Hlavní obsah

Manželé si vysnili dům u mohutného stromu. Pro hosty mají tři apartmá

Přívětivý, útulný dům, vyzařující klid a radost, které si v něm budou moci užívat jak jeho obyvatelé, tak návštěvy. Takovou představu měl ohledně svého domu manželský pár s rušným společenským životem. Majitelkou domu je navíc interiérová designérka, která do jeho interiéru promítla svou lásku ke kraji, kde stavba stojí - pobřeží na jihu brazilského státu Bahia.

Foto: Iuri Poletti

Architekt navrhl dům jako prosté stavení s jasným uspořádáním. Na pozemku jej doprovází dům pro hosty a mezi nimi je mohutný strom, který majitelce hned při první návštěvě parcely učaroval.

Článek

Naplněným snem manželského páru je rodinný dům, který si nechali navrhnout architektem Danielem Fromerem a jeho týmem. Ten ke spolupráci přizvali kolegyni Kiku Camasmieovou a společně pro své klienty navrhli rodinný dům s užitnou plochou 498 mnazvaný Casa Cipó.

Zatímco paní domu je místní uznávaná interiérová designérka Fernanda Berendtová, její manžel je Ital a nadšený kuchař. Není pro něj většího potěšení než pozvat si spoustu přátel a ty pak překvapovat lahůdkami, které osobně připraví. Skvělá kuchyně pro velká díla byla proto jedním ze základů návrhu domu, jenž stojí na pláži Espelho.

Ještě snad důležitějším určujícím prvkem byl mohutný strom, který byl na pozemku už v době, kdy si jej manželé přijeli prohlédnout. Designérku natolik nadchl, že se mimo jiné i kvůli němu s manželem rozhodli parcelu koupit a architekta pak požádali, abych jejich nový domov uspořádal okolo tohoto velikána.

Interiérová designérka si dům nejprve vyzkoušela a pak jej teprve koupila. Udělala si z něj letní bydlení

Tipy a trendy

Sama designérka miluje nejenom Bahiu, ale také dílo místního spisovatele Jorge Amada. A proto si vysnila domov zařízený v typickém bahijském stylu, ale také s atmosférou knih zmíněného spisovatele. Pro dům vybrala neutrální paletu barev a materiálů se zemitými tóny, přírodními barvami dřeva a s hliněnými omítkami. Nechtěla povrchy, které dům neprodyšně uzavřou. Naopak měl být jakoby porézní, měl mít možnost volně dýchat. Měl být jednoduchý a přirozený, v propojení s přírodou.

Foto: Iuri Poletti

Velká a dobře vybavená kuchyň byla jedním z pilířů, na nichž architekt svůj návrh domu postavil.

Aby dům mohl dobře sloužit záměru hostin pro spoustu přátel, architekt se svým týmem kladl důraz na společenskou a obytnou část domu. Obývací pokoj se otevírá do zahrady a zároveň je propojený s kuchyní, což z něj činí velkolepý prostor. Zároveň je obývací část dobře propojena s ostatními zónami v domě, takže každý může volně procházet přesně tam, kam potřebuje.

Na rozdíl od v Brazílii běžnějšího stylu rozvržení interiéru, kde je veřejná zóna obvykle pečlivě oddělena od té intimní, v tomto domě na obývací pokoj hned navazuje soukromá část tvořená hlavní ložnicí a také pokoji dvou dcer.

Majitelé architekta nejprve podrobně seznámili se svým stylem života, a tak počítal v návrhu s prostory, kde budou moci hosté nocovat. S hlavní rezidencí tak sousedí ještě hostinský dům, v němž jsou tři apartmá.

V hlavní budově je pak pro chvíle trávené s rodinou i přáteli televizní místnost a nechybí ani domácí kancelář. Ta je navržena v klidné části domu tak, aby při práci z domova majitele nic nerušilo a oni se mohli plně soustředit.

Architekt navrhl zároveň dům tak, aby co nejvíce vycházel vstříc principům trvalé udržitelnosti. Podlahy jsou z místně vyrobených cihel, případně je pokrývají dlaždice zachráněné z jiných staveb, rámy stavebních otvorů jsou z recyklovaného místního dřeva peroba.

Foto: Iuri Poletti

Nejrůznější doplňky a prvky vyráběli místní řemeslníci.

Sama designérka trvala na tom, aby byla veškerá výroba zařízení domu svěřena místním řemeslníkům, přičemž mnozí se natolik osvědčili, že s nimi dále spolupracuje na svých dalších projektech.

Dům je hodně otevřený, takže jím v horkých dnech může neustále volně proudit vzduch a přirozeně jeho interiér ochlazovat bez nutnosti použití klimatizace. Místnosti na jedné straně domu jsou hodně stíněné, aby se zbytečně nepřehřívaly, ale zároveň do každé může dopadat spousta denního světla.

Návrh zahrady si vzal na starosti místní uznávaný zahradní architekt Rodrigo Oliviera, jenž typický brazilský styl domu ještě více podtrhl volbou místní tradiční vegetace. Okolí velkého stromu pak upravil tak, aby mohl opravdu vyniknout, a celou zahradu zařídil tak, aby se stala neodmyslitelnou součástí domu.

Dům s otevřenou fasádou má neobvyklou dispozici rozloženou do tří podlaží

Tipy a trendy
Související témata:
Bahia

Výběr článků

Načítám