Hlavní obsah

Nedovolte kuchyni testovat vaši kondici

Pokud se při plánování kuchyně budete řídit ergonomickými zásadami, během přípravy jídla si užijete funkční, efektivní a pohodlné prostředí. Zároveň snížíte fyzickou zátěž i riziko poranění. Poradíme, jak na to.

Foto: Envato Elements

Důležité je mít všechny pracovní zóny dostatečně blízko u sebe.

Článek

Kuchyň není překážková dráha. Dbáme proto na dostatečně volnou šířku průchodů mezi kusy nábytku, a to minimálně 60 cm.

Důležitá je bezpečná protiskluzná podlaha. Trávíme-li vařením více času, volíme s ohledem na klouby měkčí a pocitově teplejší podlahovou krytinu, např. vinyl, korek a laminát s měkkým podkladem.

Zrak šetříme cíleným nasvícením pracovních ploch doplněným nepřímým centrálním osvětlením. Na spodní hrany horních skříněk a do zásuvek instalujeme LED pásy.

Tipy a inspirace pro venkovní kuchyně: Kam je umístit a jaké zvolit vybavení?

Zahrada

Bez kroků navíc

Vytvořením pomyslného pracovního trojúhelníku minimalizujeme vzdálenosti překonávané při vaření bez ohledu na typ kuchyně. To znamená, že nejpoužívanější oblasti rozmístíme co nejblíže k sobě v pořadí, v jakém chystáme pokrm. Po spíži a lednici, situovaných nejlépe u dveří, tak následují přípravná/odkládací plocha s dřezem a varné centrum.

Do menšího interiéru volíme minikuchyň, rovnou či rohovou, nebo kuchyňskou linku ve tvaru písmene U, v níž se prakticky jen otáčíme.

Nábytek ve tvaru písmene L se samostatným ostrůvkem sluší větším kuchyním, které můžou být propojené s obývací částí. Celková trasa by však v tomto případě neměla přesahovat šest metrů.

Foto: Envato Elements

Kuchyně s ostrůvkem umožňují rozvrhnout pracovní zóny tak, že se v nich člověk prakticky jen otáčí a nemusí dělat zbytečné kroky kvůli každé drobnosti.

Šetříme záda

Výška pracovních ploch má předcházet namáhání zad, odpovídá tudíž výšce kuchaře. Pro rodinu s více kuchtíky je ideální víceúrovňová pracovní deska s nastavitelnou přípravnou plochou a dřezem hlubokým tak, abychom se při mytí nádobí a potravin nehrbili.

Skladovací prostory musí být snadno dostupné. K potřebnému nádobí, nástrojům a přísadám se dostáváme bez zbytečného ohýbání či natahování. Spotřebiče situujeme strategicky, např. trouba ve výšce očí je bezpečnější a pohodlnější než spotřebič umístěný nízko.

Sahají-li skříňky až do stropu, nenatahujeme se k nim, ale využijeme stabilní stoličku nebo skládací schůdky. Do vyšších pater ukládáme pouze lehčí věci, které potřebujeme párkrát do roka.

Těžší nádoby a plechy na pečení skladujeme ve spodních skříňkách a v otevíracím soklu linky. Ještě lepší jsou efektivní výsuvy v rozích kuchyňské linky, díky nimž se k hrncům, pánvím a malým spotřebičům nemusíme ohýbat.

Je dobré vědět

  • Pracovní plochy mají mít hloubku min. 60 cm a délku aspoň 90 cm.
  • Když v rovném postoji u pracovní desky ohneme ruku v lokti do pravého úhlu, má být vzdálenost mezi pracovní plochou a nataženou dlaní 10 až 15 cm.
  • Digestoř instalujeme tak vysoko, abychom do ní nevráželi hlavou.
  • Snížená varná plocha ulehčuje míchání, navíc máme lepší výhled do hrnců.
  • Na dno dřezu bychom měli při rovném postoji dosáhnout volně položenými dlaněmi.

Baterii do kuchyně volte zároveň s dřezem

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám