Hlavní obsah

Na kvalitě venkovních schodů nešetřete

Schodiště propojující dům se zahradou, s terasou či příjezdovou cestou vybíráme na dlouhá léta, proto se svěříme profesionálům. Důležitý je totiž nejen vzhled, ale i možnosti instalace v daném prostoru, bezpečnost a nosnost.

Foto: Envato Elements

Je hezké, když styl schodiště jde ruku v ruce se stylem domu, který doplňuje.

Článek

Exteriérové schodiště v úzkém propojení se stavbou dotváří její architekturu nebo zastává funkci kontrastního stavebního prvku. V zahradě pak slouží jako přechod mezi víceúrovňovými zónami. Může být zpestřením pěšin a chodníků.

Venkovnímu prostředí nikdy nevystavujeme schodiště primárně určené do interiéru.

Materiály a jejich využití

  • Velké převýšení z pozemku do domu často řeší celokovové schodiště. Bývá z oceli upravené žárovým pozinkováním, z nerezu i hliníku (pororošt, tahokov).
  • Beton v původní šedé barvě vynikne u moderních minimalistických objektů, ale lze ho i probarvit. S povrchem imitujícím mramor působí luxusně. Umí napodobit strukturu a barvy přírodního kamene a dřeva.
  • Stupínky schodiště vedoucího ze zahrady na terasu v patře bývají ze stejného materiálu jako terasová krytina, např. z kompozitních wpc prken, z odolného tropického dřeva typu bangkirai, teak, merbau. Počítáme-li se sesycháním a patinou, vsadíme na lokální tvrdé dřeviny, třeba dub, buk, ořech, jasan.
  • Oblíbenými přírodními kameny pro zahradní schody jsou rula, břidlice, žula a pískovec.
  • Keramiku používanou v exteriéru vybíráme s rozvahou. Musí být pro něj skutečně určená. Bývá označována jako mrazuvzdorná a odpovídá normě ČSN EN 14411, což seriózní výrobci deklarují.

Nepříznivému počasí by měly dlouhodobě odolávat nejen samotné schody, ale i veškeré použité suroviny včetně spojovacích součástek.

Schodiště je komunikační tepnou domu

Tipy a trendy

Schodiště podle prostoru

  • Tradiční volbou u stavby s velkorysým okolím je bočnicové schodiště, jehož nosnou konstrukcí bývá bočnice z kovu.
  • Podle stylu domu můžeme zvolit třeba samonosné betonové schodiště. Ať už přímé, lomené či točité, vždy bude působit lehce.
  • Točité schodiště o vhodném průměru zapadne i do velmi úzké malé niky.
  • V atypických místech oceníme vlastnosti segmentového schodiště. Je složené z jednotlivých dílů, takže dokáže vytvořit v podstatě jakýkoli tvar.
  • Bez ohledu na materiál, typ a tvar schodiště dbáme vždy na jeho pevné a bezpečné ukotvení. To se týká i zábradlí. Základovou patku, ideálně z betonového bloku, je nutné instalovat do nemrznoucí hloubky 80 cm.

POZOR! Schodiště nestavíme na zámkovou či jinou mělkou dlažbu, natož na travnatý a písečný povrch!

Foto: Envato Elements

Materiál povrchu schodiště je často sjednocený s materiálem okolního terénu.

Beton je odolný, i tak vyžaduje péči

Jak na to

Pozor na nebezpečné pády

Kluzké hladké nášlapy jsou v exteriéru tabu. U celokovových schodišť spoléháme na jemné mřížky na povrchu stupňů a plechové výlisky s protiskluzovou úpravou pro zdrsnění nášlapných ploch. U plných schodů se zajímáme o možnost zdrsnělého povrchu, obvyklé jsou drážky vyfrézované na okrajích jednotlivých nášlapů.

Bezpečnou chůzi zajistí správné spádování schodů, aby na nášlapech neulpívala voda. Pro volný průchod dospělého člověka je vhodná šířka schodišťového ramene aspoň 60 cm. U rodinných domů oceníme, když rameno poskytuje dva průchozí pruhy, tzn. šířku od 120 cm.

Pohodlné schody pro chůzi mají výšku stupně mezi 15 a 18 cm. Šířka stupně pak vychází kolem 33 cm.

Po schodech bezpečně i za mokra

Bydlení
Související témata:

Výběr článků

Načítám