Hlavní obsah

Moderní chata v Českém ráji zapadá do idylické krajiny. Nabízí jedinečný výhled na Trosky

Chata v Českém ráji od studia New How architects nejen harmonicky spojuje moderní a tradiční prvky, ale také respektuje své okolí s bohatou historií i řadou přírodních památek. Krajina této chráněné krajinné oblasti je malebná až idylická a víkendový dům ji dokonale doplňuje. Přitom splňuje vysoké nároky na současné rekreační objekty a poskytuje rodině sofistikovaně řešené útočiště.

Foto: Petr Polák

Pozemek byl původně považovaný za nezastavitelný. Výstavbu rekreačního objektu umožnily až moderní technologie. Stavba spočívá na 18 pilotech.

Článek

Vybraná lokalita se nachází nedaleko centra obce Hrubá Skála a její kouzlo spoluvytvářejí přírodní krásy i kombinace moderní a tradiční architektury. Sousední domy jsou totiž opravdu různorodé a panoramatu dodávají až eklektický charakter.

Design samotné chaty je navíc jedinečný v tom, že integruje mix minimalistického a venkovského stylu do krajinného i kulturního kontextu. Ze severní přístupové cesty je vidět dokonce i na jednu z místních dominant – zříceninu hradu Trosky.

Architekt David Zámečník se při návrhu domu řídil tvarem a orientací pozemku a jeho jednotlivé linie citlivě následoval. Navíc se nechal inspirovat původními stavbami v této oblasti a rozhodl se pro jednopodlažní objekt, který přesto nabízí nádherná panoramata, protože je umístěn ve svahu. Architektonické dědictví oblasti pak vyjadřuje typická sedlová střecha. Ani v tomto případě ale nebyl vynechán moderní detail, kterým je podélná ohnutá hmota.

Dřevostavba souzní s vinařskou krajinou

Bydlení

Rustikální estetika i funkčnost

Obytné prostory jsou orientovány na jižní stranu, což je ideální z hlediska výhledu i světelného a tepelného komfortu. Pohled každého návštěvníka ale upoutají i krásy vnitřních částí domu a také terasy, která se nachází na pomezí interiéru a exteriéru. Interiér rozložený na užitné ploše 114 m2 pak tvoří prostorná společenská místnost s vloženým patrem, dětský pokoj a ložnice.

Konstrukce z dřevěných CLT panelů působí rustikálním dojmem, vytváří pocit útulnosti a spojení s přírodou. Stylově na ni navazuje i dřevěný krov. Jen suterén víkendového domu tvoří betonové bloky, ale jsou obložené místním kamenem, aby celek působil harmonicky a nechyběly mu lokální prvky. Zároveň je tak zajištěna i bezpečnost a stabilita ve svažitém terénu.

Inovace v kontextu tradice

Právě umístění ve svahu představovalo pro architekty největší výzvu. Pozemek byl dokonce dlouho považován za nezastavitelný, ale inovativní technologie naštěstí přinesly řešení, které je vyhovující z konstrukčního i designového hlediska. Dům tedy stojí na 18 pilotech o průměru 800 mm, což z něj dělá technický unikát, který u nás zatím nemá obdoby. Kromě toho projekt dokazuje, že tradice, trvanlivost a svědectví minulosti mohou fungovat společně s moderním designem i maximálním komfortem. Klidné a příjemné okolní prostředí je pak už jen dalším bonusem.

V domě na Vysočině mají zelenou střechu, kterou nechtěli, ale museli vyhovět požadavku obce

Bydlení
Související témata:
NEW HOW architekti
David Zámečník (architekt)

Související články

Dispozice domu se přizpůsobila smrku

Montovaná dřevostavba typu bungalov má hned několik výhod. Stojí za jeden den, rychle se vytopí, v létě se nepřehřívá a úklid domu vás při rozumné dispozici...

Výběr článků

Načítám