Hlavní obsah

Nádherné keramické obklady jsou šperkem dvojice zachráněných historických památek

Pokud se lidé vydají k pobřeží z brazilského São Paula po staré historické cestě Caminhos do Mar, která se klikatí mezi lesnatými kopci, dvě místa patří k povinným zastávkám. Říká se jim Rancho da Maioridade a Padrão Lorena a obě jsou v zatáčkách s nádhernými výhledy do krajiny. První z nich je navíc proměněno v kavárnu. Jejich obnovenou krásu mají turisté možnost obdivovat díky zásahu místního ateliéru Kruchin Arquitetura.

Foto: Daniel Ducci

Historické památky jsou zasazené do lesnaté hornaté krajiny

Článek

Dvě zastávky na staré cestě vedoucí z pobřeží na brazilskou náhorní plošinu obnovili architekti, aby zde vytvořili místo k odpočinku a výhledu na krásnou kopcovitou krajinu, která je ale často zahalena mlhou. Aby se turistům pohodlně čekalo, je jedna z nich přeměněna na kavárnu.

Autorem obou pamětihodností z roku 1922 byl místní architekt Victor Dubugras a už tehdy byly jejich ozdobou keramické panely, které vytvořil José Wasth Rodrigues. Právě význam jejich díla je považován v brazilské kultuře za nepřehlédnutelný. I proto se současní architekti s velkou láskou projektu obnovy ujali.

Obě místa mají na první pohled snadno zapamatovatelný rukopis, který je sjednocuje. Při obnově architekti pracovali s kamenem, který je pomáhá snadno a přirozeně začlenit do okolní přírody. Zároveň kámen v šedých odstínech působí jako nenápadná kulisa, na níž o to lépe vynikají keramické panely zdobené malovanými květinovými motivy a výjevy oslavujícími vyhlášení samostatnosti v roce 1822. Obě památky jsou součástí souboru osmi děl, která vznikla u příležitosti stého výročí založení Brazílie.

Vyhlídku Padrão Lorena tvoří především velké obloukové schodiště a menší pavilon, k němuž se po schodišti vystupuje. Zastávka Rancho da Maioridade je větší čtyřpodlažní budova zasazená od ostré zatáčky. Zde tedy rekonstrukcí prošel nejenom exteriér, ale rovněž interiéry obkládané dřevem a s podlahami z režné keramiky. Spousty malovaných keramických panelů lze tak nalézt a znovu obdivovat i uvnitř například při popíjení kávy.

„Přestože některé dlaždice byly v průběhu času upravovány, Rancho da Maioridade i Padrão Lorena nadále vyprávějí příběhy brazilské historie, propojují minulost se současností a oslavují bohaté kulturní a architektonické dědictví Brazílie,“ říkají architekti.

Anketa

Líbí se vám malované panely na obou památkách?
Ano, jsou nádherné
87,6 %
Jsou docela pěkné
6,2 %
Nevím, neumím to moc posoudit
0,4 %
Ani moc ne
3,3 %
Ne, nelíbí
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 275 čtenářů.

Svatý Vavřinec u Slepičích hor opět ožívá. Kostel opravují dobrovolníci už 30 let

Tipy a trendy
Související témata:
KRUCHIN arquitetura

Související články

Výběr článků

Načítám