Hlavní obsah

Manželé koupili historický dům se starou studnou. S její obnovou však musí počkat

Když si Jonesovi kupovali dům v anglickém hrabství Worcestershire, věděli, že se v jeho bezprostřední blízkosti nachází studna. Nevěnovali jí však žádnou pozornost. Historická nemovitost, která je zapsána na seznamu památek II. stupně, jim dala natolik zabrat, že studnu blíže prozkoumali až před pár dny. A mají s ní velké plány.

Památkově chráněný dům manželé koupili i s 20 metrů hlubokou studnouVideo: AP

Článek

Manželé Emily (48) a Phillip (51) Jonesovi chtěli utéct z rušného městského života, který vedli Cirencesteru v hrabství Gloucestershire. Vyhlédli si proto ve městě Upton upon Severn dům se sedmi pokoji z roku 1670. Koupili jej v roce 2021 za půl milionu liber (14,7 milionu korun) a ihned se nastěhovali. Historická nemovitost nese přiléhavý název – The Old House, tedy Starý dům. Je na seznamu památek II. stupně, a tak bylo zřejmé, že jakékoli úpravy budou muset konzultovat s úřady. A že jich bylo.

Za poslední tři roky se Jonesovi, kteří mají šestiletého syna, nezastavili. „Udělali jsme na domě tuny práce. Vypadal, jako by měl každou chvíli spadnout,“ prozradila v reportáži deníku Metro Emily.

Dům už manželé zvládli zateplit, instalovat nové vytápění, opravit a vyměnit některá okna, renovovat kuchyň a dvě ložnice a dvě koupelny v patře. Také zimní zahradu se podařilo dát do pořádku. Stále je však před nimi renovace dalších pěti místností a venkovní letní kuchyně, která je navíc nejstarší částí domu. V hlavní ložnici by rádi odstranili nízký strop a nechali volný prostor až pod střechu.

Přesto si konečně mohli trochu vydechnout, a tak obrátili pozornost ke studni, která je jen několik desítek centimetrů před jejich domem. „O studni jsme věděli od chvíle, co jsme se nastěhovali. Mívala jsem z ní noční můry, protože jsme netušili, jak moc je hluboká. Zakryli jsme ji poklopem a teprve nedávno jej odkryli, abychom zjistili její hloubku,“ líčí Emily a přiznává: „Šokovalo mě to. Je neuvěřitelně hluboká. Pohled dolů mě děsí.“

Majitelé by studnu rádi využívali, ale jak se ukázalo, tento plán bude muset ještě nějakou chvíli počkat. „Strašně rádi bychom ji překryli sklem, ale to bude stát majlant. Za sklo bychom museli dát 3000 liber (88 tisíc korun), ovšem my potřebujeme zvládnout ještě další věci. Takže to bude muset vydržet,“ rozvažuje.

Zároveň by studnu s manželem rádi využívali opět jako zdroj vody. Nikoli pitné, ale užitkové, tedy například na praní a také na zalévání zahrady. Kromě pochozího skleněného poklopu tedy budou muset pořídit i čerpadlo. „Poplatky za vodu jsou čím dál vyšší a vyšší,“ posteskla si majitelka domu. Ačkoli je před nimi na domě ještě spousta práce, Emily si zachovává optimismus. „Máme velké plány. Jde to sice pomalu, ale jistě,“ uzavírá.

Majitelé při renovaci zašlého rybářského domku objevili starou studnu a proměnili ji ve šperk

Tipy a trendy

Výběr článků

Načítám