Hlavní obsah

Lišty patří i na stěnu, mohou vypadat jako obraz, říká designér Adam Dušek

Designový prvek, který zakončuje podlahu u zdi. Tak vnímáme obvykle lištu v interiéru. Jak ale vysvětluje designér Adam Dušek, lišty toho umí podstatně víc. Mohou vypadat jako obraz, lze s nimi obložit průchody, vymodelovat fádní plochu a interiér nečekaně opticky proměnit.

Foto: Archiv designéra

Lišty odepsal funkcionalismus, moc zdobily, domnívá se designér Adam Dušek.

Článek

Zdobná lišta se opět vrací do interiéru. Dlouho tu ale nebyla…

Pátral jsem, proč historicky zmizela. Myslím, že ji odepsal funkcionalismus, prostě moc zdobila. Za mě je skvělá a její oblibu vítám. Patří k dřevěné podlaze, ale úžasně vynikne i s mramorem, mozaikovou dlažbou. Sluší jí moderní interiér, umí být svá a stylová. Někoho překvapí, že je voděodolná. Může být i v koupelně, ale samozřejmě ne v přímém kontaktu s vodou.

Nebát se a tvořit, i na svislé ploše. Ale jak?

Na stěně z ní vytvoříme třeba obdélník a do něho vsadíme zrcadlo nebo zajímavou látkovou tapetu. Vznikne tak originální obraz, který vypadá velmi luxusně. Olištovat a obložit lze rozmanité průchody, s dveřmi i bez nich, profilované lišty zajímavě vymodelují a zvýrazní jinak holé a nudné stěny. Krásně s nimi vynikne orámovaný krb.

Prozradíte, jak fungují triky s lištami?

Úzké a vertikální lišty na volné stěně místnost opticky protáhnou, horizontální naopak sníží. Lištu lze také na stěně upozadit nebo záměrně zvýraznit, čímž se opticky „vytvaruje“ plocha. Stačí si pohrát s odstínem: buď lišta s pozadím splyne, nebo ji opravdu nepřehlédnete.

Designérka Iveta Šalamounová: Se sestrou nemáme rády materiály, které cokoliv imitují

Bydlení

Interiér je rovněž zajímavější, když se dekorační prvek opakuje, třeba i zrcadlově na protilehlé stěně. Lišta umí vymezit i jednotlivé zóny. Doma mám v jídelně dva obdélníky nad sebou, které tvoří jakýsi rámový obraz. Pocitově se tak prostor odděluje od kuchyně a otevřené obývací části, jež na ni volně navazuje.

Trendem jsou extravagantní tapety. Jak si rozumí s lištou?

Tapeta a lišta, to je skvělé spojení. Barevná stěna ožije, má akcent a lišta vymezí ten daný obraz, upozorní na dominantní prvek. Motiv námi zvolené tapety lze mít v požadovaném měřítku, takže je opravdu našemu bytu na míru. Nemusí tam být žádný opakující se vzorek a díky lištám ani viditelné napojování rolí. Jedinečné jsou také materiály: tapeta může být látková, klidně i hedvábná, kožená. A k tomu všemu fantasticky dokáže odhlučnit prostor.

Doporučuji zkoušet různé odstíny, přikládat vzorky k sobě, nejlépe za denního světla.

Může být lišta barevná?

Ano, samozřejmě může. Bílá ale funguje nejlépe. Decentně umí propojit dva odstíny, které k sobě samy od sebe moc nejdou. Mám hezký příklad z nedávné realizace. Klientka chtěla jistý odstín podlahy a jiný měla tapeta na stěně. Barvy ale k sobě neseděly. Vložila se mezi ně bílá lišta, která dojem zklidnila, a vše spolu začalo najednou krásně hrát.

Doporučuji zkoušet různé odstíny, přikládat vzorky k sobě, nejlépe za denního světla. Stěnu si předem vyfotit, zakreslit plánované lišty, pohrát si s tím. Určitě platí rovnice: čím zdobnější interiér, tím širší a tvarově hranatější lišta. Jednodušší prostor lze naopak více dekorovat.

Na co si dát ještě pozor, v čem nechybovat?

Návrhy od architektů obvykle předělám. Mám s lištami větší praktické zkušenosti, a tedy i vycvičený cit. Obvykle jich chtějí pro klienta zbytečně moc a na stěně to nevypadá dobře. Opravdu platí, že méně je více. Hlídat se musí i mezery, rozestupy mezi lištami. Interiér má působit odlehčeně, dekorace mohou být v zajímavém detailu.

Zkrátka nepřehnat to. Jinak se interiér úplně „zabije“ a vy budete mít pocit, jako by na vás všechno padalo. Další věc – je dobré mít prioritně návrh s lištami, teprve poté vybrat a umístit sedačky apod. Místnost bude mít koncepci, logiku. Laik se naopak snaží respektovat již daný nábytek a lišty k němu nějak doplnit.

Začněte třeba tím, že nalepíte lištu na zeď, a pracujte s plochou. Část stěny přetřete barvou, druhý díl naopak vyzdobte zajímavou tapetou.

Teď se zeptám ryze prakticky. Očekává se od nás stavební připravenost?

Když víme, že chceme lištu, tak si ohlídáme mezeru mezi podlahou a stěnou. Pak je instalace mnohem snazší. Bohužel, často jsou zdi křivé, protože zedníci nedotáhnou rovnost stěn až dolů, a spodní část je zakulacená. Mírné nerovnosti lišta schová, někdy se ale musí zezadu prořezávat.

Podlahář, který s nimi pracuje, má zkušenosti, je zručný a rychlý. Na místě kontroluje úhly, přiřezává materiál, aby řez byl co nejpřesnější. Rohy poté kytuje, přetírá barvou, včetně spojů, neboť jedině tak je vizuální dojem kompaktní. Za jeden den zvládne olištovat cca místnost o velikosti 60 m².

Češi jsou kutilové. Mohou zkusit dekorování lištou?

Jednoduché postupy určitě ano. V baumarketu zakoupíte profilovanou lištu a stovky báječných nápadů nabízí sociální sítě. Začněte třeba tím, že nalepíte lištu na zeď, a pracujte s plochou. Část stěny přetřete barvou, druhý díl naopak vyzdobte zajímavou tapetou. Je to efektní, snadné a funguje to.

O designérovi:

Designér Adam Dušek otevřel v roce 2017 se svou manželkou první designový ateliér, který se zabýval lištováním interiéru od stropu po podlahu. Nyní společně ve studiu Dušek Décor navrhují jedinečné interiéry na klíč. Ctí dokonalou rovnováhu mezi tradicí a moderními trendy, nebojí se používat odvážné barvy, zajímavé dekorační prvky. Milují portugalskýšpanělský design, luxusní a kvalitní látky, ctí ručně zhotovené dekorace.

Stačí mít jeden krásný jídelní stůl a o ten pečovat. Vydrží nám celý život, říká designér Ondřej Zita

Bydlení
Související témata:
Adam Dušek (designér)

Související články

Výběr článků

Načítám