Na svátečně prostřeném stole dáme přednost látkovým ubrouskům.
Slavnostní vzhled stolu umocníme řezanou květinou či adventním věncem nebo svícnem se svíčkami.
Sklenky, příbory a svíčky
Dohlédneme na to, aby všichni měli u stolu dost místa. Talíře položíme asi 2 cm od okraje stolu, k talíři patří příbory, a pokud budeme servírovat více chodů, budou odpovídat pořadí, v jakém půjdou jednotlivé pokrmy.
Zatímco vlevo bude miska na salát, sklenice na nápoje mají své místo na pravé straně. Nejblíže k talíři bude ta, kterou si připíjíme jako první. Jaké sklenice na slavnostní stůl připravit?
Vodu, minerálku, ovocné šťávy a pivo podáváme v rovných vyšších sklenkách.
Na vinné a ovocné střiky se hodí rovné vyšší odlivky.
Bílá vína servírujeme v menších sklenkách tulipánovitého tvaru s otevřeným hrdlem na delší nožce.
Červená vína naléváme do větších vinných sklenek nahoře trochu zúžených.
Pro sekt vybereme vysoký štíhlý kalich, jehož zúžené dno povzbuzuje vznik bublinek, anebo i široké ploché sklenky, které se naplňují jen do jedné třetiny.
Koňak a jemné destiláty vyžadují uzavřený tvar umožňující zahřátí tekutiny dlaněmi. Vodka a pálenka se pijí z malých odlivek, stejně jako likéry.
Aperitivy chutnají z plochých sklenek na nožkách nebo z širších vinných skleniček.
Příbory
Základ je jednoduchý - nůž, vidlička, lžíce a malá lžička.
Na Štědrý večer jistě užijeme i velkou vidlici a lžíci na salát -často bývají celé ze skla, porcelánu nebo nerezu.
V tento vzácný den by na stole neměl chybět ani dezertní příbor na předkrmy a moučníky.
S tradičním kaprem na našich stolech se stal nezbytností i rybí příbor, který lze v krajním případě nahradit dvěma vidličkami.
foto: archív firem Atmosphere, Thun-Karlovarský porcelán, Vileroy & Boch, Ikea,