Hlavní obsah

Kvarcitem obkládaný kuchyňský ostrůvek je šperkem rekonstruovaného bytu

Majitelé bytu ve funkcionalistickém domě od Eugena Rosenberga, jenž stojí nedaleko Strossmayerova náměstí v Praze, se rozhodli pro jeho rekonstrukci. Architektka si vystačila jen s několika úpravami dispozice a vykouzlila nový, zajímavý prostor, jehož šperkem je kuchyňský ostrůvek obkládaný kvarcitem.

Foto: Veronika Raffajová a časopis Bydlení mezi panely

Kvarcitový povrch pracovního ostrůvku kuchyně je šperkem celého bytu.

Článek

„Rekonstrukce a úprava prostor, které jsou už od svého počátku předdefinované, jak použitými materiály, tak určitým prostorovým členěním, je vždy velká výzva. Snažíme se charakter prostoru zachovat, ale na druhou stranu je tu vždy nutnost jej přizpůsobit současným nárokům na bydlení a v neposlední řadě nárokům konkrétního majitele,“ říká architektka Markéta Bromová.

Propojení místností

Celý dům je z vyzděného železobetonového skeletu. Jeho velkou výhodou je podle Bromové to, že umožňuje svobodnější uvažování o jednotlivých zónách a jednodušší propojování místností.

Dispozici v tomto případě stačilo upravit ze stavebního hlediska jen kosmeticky, ale i tak má díky tomu ložnice vlastní koupelnovou niku schovanou za posuvným sklem. V zádveří pak stačil posun kousku zdi a mohla vzniknout průchozí šatna.

Panelákový byt sochaře je bez dveří, jeho centrálním prvkem je sklářská dílna

Bydlení

Asi nejpodstatnějším zásahem je propojení dvou hlavních místností, kuchyně a obývacího pokoje, jejichž okna směřují do ulice.

Po vstupu do bytu se v zádveří nachází vestavná šatní skříň s obkladem z dubové dýhy. Barevně ladí s barvou a provedením rámů původních skládacích dveří, které jsou ovšem repasované.

Využití betonové stěrky

Dubová dýha přechází za roh jako obklad stěny. Ten v sobě ukrývá pouzdro pro posuvné dveře. Do hlavního obytného prostoru vstupuje stejná dýha v podobě vysokých částí kuchyně. Nad nimi je pak světlík z hlavní koupelny.

Vstup do koupelny je skrz šatní skříň u zádveří bytu. Koupelna zůstala na stejném místě jako v původní dispozici bytu, její rozvržení se také nezměnilo.

Přáním klientů byla bezespárá podlaha jak v koupelnách, tak i na samostatné toaletě. Betonová stěrka dobře doplňuje typ a způsob obložení koupelny.

Hala s knihovnou

Centrálním prostorem bytu je hala s knihovnou z černé dubové dýhy. Prostor je propojen s hlavním obývacím pokojem a ložnicí původními skládacími prosklenými dveřmi. Ložnice má vlastní malou koupelnovou niku, která je vyložena modrými obklady.

Ze zádveří do ložnice lze vstoupit skrz průchozí šatnu, která je v béžovo-růžové barvě. Od haly je ložnice opticky oddělena šatní skříní z kořenové dýhy. Do dalšího pokoje a pracovny se vchází také z šatny.

Nejdražší kus celého interiéru

Šperkem celého bytu je kuchyňský ostrůvek z „vesmírného“ kvarcitu. Ostrůvek se obrací do obytné části. Zadní část pracovní linky je barevně neutrální. Osvětlení linky je skryto v jemném zářezu nad soklem pracovní betonové desky. Osvětlení ostrůvku je netypicky vyosené vůči jeho hmotě.

„Výběr zavěšeného světla byl oříšek a dlouho jsme si s klientem posílali různé možnosti. Každopádně s finálním výběrem jsme s klientem spokojeni, světlo Multi Lite Small od Gubi, které bylo navrženo již v roce 1972, se stalo ikonou, která vhodně doplnila esprit celého bytu,“ pochvaluje si architektka.

Informace o projektu:

Architektonické studio: Markéta Bromová architekti

Design: Dominika Galandová

Užitná plocha: 125 m²

Použité materiály:

Podlahy, kuchyňská deska: beton Nábytek: masivní dřevo Deska kuchyňského ostrůvku: kvarcit (přírodní kámen)

Dodavatelé:

Betonová kuch. deska: Burning Vibe; betonová podlahová stěrka: Concrete Group; truhlářské výrobky: Truhlářství FMTech; kamenný ostrůvek: Top Granite; závěsné světlo kuchyň: Stockist; stropní keramická světla: Zangra; vodovodní baterie: Kludi; umyvadla: Roca, Ravak; radiátor v koupelně: P.M.H. Design; obklady: Dtile; digestoř: Bora; vypínače, zásuvky: ABB

Byt pro matku se dvěma syny po rekonstrukci nabízí v hlavní místnosti dva rozdílné světy vedle sebe

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám