Hlavní obsah

Na hradě Kašperk zachraňují unikát z dob Karla IV. Vzácnou střechu ochrání nový krov

Kašperské Hory

Vydržela více než 660 let, teď však potřebuje zachránit. Řeč je o cihlové střeše na západní věži šumavského hradu Kašperk. Takzvanou helmici z dob Karla IV. proto řemeslníci přikrývají novým krovem, na nějž přijde štípaný šindel. Náklady se vyšplhají na zhruba šest milionů korun.

Na západní věži hradu Kašperk roste nový krovVideo: Archiv realizační firmy

Článek

Informaci Novinkám potvrdil tamější kastelán Václav Kůs. „Cihlová střecha přečkala ničivé požáry, orkány i tuhé místní zimy. Byla vystavena extrémním povětrnostním vlivům. Je to unikát, který jsme jednoznačně chtěli zachovat pro další generace,“ nastínil.

Připomněl, že Kašperk je nejvýše položeným královským hradem v Čechách a nachází se v 900 metrech nad mořem. Jelikož se helmice dostala za hranici své životnosti, bylo nutné co nejdříve zasáhnout. „Zvětrávala, začala se drolit a jednotlivé kusy z ní odpadávaly. Zbylo z ní ale velmi cenné torzo. S projektem na její záchranu přišel už můj předchůdce,“ připomněl Kůs.

Dřevo ze Šumavy

Po dohodě s památkáři padla volba na výstavbu nového krovu, který původní střechu schová. „Je to nejšetrnější způsob,“ doplnil kastelán. Odborníci nejdříve pozůstatky helmice zajistili, aby se dál nebortila.

Jsou v horším stavu, než vypadají. Známá sgrafita na historické plzeňské radnici čeká oprava

Bydlení

Pak vymýšleli samonosnou konstrukci. „Pomocí 3D skeneru jsme nasnímali stávající věž. Navrhovaná konstrukce je trochu atypická, takže to nebylo úplně jednoduché. Navíc původní základna, na které vzniká nový krov, není rovná ani pravoúhlá,“ vysvětlil vedoucí technického oddělení firmy Tesario Jiří Reibenspies.

Dřevo na mohutné trámy pochází přímo ze šumavských lesů, konkrétně z lokality kolem Bílého potoka. „Jde o kvalitní smrk, který roste v oblasti s krátkým vegetačním obdobím,“ ozřejmil Kůs.

Z kulatiny nařezali přes 45 kubíků trámů. Na CNC stroji nechali každý kus opracovat. „Pak jsme jednotlivé díly sestavili a jeřábem dopravili nahoru. Trámy jsme museli přesně na centimetr napasovat do starých děr, což se povedlo,“ oddechl si Petr Nový ze společnosti Rynostav.

Foto: Archiv realizační firmy

Západní věž hradu Kašperk bude mít nový krov se šindelovou krytinou.

Veřejná sbírka

Tento týden řemeslníci krov dodělají, následně na něj položí štípaný šindel. Zaměstnanci musejí být při práci velmi opatrní, na věži ve výšce 27 metrů panuje často jiné počasí. „Nahoře dost fouká,“ dodal Nový. Pokud nedorazí silné srážky nebo vítr, hotovo bude do druhé poloviny listopadu.

Hrad provozuje město Kašperské Hory. Na celý projekt ve výši šesti milionů korun však nemá peníze. Třetinu získal z dotací, na další třetinu si vydělal. „Na zbývající sumu jsme proto vypsali sbírku na Doniu. Chtěli jsme zapojit veřejnost, aby se podílela na záchraně části gotické památky,“ sdělil kastelán.

Poprvé kompletní nový krov s krytinou návštěvníci uvidí zřejmě už v zimě. Mezi vánočními svátky má totiž Kašperk vždy otevřeno. „Cihlovou střechu bude možné částečně i obejít a prohlédnout si ji zblízka,“ uvedl.

Na šumavský hrad míří ročně přibližně 50 tisíc turistů. Nutno podotknout, že vstup na nádvoří není zpoplatněný, takže počet lidí je ve skutečnosti ještě vyšší.

„Zámek je jako naše dítě, od něhož nemůžeme odejít,“ říká rodina o opravě památky na Plzeňsku

Bydlení
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám