Hlavní obsah

Majitelé využili rekonstrukci ke spojení třípokojového bytu s garsonkou

V bytovém domě v centru Havířova vlastnili majitelé třípokojový byt a sousední garsoniéru. Jejich cílem bylo obě jednotky rekonstruovat a spojit do jednoho bytu. Se svým přáním se obrátili na architektku Barboru Štefkovou.

Foto: Jakub Mikula a časopis Bydlení mezi panely

Hlavní obytný prostor propojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň do jednoho celku.

Článek

Hlavní obytný prostor většího bytu je navržen tak, aby působil co nejotevřeněji. Propojuje obývací pokoj, jídelnu, kuchyni i chodbu. Uprostřed něj je umístěna koupelna s kuchyní jako středový kvádr.

„Propojené prostory obývacího pokoje, kuchyně a chodby můžeme od sebe oddělit posuvnými prosklenými dveřmi. Když naopak dveře zasuneme do zdi, umožníme dětem běhat kolem dokola středového jádra,“ popisuje řešení nové podoby bytu architektka.

Odpočinková zóna a pracovna

Ložnice a dětský pokoj zůstávají oddělené od hlavního obytného prostoru v odpočinkové zóně bytu na severovýchodní straně, kde zabírají pozici původních pokojů.

Připojením garsoniéry vznikla pracovna, která si zachovala vlastní vstupní dveře a hygienické zázemí. Vstoupit do ní lze ovšem i tajnými dveřmi se skrytými panty z kuchyně.

Princip vnitřního jádra

Architektka při návrhu uspořádání bytu, jehož realizace se ujal ateliér Grego interiéry, zachovala umístění koupelny v jeho centrální části. V nové podobě je ovšem tento prostor zařízený praktičtěji a vešla se do něj i vana. Zóna s pračkou je pak navíc z koupelny jako takové vyňata a společně s úložnými prostory funguje jako prádelna. Menší koupelnu u pracovny pak architektka doplnila o prosklenou sprchu, čímž do ní vnesla světlo.

Dům na předměstí hledí do ulice do široka rozevřeným ok(n)em

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám