Hlavní obsah

Koupili si historické nádraží. Teprve později zjistili, že je součástí světové hudební historie

Když si manželé Tim Collis a Ryan Phelps kupovali staré opuštěné nádraží Cromford v anglickém hrabství Derbyshire se záměrem proměnit jej na rekreační objekt určený k pronájmům, vůbec netušili, co je čeká. Ve skutečnosti si totiž pořídili kus historie světové populární hudby, neboť právě toto nádraží se objevilo na přebalu slavného singlu skupiny Oasis z roku 1995. Fanoušci skupiny jsou z možnosti pronájmu objektu u vytržení.

Koupil nádražní dům z obalu desky Oasis, teď se mu u něj fotí turistéVideo: Reuters

Článek

Manželé Tim (58) a Ryan (53) koupili hlavní budovu nádraží s čekárnou v přepočtu za 12 milionů korun. Budova je zapsaná na seznamu historických a kulturních památek II. stupně a pochází z viktoriánské éry. Jak uvádí agentura Reuters, hudební význam nádraží si noví majitelé uvědomili až později.

Budova je zachycena na fotografii použité na přebalu singlu Some Might Say z roku 1995 britské rockové skupiny Oasis. Na snímku je vidět Liam Gallagher, jak mává z železničního mostu, zatímco jeho bratr Noel stojí na nástupišti a z malé konvičky kropí koleje dole před sebou.

„Jsem fanouškem Oasis, ale neměli jsme tušení o souvislosti, dokud jsme to místo nekoupili. V jídelně byl na zdi fotorámeček s obalem Some Might Say. Zeptal jsem se Ryana, co to tady dělá. Tak jsme začali pátrat a brzy nám to došlo. Ten chlápek, který nám to prodával, se o tom nikdy nezmínil, ale musel to vědět, protože tu fotku měl, uvedl Tim, který pracuje v digitálních službách pro vládu.

Michigan Central: Symbol úpadku Detroitu znovu ožívá

Bydlení

Manželé nádraží koupili už v roce 2007 a do renovace jeho budov se pustili o dva roky později. „Když jsme to koupili, bylo to tu opuštěné a hrozilo, že budova spadne. Stavba byla na seznamu objektů ‚v ohrožení‘. Byla to jen úplně holá skořápka. V oknech nebylo žádné sklo, ve střeše byly díry, uvnitř nebylo nic, prostě prázdná skořepina,“ popisuje Tim.

Celá renovace trvala asi rok a stála v přepočtu kolem 4,2 milionu korun. Od místního úřadu pak majitelé dostali grant ve výši v přepočtu 900 tisíc korun. Do obnovy nádraží se podařilo zapojit i nejrůznější charitativní organizace. Díky jejich úsilí se zrestaurovaly některé historické prvky, například věž s hodinami, do jejich původní podoby.

Foto: Reuters

Manželé Tim a Ryan si koupili historické nádraží Cromford. Teprve později zjistili, že se objevilo na obalu desky skupiny Oasis. Fanoušci skupiny jsou z něj nadšení a jezdí se k němu fotit.

Shánějí se i po trakaři

Majitelé nyní nádraží pronajímají, přičemž v popisu své nemovitosti vedené jako rekreační objekt nezapomínají připomínat souvislost se skupinou Oasis. A tak se k nim fanoušci jen hrnou. Když už si nádraží nepronajmou k noclehu, alespoň si před ním pořizují selfíčka. Někteří jdou tak daleko, že se shánějí i po trakaři (ten je rovněž součástí přebalu). I ten mají šanci si na místě zapůjčit.

„Naší demografickou skupinou jsou obvykle pozorovatelé vlaků, chodci, cyklisté. Tím, že máme jen jednu ložnici, jsou to obvykle starší nebo mladší páry,“ upřesňuje Tim.

Zatímco bývalá hlavní budova nádraží Cromford stojící na východní straně je nyní především cílem turistů a fanoušků skupiny Oasis, západní část nádraží slouží dosud svému účelu a využívají ji cestující, kteří míří vlakem do Matlocku nebo Derby.

Architekt Ivo Nahálka: Přeměna nádraží Vyšehrad by měla skončit v roce 2026

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám