Hlavní obsah

Nenápadný moderní dům působí dojmem, jako by nad pozemkem levitoval

Majitelé pozemku v anglickém hrabství Surrey se rozhodli pořídit si na něm nový domov. Původní dům byl starý a nevyhovoval jejich životnímu stylu ani aktuálním požadavkům místní stavební legislativy. Architekti jim proto vymysleli bydlení, které je moderní, zajímavé, elegantní a zároveň udržitelné. Stavba navíc vzbuzuje dojem, jako by nad travnatou plochou levitovala.

Foto: Martin Gardner

Díky šedavé břidlicové fasádě dům působí vcelku nenápadným dojmem.

Článek

Zelenou plochu krátce střiženého trávníku lemuje spousta vzrostlých stromů i živý plot z tújí. Přáním majitelů parcely bylo získat nové, moderní bydlení, které by jim umožňovalo užívat si co nejvíce okolní zeleně. Nebyli si ale jistí, jak by měl dům vypadat. Obrátili se proto na místní uznávaný ateliér AR Design Studio.

Architekti se s klienty na počátku setkali hned několikrát, aby jejich potřebám a představám co nejlépe porozuměli. A vyplatilo se. Nakonec jim dokázali vymyslet domov s pěti ložnicemi, který jako by byl posazený na čtveřici cihlových zdí rozdělujících pozemek na čtyři různé části, z nichž každá má trochu jinou atmosféru a funkci.

Stavba s užitnou plochou 842 m2 je dvoupodlažní, přičemž valná část fasády prvního podlaží směřující k travnaté ploše je tvořena prosklenými stěnami (patro podpírají mj. bíle natřené sloupy schované v interiéru). Díky tomu z některých úhlů vzbuzuje dojem, jako by ji tvořilo jen jedno podlaží a to nad terénem volně levitovalo.

Dilema atletů rozhodli architekti. Původní dům zachovali i postavili nový

Tipy a trendy

Horní podlaží s ložnicemi majitelů je kromě sloupů usazeno rovněž na zmíněné čtveřici cihlových zdí, které rozčleňují nejen venkovní zahradu, ale také interiér. Zároveň jsou materiálním i vizuálním propojením vnějšího a vnitřního prostoru. Patro tvoří čtyři velké boxy obkládané břidlicí, které mají velká okna nabízející krásný výhled do okolí.

Architekti v domě velmi dbali na dostatečný přísun denního světla do všech jeho částí. Ta centrální je proto otevřena až pod střechu, do níž je vsazen velkorysý světlík. Druhý je pak nad schodišťovou šachtou. Proměnlivému přísunu světa v závislosti na denní době je uzpůsobeno rovněž rozmístění jednotlivých místností a funkčních zón v přízemí, které má podlahy z litého betonu.

Na jižní straně je umístěna kuchyň a také jídelní a obývací zóna. Jídelní prostor pokračuje i ven, na zadní zahradu s terasou, květináči a zapuštěným posezením s ohništěm. V západním křídle domu je velká soukromá kancelář.

Jedním z klíčových hledisek při práci architektů na návrhu domu byla udržitelnost. Jeho orientace proto není náhodná, ale upravená tak, aby interiér získával co nejvíce světla a tepla během zimy, kdy je slunce nízko nad obzorem, a ještě jen pár hodin denně, zatímco přes léto přesahy patra přirozeně stíní vnitřek domu.

Velké prosklené plochy pak přivádějí během dne maximum přirozeného osvětlení, a tak se v domě svítí umělým světlem, jen když je venku opravdu šero. Dům je nejenom důkladně zaizolovaný, jeho obálka je rovněž vzduchotěsná. Náklady na jeho provoz pomáhají snižovat moderní technologie v podobě solárních panelů, tepelného čerpadla a systému řízeného větrání s rekuperací.

Stavba je tak domovem na celý život pro více než jednu generaci majitelů. Díky nízkým energetickým nárokům a sofistikovanému řešení může dobře uspokojovat potřeby i jejich potomků. Název tohoto projektu je odvozen od faktu, že vyrostl na místě bývalé lesní mýtiny. Odtud tedy jméno Glade House, Dům na mýtině.

Historický dům se spoustou přístaveb nefungoval, jak měl. Řešení muselo být radikální

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám