Hlavní obsah

Nevyhovující kotle na pevná paliva je nutné s koncem prázdnin nahradit. Alternativ je více

S koncem letošních prázdnin se české domácnosti rozloučí také s kotli na pevná paliva. Zákaz se týká kotlů 1. a 2. emisní třídy a platit bude ve všech obytných objektech, včetně chalup a chat. Při náhradě kotle jiným typem zařízení lze žádat o kotlíkovou dotaci. I tento program však končí s prázdninami. Dále poběží jiné dotační programy, jež půjde využít. Projděme si některé z možností, čím nevyhovující kotel nahradit.

Foto: Vaillant

Pokud je v domě i v jeho exteriéru dostatek místa pro vnitřní i venkovní jednotky, je tepelné čerpadlo jednou z nejzajímavějších možností, čím zakázané kotle nahradit.

Článek

Pro spoustu rodin, které ještě nevyhovující typ kotle ničím nenahradily, vyvstala palčivá otázka, co si pořídit místo něj. Odpověď však není jednoduchá, a už teprve ne univerzální. Hlavním hlediskem výběru by měl být plánovaný způsob využívání nového zařízení v rámci domácnosti. Tedy to, zda se nový typ zdroje tepla bude používat pouze pro vytápění, nebo také pro ohřev vody.

Tím to ale zdaleka nekončí. Rozhodnutí je třeba odvíjet rovněž od výše investice, kterou si rodina může dovolit, přes požadavky na pohodlnost obsluhy, tepelné ztráty objektu, stávající typ otopné soustavy až po venkovní i vnitřní dispozice domu, tedy na jaký typ zařízení bude v objektu místo a které by se už nevešlo.

Vybírat lze konkrétně z několika typů zařízení. Projděme si ty nejběžnější:

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je v současné době mnohými považováno za nejperspektivnější zdroj vytápění pro domácnosti a z technického hlediska je i nejefektivnější. Jak na svých stránkách uvádí například společnost Bosch Home Comfort, „tepelná čerpadla vzduch/voda dosahují hodnot COP 3,4 až 4,1“, přičemž například COP (topný faktor) 3 značí, že „jedna kilowatthodina elektřiny poskytuje tři kilowatthodiny tepla“.

Tepelná čerpadla se dobře kombinují s podlahovým vytápěním, na trhu jsou ovšem i modely, které lze stejně dobře využít i pro připojení k soustavám s radiátory, a dokonce i v nezateplených domech. „Samozřejmě to ale není ideální postup. Nejdřív by mělo dojít k zateplení domu, výměně oken a až poté k výměně zdroje vytápění, který bude správně dimenzován na novou tepelnou ztrátu domu,“ říká René Milota ze společnosti Acetex.

„Při výměně již nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za nové tepelné čerpadlo doporučuji vždy nejprve kontaktovat projektanta, který přesně propočítá tepelné ztráty objektu. To je nesmírně důležité pro přesnou specifikaci vhodného tepelného čerpadla se správně navrženým tepelným výkonem. Důležitým krokem je také komplexní posouzení stávající topné soustavy jako třeba kontrola radiátorů a hlavních rozvodů nebo nutnost doplnění soustavy o akumulační zásobník. Všechny tyto kroky rozhodně doporučuji nepodceňovat. Jedině tak dosáhne zákazník s novým tepelným čerpadlem spolehlivého a ekonomicky výhodného provozu,“ radí Libor Hrabačka ze společnosti Vaillant Group Czech.

Foto: Acetex

Vnitřní instalace tepelného čerpadla

Ačkoli tepelná čerpadla mohou teplo získávat například z vody nebo země, nejběžnějším a také nejlevnějším typem tepelných čerpadel prodávaných u nás je systém získávající teplo z venkovního vzduchu (velmi jednoduše řečeno: venkovní vzduch čerpadlo nasaje a elektřinu, kterou každé čerpadlo ke svému provozu potřebuje, využije k jeho stlačení - tím se vzduch ohřeje a získané teplo se využije v domácnosti).

Jistým problémem by u některých domů mohl být nedostatek prostoru pro instalaci venkovní nebo vnitřní jednotky tepelného čerpadla. V takovém případě je třeba hledat specifické typy čerpadel s kombinovanými jednotkami. Ovšem obzvláště v takovém případě je třeba výběr konzultovat s odborníkem, jenž posoudí, zda zvolený typ čerpadla v daných podmínkách bude dostatečně plnit svou funkci.

Nedostatek místa pro venkovní jednotku pak někteří majitelé chtějí řešit jejím zavěšením na zeď domu, případně umístěním na střechu. V takovém případě je ovšem třeba počítat s možností, že se vibrace jednotky mohou přenášet do konstrukce domu. V každém případě (s výjimkou snadno pochozí střechy) nebude čerpadlo patrně dobře přístupné pro servisní techniky a přitom pravidelné kontroly jsou pro bezchybný chod zařízení nezbytné.

Tepelné čerpadlo a plynový kotel zároveň? Dává to smysl

Tipy a trendy

Plynový kotel

Velmi zajímavým řešením jsou rovněž plynové kondenzační kotle. Ty mohou být využívané jako primární zdroj tepla v domácnosti, někdy je ale domácnosti volí jako doplňkový zdroj k tepelnému čerpadlu (řídicí systém kotel spustí pouze v obdobích, kdy je hodně velká zima a výroba tepla z venkovního vzduchu by nebyla tak efektivní).

Výhodou plynových kondenzačních kotlů je nižší pořizovací cena, nízké provozní náklady a kompaktní řešení. Tato zařízení mají vysokou účinnost (po přičtení tzv. kondenzačního tepla 104-109 %), produkují méně emisí a jejich obsluha je díky digitálnímu ovládání s možností ovládání přes wi-fi snadná. Vyznačují se také dlouhou životností díky nerezovému výměníku.

Některé kotle na trhu jsou navíc připraveny pro budoucnost. Jsou certifikovány pro 20% spalování vodíku (H2) v zemním plynu.

Foto: Bosh termotechnika

Plynový závěsný kondenzační kotel může mít velice kompaktní rozměry.

Kotel na uhlí vyšší třídy

Pro mnoho domácností je náhrada stávajícího kotle na pevná paliva za jiný typ zařízení z nějakého důvodu nemyslitelná. Řešením pro ně proto může být pořízení nového kotle na pevná paliva, ovšem spadajícího do vyšší emisní třídy.

„Jelikož přichází nové výkonné technologie, které jsou schopny pevná paliva účinněji využívat při menších provozních nákladech a nižším ekologickém zatížení, lidé po nich rádi opět sáhnou. Jejich účinnost 70-85 % se již přibližuje plynovým kotlům a v případě automaticky řízených systémů je účinnost až 90 %,“ uvádí Luboš Kafka ze společnosti Ptáček – velkoobchod.

„Staré kotle sice stále fungují a někdy nevidíme důvod je měnit, ale z pohledu úspor na spotřebě dřeva a šetrnosti k životnímu prostředí je investice do nového kotle dobrou volbou“ doplňuje Jaromír Maňák ze společnosti Blaze Harmony.

Foto: Blaze Harmony

Kotelna s moderním kotlem může být velice čistým prostředím.

Poslední šance na žádost o kotlíkovou dotaci

Pokud lidé nestihnou do konce srpna staré kotle fyzicky vyměnit, a přesto na nový kotel ještě chtějí čerpat dotaci, stále mají šanci. Nerozhoduje totiž den uskutečnění fyzické výměny kotle, ale moment, kdy jste o dotaci požádali a provedli objednávku nového kotle u certifikovaného distributora.

Ministerstvo životního prostředí sice žádnou komplexní databázi nemá k dispozici, nicméně odhaduje, že počet starých kotlů horších než 3. emisní třídy v tuzemsku není více než 150 tisíc. „Z kotlíkových dotací bylo podpořeno na 130 tisíc výměn starých kotlů a dalších více než 50 tisíc výměn různých neekologických typů vytápění jsme podpořili z programu Nová zelená úsporám,“ uvádí Veronika Krejčí, tisková mluvčí ministerstva.

Právě dotace z programů Nová zelená úsporám a za určitých okolností i Nová zelená úsporám Light jsou těmi, které budou moci domácnosti i v dalších měsících při pořizování nových ekologických zařízení využít. Ty s prázdninami totiž nekončí.

Likvidace starého kotle? Svépomocí raději ne

Bydlení

Související články

Co přináší dotace Oprav dům po babičce

Na začátku září byl spuštěn nový dotační program Oprav dům po babičce. Nabízí dotaci formou zálohy až jeden milion korun na komplexní zateplení rodinných...

Výběr článků

Načítám