Hlavní obsah

Největší kašnu v Plzni konečně opravili. Jinou chtějí naučit zpívat

Plzeň

Po třech letech se konečně probudila největší plzeňská fontána. Vodní atrakce ve středu města před Západočeským muzeem prošla kompletní rekonstrukcí. Úpravy do budoucna zřejmě čekají i kašnu Korzo v sadovém okruhu - ta by se měla opět „rozezpívat“.

Fontána před plzeňským Západočeským muzeem opět chrlí voduVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Z původní fontány, která zdobí prostor před muzeem od poloviny devadesátých let, zůstala prakticky jen kamenná obruba, kolemjdoucí ji s oblibou využívají jako lavičku.

Všechno ostatní je vyměněné. Technologickou šachtou počínaje přes napojení na vodu, kanalizaci i elektrorozvody až po osvětlení, čerpadla a trysky. Obvodových je stejně jako dřív, tedy 196.

„Ubyly trysky uprostřed nádrže. Místo nich je tam jen jedna centrální, která ale umožňuje efektnější stříkání vody,“ řekla Novinkám Ilona Pelíšková z městské Správy veřejného statku.

Památné plzeňské nádraží čeká cesta časem, rekonstrukce ho vrátí o sto let zpátky

Bydlení

Podle Pavla Schuta, stavbyvedoucího firmy, která renovaci prováděla, umožní nový systém ve stávajícím nastavení čtyři různé režimy.

„Mění je počítač, dají se tam dohrát i další cykly,“ vysvětlil. Po setmění efekty zvyšuje nainstalované LED osvětlení.

Foto: Pavel Schut

Instalace nové podzemní šachty

Fontána je zatím ve zkušebním provozu a Plzeňané si ji letos užijí už jen pár dní.

„Od listopadu do května jsou všechny městské kašny tradičně mimo provoz,“ připomněla Pelíšková.

Foto: Pavel Schut

Veškeré rozvody jsou nové.

Rekonstrukce, která začala po více než dvou letech příprav letos v červnu, vyšla radnici na téměř devět milionů korun.

Žádné novoty

Fontána má za sebou už několik oprav. První zásadnější přišla v roce 2008, tehdy mimo jiné nahradily staré plastové rozvody vody odolnější systémy z nerezu.

„V posledních letech byl provoz kašny již velmi problematický kvůli častým poruchám,“ připomněl náměstek plzeňského primátora Aleš Tolar (STAN). Po sezoně 2021 ji město nechalo odstavit.

„Přestože zaznívaly návrhy i na její celkovou přestavbu a nahrazení novou moderní kašnou, jsem rád, že jsme tuto cestu nezvolili a rozhodli jsme se pro rekonstrukci se zachováním původní podoby kašny, na kterou jsou Plzeňané zvyklí,“ podotkl Tolar.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Sedmnáct metrů na délku, dvanáct na šířku

Instalace jiné kašny by se zřejmě neobešla bez architektonické soutěže a určitě by byl nutný souhlas památkářů.

Smetana na vodě

Teď je na řadě menší fontána Korzo v Kopeckého sadech. „Připravujeme projekt na její opravu, počítá se s tím, že by měla stejně jako kdysi přehrávat hudbu od Bedřicha Smetany,“ uvedla Pelíšková. Skladatel má sochu hned vedle a jeho melodie tady dříve zněly.

„Jenže technologie přehrávání byla zastaralá a reprobedny byly původně umístěné na sloupech veřejného osvětlení. A když se dělaly nové lampy, tak na ně památkáři staré reproduktory nepovolili,“ poznamenala Pelíšková a doplnila: „Nově budou zřejmě na sloupcích přímo u fontány.“

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Kašna Korzo v Kopeckého sadech

Pokud bude včas hotová potřebná dokumentace a město uvolní potřebné finance, mohlo by podle Pelíškové být hotovo do konce příštího roku. Primátor Roman Zarzycký (ANO) přislíbil, že se v plzeňském rozpočtu peníze na opravu objeví.

„A fontána se zase rozezní. Kašny jsou nedílnou součástí našeho sadového okruhu, především v letních měsících mu dodávají hravost a atmosféru,“ uzavřel primátor.

Opilí němečtí turisté se vykoupali v centru Plzně. Z kašny si udělali malý bazén

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám