Hlavní obsah

Majitelka si nový byt pořídila k 70. narozeninám jako dárek. Je světlý, útulný a plný pohody

Majitelka bytu v panelovém domě v Berouně si jej pořídila jako dárek k 70. narozeninám. A protože si chtěla udělat opravdu radost, rozhodla se požádat o jeho zařízení architektku a bytovou designérku Anetu Dvořákovou. Tu nápad klientky nadchl a od počátku velmi oslovil už po lidské stránce.

Foto: KKFOTO a časopis Bydlení mezi panely

V obývací části je lineární jednoduchá pohovka s hlubokým sedem, čalounění je v přírodních odstínech „melange“ pro lepší údržbu.

Článek

Byt si klientka koupila přímo od původní majitelky, která se stěhovala s dětmi z města na vesnici, protože pro ně byl příliš malý. Nová majitelka bytu se poprvé sešla na úvodní schůzce s architektkou v lednu letošního roku. Měly necelé dva měsíce na naplánování projektu a přípravu návrhu nového domova, který si majitelka nadělila jako dárek k významnému životnímu jubileu.

Od začátku bylo zřejmé, že v bytě bude bydlet pouze jedna osoba. Má užitnou plochu 42,77 m2, je v panelovém domě a má dispozici 2+kk. Patří k němu také lodžie, velká 6,2 m2, a malý sklep, který je šikovně umístěný na stejném patře, naproti vstupním dveřím.

Z malé rekonstrukce kompletní

Majitelka si přála zajímavý, avšak střídmý domov, který na rozdíl od předchozího bydlení má nově i venkovní prostor v podobě zasklené lodžie s výhledem do zeleně. Právě to bylo rozhodujícím prvkem, proč si tento byt pořídila.

Při rekonstrukci panelového bytu nebylo možné měnit dispozici. I tak prokoukl

Bydlení

Z původně zamýšlené menší základní rekonstrukce s malými úpravami a vymalováním bytu byla nakonec kompletní rekonstrukce s výměnou všech rozvodů vody, odpadů a elektřiny. Původní zůstalo jen centrální domovní topení včetně původních otopných těles.

Architektka s klientkou se hned na začátku domluvily na rozpočtu, který se nebude navyšovat, a tak bylo třeba v některých ohledech hledat kompromisy.

Příjemný světlý byt

Byt je příjemný a celkem světlý, především ráno je zde velmi hezké měkké světlo. Umístěný je v prvním patře, přímo naproti schodišti. Za dveřmi je menší, ale dostačující chodba. Odtud vede vstup do koupelny s toaletou a do ložnice, hlavně ale chodba zavede hosta průchodem do velké místnosti, v níž je propojena kuchyňská, jídelní a obývací zóna. Z obývací části pak vedou dveře na zmíněnou lodžii.

Dispozice zůstala téměř stejná

Architektka s majitelkou se dohodly, že dispozice zůstane téměř beze změn. Posunuté jsou proto jen dveřní otvory, ovšem o několik centimetrů. Bytové jádro zůstalo zachované, nebylo třeba je vyzdívat. Původní majitelka je nechala totiž už vyzdít zhruba před pěti lety z pórobetonu.

Tím ale spokojenost klientky i architektky končila. Kvalita provedení obkladů byla tristní, v koupelně chyběla hydroizolace, ani podlaha nestála za moc. Nyní má tato místnost novou dispozici, vanu nahradil velkorysý sprchový kout. Původní kombinovaný záchod nahradila závěsná toaleta s podomítkovou nádrží. Toto řešení působí nyní modernějším čistším dojmem. Do koupelny se nově vešel nábytek, který dříve chyběl. Vodovodní baterie jsou klasické.

Prosvětlení chodby

Architektce se povedlo hezky prosvětlit i chodbu. Využila jednoduchý, ale velmi účinný trik - nechala odstranit část příčky nade dveřmi do obýváku.

Architektka po dohodě s klientkou rovněž nechala odstranit všechny povrchy a povrchové úpravy včetně pracovní desky v kuchyni, parapetů okenních žaluzií, zásuvek a vypínačů. Zachované zůstaly pouze příčky, vytvořené z dřevěných desek. „Opláštili jsme je však novými sádrokartonovými deskami. Jednak abychom vyztužili konstrukci, dosáhli rovinnosti a hladkosti stěny, navíc jsme tím zlepšili i akustiku a tepelně-izolační vlastnosti bytu. Tam, kde nejsou použity sádrokartonové desky, jsou stěny vyštukovány,“ upřesňuje architektka.

Finální povrch stěn je buď vymalován, nebo vystěrkován dekorační stěrkou.

Architektonický koncept

Celý byt je navržen s citem, jemně a decentně, avšak se snahou o určitou osobitost interiéru. Hlavními materiály jsou dřevěná dubová podlaha, velkoformátová dlažba na podlaze, v kamenném dekoru „nude“ barvy. Tato dlažba je použita i jako obklad na stěnách koupelny a v kuchyni jako obklad pracovní linky. Na stěnách je malba ze škály bílá-béžová-hnědá a dekorativní stěrky kobaltové barvy s odlesky platiny a starorůžové.

Hlavní, neutrální koncept bytu doplňují barevné obrazy a dekorace, které jej střídmě oživují.

Svítidla jsou z kovu a skla. Nábytek je kombinovaný. Hlavní kusy jsou od truhláře na zakázku. Komodu, stoly, jídelní židle, osvětlení, textilie a koberce vybrala architektka v různých obchodech, kamenných i internetových. Záclony a závěsy jsou ušity na míru.

„Vždy jde o harmonii! Snažím se o to, aby byly prvky, barvy, dekory, symetrie a nahodilost v určité rovnováze,“ vysvětluje svůj přístup architektka.

Závěr

Nová tvář bytu je podle ní dokladem toho, že hezké a příjemné bydlení lze vytvořit i se striktně daným rozpočtem. „Hezké bydlení je pro nás všechny, není to jen výsadou movitějších lidí. Krása, útulno a harmonie prostoru se nedělá pouze drahými a nedostupnými prvky. Je to souhrn určitých přístupů, znalostí, dodržování zásad, vhodných kombinací, materiálů nebo prvků podporující přírodu v našem interiéru,“ je přesvědčena architektka.

Prostředí, ve kterém trávíme mnoho času, nás podvědomě ovlivňuje. Proto není nikdy pozdě se o své bydlení/prostředí začít zajímat a věnovat mu čas a energii. Pokud ho totiž jednou hezky a chytře zařídíme, čerpat z něj budeme téměř každodenně a pak ho stačí jen udržovat, uzavírá.

Byt ve funkcionalistickém činžovním domě zaujme barevnou paletou

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám