Hlavní obsah

Na zahradě si postavili moderní kancelář. Díky recyklovanému materiálu ušetřili statisíce

Stejně jako mnoho dalších lidí i manželé Andersonovi z anglického hrabství Hampshire pracovali dlouhou dobu z domova. Jako kancelář využívali jeden z pokojů svého domu. Ovšem se čtyřmi dětmi jej po čase začali potřebovat k jiným účelům. Proto se rozhodli postavit si pracovnu na zahradě. Aby co nejvíce ušetřili, stavěli výhradně z recyklovaného materiálu. Podařilo se jim uspořit statisíce.

Manželé architekti si vybudovali na zahradě stylovou kancelářVideo: AP

Článek

Manželé Graham a Rachel Andersonovi z městečka Eastleigh pracují jako architekti. S řešením nedostatku prostoru ve svém domě si proto umí poradit lépe než běžný smrtelník. Se čtyřmi dětmi pobíhajícími po domácnosti se ale i oni dostali do situace, kterou zná nejedna rodina - dům jim začal být poněkud těsný a bylo třeba najít způsob, jak jej rozšířit. Dokud byly všechny děti malé, využívali jeden z pokojů jako domácí pracovnu. Na konci pandemie však už začalo být jasné, že místnost bude třeba k jiným účelům a pracovnu tak bude nutné přemístit jinam.

Ale kam? Ideálně ven z domu, na zahradu, shodli se. Jakožto architekti neměli velký problém vymyslet si stavbu, která působí velice moderně, elegantně a je v ní samozřejmě dostatek místa na práci. Kromě toho v ní dokonce vznikl i volný prostor plný světla, využitelný například jako herna pro děti a v budoucnu třeba jako zimní zahrada.

Vzhledem k velikosti své rodiny si ovšem nemohli dovolit vydávat na stavbu zahradní kanceláře příliš mnoho peněz. Ušetřit se proto rozhodli na materiálu, neboť v drtivé většině použili vyřazený a recyklovaný.

Pavilonek v zahradě umí překvapit. Na třiceti metrech schovává saunu, fitness koutek a kuchyň

Bydlení

Stavěli o víkendech déle než rok

„Bylo to docela namáhavé – trávili jsme spoustu času sbíráním věcí, hlídáním správných typů izolací, při práci jsme nikdy nevěděli dopředu přesně, kolik kterého materiálu budeme mít, ale podařilo se nám to postavit opravdu bez velkého plýtvání,“ svěřil se Graham Anderson webu Mirror a upřesnil: „Je to nízkoenergetická budova, protože je tam spousta izolačních membrán, které jsou všechny podlepené a skvěle izolovány, takže je tam v zimě relativně teplo.“

Zahradní kancelář stavěl o víkendech déle než rok společně se svým tchánem. Začali v roce 2022, a to pořízením velkoformátového okna, které koupili od dodavatele, a zbytek stavby navrhli k němu. Základním materiálem domku pak bylo dřevo získané od stavitelů, kterým přebývalo. Každý den pak prohledávali tržiště a inzertní weby na internetu. Tam hledali nejenom další dřevo, ale především izolaci.

Foto: AP

Jako kancelář rodiče využívají domek tři dny v týdnu, po celý týden jej však využívá rodina k všemožným účelům.

Část zateplení získali například od zahradního architekta, kterému zbylo z jakéhosi projektu a bylo mu líto jej vyhodit.

Graham a Rachel mají v zahradní kanceláři i malý kuchyňský kout s dřezem a lednicí integrovanou pod pracovní deskou. „Do překližky na stropě v kuchyňce tchán vyvrtal všechny otvory. Je to velmi dekorativní, vypadá to dobře na fotkách a navíc to napomáhá akustice,“ pochvaluje si Graham.

Samotnou kancelář využívají manželé tři dny v týdnu, ale jak říkají, právě kuchyňka rozšiřuje čas využívání zahradní stavby z úředních hodin na celý týden, protože takto slouží celé rodině.

Foto: AP

Velkoformátové okno bylo základem stavby, zbytek si navrhli architekti kolem něj.

Graham odhaduje, že kdyby si nechali domek postavit, museli by zaplatit zhruba 35 tisíc liber, tedy něco přes milion korun. Tím, že používali převážně recyklovaný materiál a stavěli si sami, činily celkové náklady nakonec 12 tisíc liber (353 tisíc korun).

Graham po dokončení zahradní kanceláře stavbu přihlásil do ve Velké Británii velmi populární soutěže o nejlepší zahradní domek Shed of the year. Jaké bylo jeho překvapení, když právě jeho domek byl vybrán do nejužšího výběru, z nějž veřejnost vybírá celkového vítěze.

„Porota rozhodla, že se naše kancelář stala jednou ze tří nejlepších v kategorii letních domků. To je příjemný pocit. Ale příliš nepomýšlím na to, že bych to vyhrál. Už to, že jsem se dostal do užšího výběru, je milým uznáním,“ dodává skromně s tím, že měli štěstí, že na stavbu své kanceláře měli potřebné znalosti i dovednosti, a tak svůj plán mohli realizovat.

Hledáme kulisy pro zahradní domek

Zahrada

Anketa

Hodila by se vám také zahradní kancelář?
Hodila se nám, a proto jsme si ji pořídili.
3,8 %
Ano, a jak!!!
74,4 %
Docela ano...
6,3 %
Spíše ne.
4 %
Ne, k ničemu by nám nebyla.
11,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 734 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám