Hlavní obsah

Nad fasádou tohoto domu zajásá nejedna milovnice všeho blyštivého

Pokud patříte mezi milovníky všeho blyštivého, pak fasáda tohoto domu v čínské Šanghaji vás nejenom nadchne, ale dost možná bude přímo magicky přitahovat. Zdobí ji totiž závěsy složené z tisíců skleněných „diamantů“. A ano, tušíte správně. Za nimi se ukrývá známý šperkařský obchod.

Foto: Archiv investora

Když se fasáda stane ztělesněním loga obchodu

Článek

Je to již druhá spolupráce nizozemského, světově uznávaného architektonického studia MVRDV a amerického prodejce šperků Tiffany & Co, jenž byl investorem projektu. Obě společnosti si tak už vyzkoušely, jak si dokážou vzájemně porozumět, a vzhled nejnověji otevřené pobočky v čínské Šanghaji je jasným důkazem, že architekti šperkařům a jejich potřebám rozumějí dokonale.

Obchod nejenom se šperky sídlí v čerstvě dokončené komerční zóně Tchaj-ku-Li Čchien-tchan a je přímo na její centrální ose. Má tedy možnost upoutat pozornost velké spousty lidí. Zbývalo jen vymyslet, čím by se tak mohl od ostatních prodejen s podobným sortimentem odlišit.

Nizozemci sáhli po řešení na jedné straně neobyčejně prostém, ale na druhé straně neobyčejně účinném. Výlohu obchodu i okna kavárny v patře, která k prodejně patří, zahalili do pláště tvořeného ručně vyrobenými skleněnými „diamanty“. Ty působí z dálky jako maličké kapičky rosy zachycené na vláknech hustě utkané pavučinky. Anebo prostě jako jiskřivý diamantový háv.

Skleněné krystaly velmi dobře plní svou funkci, tj. těší oko kolemjdoucích jak ve dne, tak v noci. Zatímco ve dne se jiskří tím, jak se v nich odráží denní světlo a celé okolí, v noci se rozzáří prostřednictvím vlastního nasvícení. To je tvořeno LED zdroji, jež jsou umístěné jak v horní, tak ve spodní části fasády. Svítidla umožňují zvolit si barvu nasvícení včetně vlastního patentovaného odstínu investora Tiffany Blue.

Každý ze skleněných kamenů je široký 21 centimetrů a vysoký 13 centimetrů. To je samozřejmě pořádný kus skla, a tak každý váží 1,5 kilogramu. Dohromady jich lze na celé fasádě o ploše 533 čtverečních metrů napočítat přesně 6988. Všechny jsou zavěšeny na ocelových lankách, která jsou potažena zrcadlící vrstvou a napnuta mezi horním a dolním okrajem rámu. Každý „diamant“ je pak na lanku připevněn pomocí drobného ocelového úchytu, který zaručuje, že se nepohybují nahoru a dolů, ale ani neotáčejí kolem své osy.

Jak upozorňují architekti, fasáda s krystaly je zkompletovaná výhradně pomocí mechanických spojů, takže ji v budoucnu bude možné kdykoli zcela rozebrat a opětovně použít na nějakém jiném místě, nebo prostě využít k recyklaci.

Letiště Václava Havla rozzáří tři lucerny

Tipy a trendy
Související témata:
Tiffany

Související články

Výběr článků

Načítám