Hlavní obsah

Karviná získala dotaci přes sto milionů na záchranu koníren a mléčnice

Karviná

Zámecké konírny, které mnoho let chátrají v parku Boženy Němcové v Karviné, se konečně dočkají rekonstrukce. Městu se podařilo na záchranu památky zajistit dotaci přesahující sto milionů korun z operačního programu Spravedlivá transformace. Opravena bude i budova mléčnice, chystá se i stavba přírodního inhalatoria se solankou.

Foto: Vizualizace - MÚ Karviná

Takto budou vypadat zrekonstruované zámecké konírny v Karviné.

Článek

Plánů na to, jak se mají proměnit zchátralé konírny, už bylo v Karviné několik. Žádný se však nepodařilo zrealizovat. Nakonec, když se radnici památku nepodařilo prodat, situaci vzalo do rukou samotné město a vypadá to, že se to nakonec povede.

Se studií na proměnu koníren s kočárovnou a bývalé mléčnice přišlo město vloni na jaře. Nyní je hotový projekt s vizualizacemi a město se chystá vyhlásit veřejnou zakázku na zhotovitele.

Foto: MÚ Karviná

Současný stav karvinských zámeckých koníren.

Foto: MÚ Karviná

Karvinská památka je ve velmi špatném stavu.

Víceúčelový sál, bistro i ateliéry

„V budově mléčnice je navržen víceúčelový sál s průhledem do krovu. Sál umožní pořádání konferencí, přednášek, koncertů a různých dalších vzdělávacích i kulturních akcí. V přízemí objektu je naprojektováno bistro s provozním a sociálním zázemím pro veřejnost. V budově koníren počítáme s výukovým prostorem ateliérů a komunitních místností,“ uvedl karvinský primátor Jan Wolf (SOCDEM).

Práce na rekonstrukci budou trvat přibližně dva roky
Jan Wolf, primátor Karviné

Konírnu a mléčnici propojí spojovací krček, promění se i přilehlé okolí. „Předpokládáme, že práce na rekonstrukci budou trvat přibližně dva roky. Jsme rádi, že zhruba 82 procent nákladů nám pokryje dotace. Kolik bude rekonstrukce mléčnice a koníren přesně stát, budeme vědět až po výběru firmy, která stavební práce provede,“ upřesnil Wolf.

Foto: Vizualizace - MÚ Karviná

Takto má vypadat po rekonstrukci celý areál koníren i s inhalatoriem.

Foto: Vizualizace - MÚ Karviná

Plánovaný vzhled zámecké konírny po proměně.

V 19. století byli v konírnách ustájeni koně významného šlechtického rodu Larisch-Mönnichů. Za totality budovy sloužily hasičům jako garáže, po roce 1989 už jenom chátraly a čekaly na svou záchranu. „Je to poslední objekt v zámeckém parku, který zbývá opravit. Jinak už se nám podařilo zachránit zámek, samotný zámecký park, areál Lodičky i Larischovu hrobku,“ připomněl náměstek karvinského primátora Lukáš Raszyk (SOCDEM).

Inspirace lázeňskou historií města i Polskem

V sousedství opravených Larischových koníren chce pak karvinská radnice postavit inhalatorium. Město se inspirovalo v Polsku. Dotaci na něj chce získat od Nadace OKD. „Přírodní inhalatorium souvisí i s karvinskou lázeňskou historií. Máme zde jedny z nejstarších jodových lázní v Evropě,“ vysvětlil Raszyk. Inhalatorium má být místem pro relaxaci a zdraví. Lidem bude zlepšovat dýchání a zároveň v letních vedrech bude ochlazovat vzduch ve městě.

Jízdárnu ve Světcích u Tachova málem odstřelili. Z ruiny se nakonec stal skvost

Cestování

Související články

Výběr článků

Načítám