Hlavní obsah

Malý srub 3+kk si nechal pro sebe a dceru postavit v srdci Beskyd

Lukáš bydlel v Ostravě, ale zatoužil po klidnějším bydlení blíže přírodě. Dlouho neváhal, koupil výhodně pozemek a nechal si na něm postavit srub přímo v srdci Beskyd. V průběhu plánování stavby mu osud trochu zamíchal kartami, ale dům pro sebe a svoji dceru nakonec dokázal úspěšně dostavět.

Foto: Dřevostavitel

Majitel si nechal v Beskydech postavit bydlení jako z pohádky

Článek

Lukáši, proč vůbec přišla myšlenka začít stavět?

Jsem původem z Ostravy, ale začal jsem se poohlížet po nějaké klidnější lokalitě blíž k přírodě, kde bychom mohli s dcerou bydlet. Původně jsem hledal nějakou chatu v hezkém prostředí, ale podařilo se mi sehnat tento super pozemek, který splňoval všechna moje kritéria, tak jsem tu nakonec postavil dům pro trvalé bydlení.

Proč jste hledal pozemek v této lokalitě?

Chtěl jsem bydlet někde na horách, vyloženě v Beskydech. Našel jsem tento pozemek asi před pěti lety. Je velký 1650 m2 a byla to stavební parcela, jen jsem se na úřadě musel informovat, co a jak. Byla tu přivedena voda i elektřina, chybí jen obecní kanalizace, kterou teď ale mají dodělávat. Prozatím mám žumpu, a až se kanalizace vybuduje, bude povinné se na ni připojit.

Dům je navržený zcela individuálně a všechno jsem si mohl namyslet podle svých představ, nebylo tam žádné omezení.

Plynovou přípojku nemáte?

Plyn sem je přivedený, ale nechtěl jsem ho. Byl by tady jen na vaření a to mi přišlo zbytečné.

A proč jste se vlastně rozhodl pro srub?

Moc jsem si přál srub nebo roubenku, protože se mi to prostě vždycky líbilo. O klasickém zděném domě jsem ani neuvažoval, chtěl jsem dřevostavbu. Ale ne nějaké OSB desky, jen masivní dřevo. To byl můj sen.

Po padesátce si nechali na jižní Moravě postavit vysněný srub

Tipy a trendy

Podle čeho jste si vybral stavební firmu?

Viděl jsem reklamu na firmu, která je místní, podíval jsem se na jejich fotky a rozhodl jsem se, že bych chtěl nějakou roubenku nebo srub od nich. Zajel jsem k nim na Čeladnou, kde jsme se o všem pobavili, a během chvilky jsme se domluvili. Ani jsem nehledal jinde. Líbila se mi jejich práce i jednání.

Foto: Dřevostavitel

Dům je postaven podle individuálního projektu – nic nebylo problém z kulatiny postavit

Srub je navržený individuálně, nebo jste vycházel z nějakého typového projektu?

Dům je navržený zcela individuálně a všechno jsem si mohl namyslet podle svých představ, nebylo tam žádné omezení. Projekt mi kreslila jedna externí projektantka. Původně jsme to plánovali a navrhovali s partnerkou, ale nedopadlo nám to spolu, takže jsem celý návrh domu v průběhu nakonec ještě pozměnil pro život ve dvou – já a dcera, když tu je se mnou.

Jakou užitnou plochu má váš dům a kolik máte místností?

Užitná plocha je asi 115 metrů čtverečních plus terasa a balkon (pocházím z paneláku, takže jsem určitě chtěl balkon). Dole je jedna otevřená místnost s kuchyní, nahoře je dětský pokoj a ložnice oddělená jen skleněnou stěnou, takže se dá říct, že je to 3+kk. Je tu hodně otevřený prostor.

Popis půdorysu srubového domu 3+kk:

Menší patrový srubový dům má dispozici 3+kk. Po vstupu dovnitř se ocitneme v zádveří, ze kterého se dá vejít do technické místnosti a dále do hlavního obytného prostoru. Napravo je samostatné WC, nalevo pak koupelna. Před námi se otevírá obývací pokoj s posezením a krbovými kamny, který dále přechází v jídelnu s kuchyňskou linkou, odkud se dá vyjít i ven na zahradu. V prostoru se nachází také krásné srubové schodiště. V horním patře je stylová otevřená ložnice s balkonem (v půdorysu zakreslená jako chodba) a prostorný dětský pokoj pro dceru.

Je něco, co byste dnes na dispozici změnil?

V průběhu se dělalo hodně změn oproti projektu. Měla tady být půda, ale tu jsem zrušil a dodělalo se střešní okno. V patře měly být dva pokoje, ale udělal jsem z nich jen jeden. Opticky je to teď větší a prostornější a já nepotřebuji mít 4+1. Teď bych tu už neměnil nic, jsem se vším spokojený.

Co stavební povolení pro srub? Nebyly nějaké zádrhely?

Všechno zařídila projektantka, žádné komplikace nebyly a povolení jsem měl asi do dvou měsíců. Na obci jsem si předem zjistil, co všechno je tu možné postavit, takže to pak šlo rychle. Obec byla ráda, že tady lidé chtějí stavět, je pro ni žádoucí, aby jí přibývali obyvatelé, takže nám ve všem vycházela vstříc. Se srubem neměli vůbec žádný problém.

Schválí vám srub normálně jako klasický rodinný dům, co se týče zateplení a podobně?

Ano, nebyl v tom žádný problém. Je to nízkoenergetický dům, průkaz energetické náročnosti má A.

Jakmile si začal dům sedat, objevil jsem na jednom okně prasklinu a za tři dny celé okno prasklo.

Byl tady nějaký obecní regulativ či předpis, jak musí stavba vypadat?

Jediné pravidlo bylo, že pozemek musel mít minimálně 1200 m2 – asi aby domy nebyly příliš blízko u sebe. A od začátku jsem věděl, že chci dům na patro, ale povinnost to nebyla.

Pojďme ke stavbě samotné. Jak dlouho trvá výstavba srubu?

Sestavili dům u nich na place, potom jednotlivé kuláče popsali, rozebrali a převezli sem, kde se vše zase seskládalo. Hrubá stavba byla hotová za 2–3 měsíce, pak se asi rok čekalo, než dřevo vyschne a než si dům sedne. Po roce jsem se nastěhoval. Dům stojí už 3 roky.

Jak dlouho trvá, než si dům tzv. sedne?

Srub z masivního surového dřeva přirozeně sesychá a zmenšuje svůj rozměr, můj dům si celkově sedl asi o 5 cm. Dřevo pracovalo 3 roky, ale teď už se to zastavilo a ustálilo.

Foto: Dřevostavitel

Na obývací část navazuje kuchyňský kout a jídelna

Objevily se nějaké komplikace se sedáním stavby?

Jakmile si začal dům sedat, objevil jsem na jednom okně prasklinu a za tři dny celé okno prasklo. Dilatační mezera tam sice byla, ale asi to někde více tlačilo. Oknaři mi to ale naštěstí hned vyměnili v rámci pojistky. Jinak tady ale na celé stavbě žádné komplikace nebyly, jen nějaké drobnosti, které ani nestojí za řeč.

Máte všechny stěny ze dřeva?

Příčky ve spodním patře jsou z pórobetonu. Šetří to místo v interiéru a je to i lepší z hlediska akumulace mít ve srubu nějakou zděnou příčku.

Druh dřeviny a velikost kuláčů jste si zvolil sám?

Chtěl jsem masivnější kuláče, mají v průměru asi 40 cm. Výběr dřeviny jsem ale nechal na firmě. Je to, myslím, postavené ze smrkové a jedlové kulatiny. Zvenku jsou kuláče zaříznuté podle mě. Firma mi dala na výběr různé typy a tvary zakončení a já si vybral tento.

Tepelný komfort ve srubu je úžasný, dřevo je dobrý izolant. Navíc mám konopnou izolaci, zatmelené spáry mezi kládami a v oknech jsou trojskla, což dělá taky hodně. V zimě se tu drží teplo, v létě zase chládek.

Čím máte dřevo natřené? Musí se povrchová úprava nějak obnovovat?

Zevnitř je včelí vosk a zvenku kvalitní lazura. Nátěry se musí obnovovat, zatím jsem to přetřel jen na nejvíce namáhaných místech, kde působí slunce a déšť. Ale snažil jsem se díky přesahům střechy co nejvíce zabránit těmto vlivům.

Stavěla vám firma dům na klíč nebo jen do určité fáze a zbytek jste si řešil sám?

S firmou se udělala základová deska a hrubá stavba včetně střechy, dál už jsem na tom pracoval dodavatelsky. Podlahy, balkon, kuchyň nebo dodělávky koupelny jsem si řešil sám, ale lidé z firmy mi radili. Všechno jsem poptával po lokálních řemeslnících.

Srubové schodiště máte taky od firmy?

Ano, všechny dřevěné prvky dělali oni. Se schodištěm jsem nadmíru spokojený. Přestože je celé z masivu, vůbec nevrže.

Jaký je tepelný komfort ve srubu? Nepřehřívá se v létě? A jak vlastně dům vytápíte?

Tepelný komfort ve srubu je úžasný, dřevo je dobrý izolant. Navíc mám konopnou izolaci, zatmelené spáry mezi kládami a v oknech jsou trojskla, což dělá taky hodně. V zimě se tu drží teplo, v létě zase chládek.

Vytápění mám kombinované – elektrické podlahové topení, tepelné čerpadlo vzduch-vzduch a dvoje krbová kamna, takže se to tady úplně v pohodě vyhřeje.

Mám vyhřívanou podlahu pomocí uhlíkových topných fólií. Od těch se pak nahřeje anhydritová vrstva v podlaze a celý den to hřeje. Termostaty mám dole na každou místnost zvlášť. Podlaha je nahřátá celkem rychle, ale vzduch se ohřívá pomaleji, proto k tomu zapínám někdy i to čerpadlo.

Tepelné čerpadlo se mi líbilo, protože se dá využít na chlazení i topení – v létě jsem ho pustil asi 7krát, v zimě tak 10krát. A vstupní investice je asi jen 30–35 000 Kč.

Jedna kamna jsou klasická kachlová na dřevo, kterými topím spíš výjimečně. Mají přes 6 kW, takže je tady pak jako v sauně, když se to přežene. Mám je hlavně jako záložní zdroj. A druhé topidlo je biokrb, který má výkon 3 kW. Ten používám naopak poměrně často, protože to tu krásně, rychle a dostatečně vytopí.

Máte průduchy i do místností nahoře?

Nemám, nahoře se to vytopí dobře i bez toho. Komín hřeje a přes schodiště stoupá teplo přirozeně vzhůru.

Hodně věcí jsem v interiéru měnil oproti projektu, protože v průběhu realizace se mi přestaly zamlouvat.

Jaké jsou náklady na provoz vašeho domu?

Za elektřinu jsem platil měsíční zálohy 2700 Kč a ještě mi vraceli.

A co protipožární ochrana?

Protipožárně to není omezující, jen 8 metrů v okolí nesmí nic být. A mám doma hasicí přístroj.

Jak se řeší rozvody elektřiny ve srubu?

Myslím si, že to není náročnější než v ostatních domech. Elektřina je vedená husím krkem podél klád. Už na začátku byly klády, kde bude elektřina, přesně označené. Bylo to bez problémů.

Foto: Dřevostavitel

Zábradlí u balkonu je kovové, aby dřeva nebylo všude až moc

Kdo vám vymýšlel a zařizoval interiéry?

Řešil jsem to všechno postupně sám. Hodně věcí jsem v interiéru měnil oproti projektu, protože v průběhu realizace se mi přestaly zamlouvat.

Zkombinoval jsem moderní prvky se dřevem. Viděl jsem totiž sruby, kde bylo ze dřeva úplně všechno včetně palubkového obložení, ale to už mi přišlo moc. Proto tady mám kombinaci dřeva, skla, kovu a dalších moderních prvků – zrcadla, svítidla, jemné barvy a podobně.

Informace o projektu:

Dispozice: 3+kk

Rozměry stavby: 10 × 7,7 m

Zastavěná plocha: 77 m2

Užitná plocha: 115 m2 + terasa 36 m2

Typ konstrukce: srubová konstrukce

Doba výstavby hrubé stavby: 3–4 měsíce

Doba výstavby na klíč: 1 rok

Realizační firma: Sruby Pacák

Co z hlediska hlučnosti, nepraská to moc?

Je to dřevo, takže to trochu praská, ale nevadí mi to, patří to k tomu.

Jaké jste zvolil podlahy do srubu?

Nahoře mám dřevo, dole je dlažba.

Jak se na vás dívají sousedé, že máte srub?

Srub se sem hodí, v okolí je dokonce ještě jeden, takže to tady všichni berou v pohodě. Vztahy s lidmi kolem mám dobré.

Život ve srubu nepřináší žádná omezení, jen samé benefity. A je to v podstatě bezúdržbový dům. Jsem z toho nadšený.

Jak jste vyřešil plot?

Jeden plot si postavili sousedé, kteří mají psa. Druhý, dřevěný plot jsem si vymyslel sám a vyrobili mi ho stolaři. Dělali mi i nějaký nábytek na míru, takže to mám v podobném stylu. Je to z lípy a té moc není, takže když stolař řekl, že mu zbylo dřevo a nikdo ho nechce, tak jsem to bral okamžitě.

Dělal jste něco vyloženě svépomocí, ať už na domě, nebo na zahradě?

Svépomocí jsem dával lana a zrcadla do interiéru a trošku jsem pomáhal tmelit, jinak ne.

Kde jste získával všechny informace o srubech? Dohledával jste si něco na internetu?

Ano, hodně jsem se o to zajímal a několik týdnů jsem všechno okolo srubů studoval, stejně jako systémy vytápění. Snažím se vždycky vymyslet nějaké nové alternativy, abych byl nezávislý na době a cenách.

Jak jste celkově spokojený s životem ve srubu?

Život ve srubu nepřináší žádná omezení, jen samé benefity. A je to v podstatě bezúdržbový dům. Jsem z toho nadšený.

Autor: Petra Srncová, www.drevostavitel.cz

Osudový srub v podhůří Jeseníků je součástí netradičního příběhu majitelů

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám