Hlavní obsah

Luxusní vila na útesu má kšilt a nekonečný bazén splývající s mořem

Ostrov Santa Catarina leží u jižního pobřeží Brazílie a jeho příroda nadchne diváka svou nespoutaností. Je místem, kde se střetávají hory s oceánem. Leží zde město Florianópolis, které patří k nejrychleji se rozvíjejícím v celé zemi. Neustále v něm proto přibývají nové moderní a luxusní rezidence a jednou z nich je i rodinná vila, jež vůči modrým vodám moře místo vítající náruče napřahuje svůj nekonečný bazén.

Foto: Joana Françaová

Bazén vystupuje ze siluety domu.

Článek

Ostrov Santa Catarina se nachází asi 800 metrů od pevniny, s níž jej spojují hned tři mosty. Na ostře svažitém pozemku zasazeném mezi mosty stojí jakoby zavěšený na útesu dům nazvaný Casa Ponte (Dům Most). Orientovaný je nikoli na volný oceán, ale pohledy jeho obyvatel směřují k pevnině, kde se klene majestátní pohoří Sierra Catarinese.

Hned na první pohled upoutá dům svým nevšedním tvarem, z nějž je vystrčený bazén. Autory jeho návrhu jsou architekti z místního ateliéru Tetro. Podařilo se jim velmi harmonicky propojit interiér stavby s jako by stále ničím nespoutanou přírodou. Za inspiraci si vzali nejenom trojici mostů, ale i kamenité útesy.

Dům s ocelovým kšiltem

Jedním z hlavních úkolů, který před architekty stál, bylo vypořádat se s velkým přísunem slunečního záření na pozemek. Aby se dům nepřehříval, opatřili mu ocelový „kšilt“ z vodorovně orientovaných profilů, jež doplňuje podlaha z perforovaného plechu. Tento prvek nejenom stíní interiér domu, ale je zároveň odkazem na kovovou konstrukci nedalekého mostu Hercília Luze.

Dům s obřím obývákem splývá s okolím díky velkorysému prosklení

Bydlení

Vlastní trojpodlažní stavbu s celkovou podlahovou plochou 1000 m2 architekti ve stručnosti popisují jako dvojici nosníků vytrčených ze svahu a spočívajících na dvou pilířích. V nejvyšším podlaží jsou po jejich vnějších stranách umístěné dvě ložnice (jedna z nich je hlavní a doplňují ji hned dvě koupelny, pro pána a paní domu), centrální velkorysý prostor zaujímá obývací pokoj s jídelní zónou a kuchyní.

Dominantou prostředního podlaží je již zmiňovaný bazén, který je řešen jako nekonečný. To znamená, že se člověku v něm jeví hladina moře jako propojená právě s vodou v bazénu. Bazén doplňuje prostor s barem a dlouhým jídelním stolem. V přízemí pod bazénem jsou další dvě ložnice.

Jak upozorňují architekti, v interiéru použili v hojné míře přírodní kámen, jenž je odkazem na okolní kamenité útesy nad mořem. Díky ničím nerušenému výhledu přes moře na pevninu stává se tento obraz nádhernou a přirozenou kulisou prakticky veškerého dění v domě.

Bazén, bazén a ještě jednou bazén. Prohlédněte si azurový klenot domu slavného komika

Jak bydlí VIP

Anketa

Chtěli byste bydlet v takovém domě?
Hned! Kdy se mohu stěhovat?!
75,9 %
Ale jo...
5 %
Ani moc ne...
6,6 %
Ne, tam by mě to tedy netáhlo.
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3070 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám