Hlavní obsah

Majitel domu, který úspěšně odolává povodním, radí, jak se ubránit vodnímu živlu

Velké uznání a obdiv si při posledních záplavách v anglickém Worcesteru vysloužil majitel domu ze 17. století. Šedesátiletý Nick Lupton se na vodu velice důkladně připravil a svět pak obletěly snímky z dronu, které ukazují, jak byl úspěšný. Jeho pozemek byl doslova ostrovem sucha uprostřed pláně kalných vod. Nyní se podělil o své tipy a rady, jak se na povodně a záplavy přichystat.

Brit si vybudoval kolem domu vlastní protipovodňové zábranyVideo: AP

Článek

Nick Lupton a jeho žena Annie koupili historickou nemovitost ze 17. století ve vesničce Pixham v roce 2016. Ta stojí v bezprostřední blízkosti řeky Severn a původně ji nic neohraničovalo, takže z domu byl výhled do širokého okolí. I na řeku.

Během posledních osmi let se ovšem řeka vylila ze svého koryta jedenáctkrát. Loni v létě se proto strojní inženýr v důchodu rozhodl, že tento problém jednou provždy vyřeší, a rozhodl se celý svůj pozemek obehnat 103 metry dlouhou protipovodňovou zdí.

Ochotně oželel onen nádherný výhled, který měl ze zahrady, a raději začal budovat 1,40m stěnu z betonových tvarovek vyztužených ocelí. Výšku určil podle dosud nejvyšší hladiny vody v lokalitě a k ní přidal ještě dalších 30 cm jako rezervu.

Záplavy? Nikoli na mém pozemku

Tipy a trendy

Slabinou zdi by za normálních okolností byly přední a zadní brány, ovšem i pro tyto části našel muž řešení. Doplnil je deskami, které se používají například na přehradách. Podobné protipovodňové zábrany máme u nás v Česku například v Praze na Kampě.

A ačkoli se uvedená opatření možná mohou zdát přehnaná, výsledky mluví za vše. Od vybudování zdi se krajem prohnaly povodně už třikrát. Pozemek Luptonových jimi zůstal nedotčen. „Pro nás zeď znamenala totální změnu pravidel hry. Když přijdou povodně, máme mezi zdí a domem suchý prostor, což je pro nás uklidňující,“ pochvaluje si Nick Lupton v rozhovoru pro web Worcester News.

Na stavbu zdi využil vládního grantu a zároveň si pořídil kalové čerpadlo i jezírkový vysavač, aby se mohl v případě, že by okolní voda překonala jeho zeď, co nejrychleji zbavit vody a bláta. Náklady na všechna opatření, která podnikl, jsou podle jeho názoru srovnatelné s tím, jako kdyby stavěl přístavbu k domu. V jeho případě to znamenalo 35 tisíc liber (1 milion korun) u nemovitosti za 600 tisíc liber (18,1 milionu korun). Jejich dílu se teď někdy přezdívá „Velká pixhamská zeď“, a hrdý autor dokonce vydal elektronickou knihu, kde své postupy podrobně rozebral.

Tipy pro domácnosti v záplavových oblastech podle Nicka Luptona:

1. Bílou techniku (například venkovní jednotky tepelných čerpadel) uchovávejte na vyvýšených soklech, abyste předešli riziku jejího poškození vodou.

2. V kanalizačním potrubí mějte instalovaný zpětný ventil, aby se z něj odpad nevracel zpět do domu.

3. Byť to nemusí být pohodlné pro běžný provoz, mějte elektrické zásuvky v přízemí o půl metru i metr výše, než je obvyklé.

4. Pořiďte si čerpadlo, abyste měli možnost se případné vody v domě zbavit rychle a snadno.

5. Mějte v přízemí samouzavírací větrací otvory, které jsou jinak jedním z nejjistějších míst, kudy se voda dostává do domu.

6. Vstupní dveře v přízemí mějte od kvalitního výrobce, který zaručí jejich těsnost.

7. Kuchyňské spotřebiče mějte zvednuté na soklech.

8. Všechny důležité předměty a věci, které pro vás mají osobní hodnotu, i dokumenty uchovávejte na vysoko umístěných policích, ideálně v horním patře.

9. Oddělte elektrické obvody pro horní a dolní patro.

10. Po obvodu pozemku instalujte protipovodňové zábrany.

Architekti nabízejí lidem zasaženým povodní pomoc zdarma či s velkou slevou. Nebojte se o ni požádat, nabádají

Bydlení

Anketa

Máte možnost zařídit se podle Luptonových doporučení?
Ano, a jsme i podobně zařízení.
4 %
Ano, máme.
2 %
Máme, ale nepotřebujeme to.
7,9 %
Nemáme a hodilo by se to.
13,5 %
Nemáme, ale ani to nepotřebujeme.
72,6 %
Celkem hlasovalo 1807 čtenářů.

Výběr článků

Načítám