Hlavní obsah

Lesní rodinný dům v Jevanech je plně propojen s okolní přírodou

Aktualizováno

Pod rukama architektů Tomáše Hladíka a Antonína Hůly vznikl projekt domu v Jevanech. Jejich cit pro prostor a respekt k okolní krajině proměnil tento dům ve stavbu, která žije v souladu se svým prostředím a přírodními cykly. Celkově jde o dům, který vytváří harmonii mezi moderní architekturou a přírodou.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Tomáš Hladík

Dům se nachází v Jevanech ve Středočeském kraji.

Článek

V srdci malebné krajiny obklopené tichými jehličnatými lesy v Jevanech se nachází dům, který se stává nedílnou součástí svého okolí. Je to místo, kde se příroda a architektura hezky prolínají.

Dům má tvar elegantního kvádru, který svou podélnou osou kopíruje linii klidné ulice s názvem Lesní. Pozemek je svažitý, což umožnilo stavbu částečně zapustit do terénu. Dům se svou hmotou doslova vrůstá do svahu, jako by zde stál od nepaměti, symbioticky spojen s okolními lesy.

Z ulice tak vypadá jako jednopodlažní stavba s minimalistickou plochou střechou, zatímco spodní polozapuštěné patro se otevírá do zahrady, která se sklání dolů.

Proporce domu a jeho charakter přirozeně zapadají do lesní lokality. Bíle omítnuté fasády vynikají čistotou a elegancí, kterou ještě umocňují vodorovné pásy dřevěného obkladu v úrovni stropu a dekorativního pásu opticky prodlužujícího fasádu.

Obklad je z odolného, tepelně upraveného borovicového dřeva, které působí esteticky, ale také minimalizuje potřebu údržby.

Obytné prostory plynule přecházejí do okolní přírody

Velkorysé prosklené plochy domu, orientované k jihu, otevírají obě podlaží směrem do zahrady, která vytváří oázu klidu a soukromí. V tomto prostoru obytné místnosti plynule přecházejí do přírody, jako by nebylo možné říci, kde končí dům a začíná zahrada.

Vnitřní nábytek domu byl vytvořen ze dřeva stromů, které stály na zdejším pozemku. Propojení mezi domem a jeho okolím je tak o to silnější.

Stavba patří mezi přihlášená díla do letošní soutěže Česká cena za architekturu.

Nový lesní ateliér vznikl i z nevyužitých a recyklovaných materiálů

Tipy a trendy
Související témata:
Jevany
Tomáš Hladík

Související články

Výběr článků

Načítám