Hlavní obsah

Kuchyň byla vymyšlená, designéři k ní sladili i zbytek interiéru bytu

Majitelé bytu v novostavbě v Liberci měli již zpracovaný projekt na zařízení kuchyně. Uspořádání a vybavení zbývajících částí bytu bylo ale teprve třeba vymyslet. Designéři tak tvořili interiér na míru rodině a zároveň takový, aby si dobře padl do noty s již existujícím projektem kuchyně.

Foto: Martin Ducháček

Základní principy designu bytu je možné dobře rozpoznat v obývací části bytu.

Článek

„Investoři měli již zpracovaný projekt na kuchyň, ale vše ostatní bylo třeba domyslet a vyrobit. Od začátku jsme si vzájemně sedli a brzy našli styl, který klientům vyhovoval a celé rodině mohl vytvořit příjemné prostředí na nové adrese,“ pochvalují si spolupráci se zákazníky bytoví designéři z libereckého ateliéru Cozy Studio.

Řešený byt je v šestém patře, tedy nejvyšším podlaží. Má rozlohu 136 m2 a dispozici 5+kk. Okna má orientovaná na jihovýchod a severozápad. K bytu patří i střešní terasa, na kterou se vystupuje po schodišti. Samotné rozložení místností v bytě odpovídá modernímu stylu života rodiny, proto designéři během návrhu interiéru nemuseli nijak zásadně měnit dispozici.

Z rozhovoru s majiteli brzy vycítili, že si rodina přeje zařídit svůj domov především v teplých přírodních odstínech. Tomu proto přizpůsobili nejenom výběr barev, ale také materiálů. Cílem bylo zařídit byt nadčasově, jednoduše a přitom prakticky.

Je sice nevelký, ale sálá z něj pocit útulnosti a pohostinnosti

Bydlení

„Zásadním prvkem bylo schodiště vedoucí na střešní terasu, které bylo třeba pojednat jako vestavnou skříň s úložným prostorem, ale zároveň tak, aby stále působilo vzdušně, jako dominantní prvek vstupní haly,“ vysvětlují designéři.

V koupelně museli vyřešit stejným způsobem i vestavnou skříň na pračku se sušičkou a úložný prostor.

Lihový krb vestavěný do nábytku

Základní principy designového pojetí interiéru bytu odhaluje zařízení obývací části, která navazuje na kuchyň. Působí jednoduše a zároveň dynamicky. Objevují se zde rysy a prvky, které jsou i v dalších místnostech bytu. Například dřevěný obklad stěny za televizí nebo barevné kombinace. Nápaditě je umístěný lihový krb. Bytoví designéři jej zakomponovali do nábytkové sestavy a vše zarovnali do jedné roviny. U stěny tak vznikla velká odkládací plocha.

„V ložnici je výrazným prvkem obklad celé stěny za čelem čalouněné postele, která je rovněž navržena a vyrobena od nás na zakázku. Byl zde i požadavek na pracovní stůl, který by ovšem fungoval i jako dekorativní kousek,“ pokračují dále designéři.

Dětské pokoje ve stylu zbytku bytu

Zajímavě jsou řešené dva chlapecké pokoje. Autoři návrhu zařízení bytu je totiž pojali ve stejném duchu jako celý byt.

„Nejsme zastánci infantilní pestrosti a obrázkových tapet. Myslíme si, že je lepší na dítě působit již odmalička inteligentní estetikou a umírněnou prací s barvami. Jednoduché prvky domečku jsou tedy použity jen velice střídmě na dětské postýlce u menšího chlapce a vestavné skříni s decentním modrým akcentem u staršího,“ odhalují svůj přístup designéři.

Anketa

Líbí se vám více hodně barevné dětské pokoje, nebo naopak ty decentnější?
Podle mě děti potřebují spoustu barev a zajímavých tvarů. Rozvíjí je to
24,9 %
Nevím, je mi to jedno
5,1 %
Líbí se mi decentněji zařízené dětské pokoje. Děti to kultivuje
70 %
Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Interiér s nápadem: Zařízení bytu šikovně napodobuje charakteristický vzhled domu

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám