Hlavní obsah

Kalifornský sen: Pár ušetřil miliony a nyní žije v pohodlí a stylu u pláže

Laguna Beach, Kalifornie

Procházky po pláži, večerní promítání, grilovačky, kolibříci poletující vůkol. Manželský pár Brian a Jaclyn bydlí v návěsu u pláže ve městě Laguna Beach. Jeho pořízením ušetřili oproti tradičnímu domu miliony. Spoří i na měsíčních nákladech. Je to kalifornský sen, jásají.

Manželé žijí ve starém návěsu u pláže a užívají si svůj „kalifornský sen“Video: Reuters

Článek

Když se Brian seznámil s Jaclyn a řekl jí, že pochází z kalifornského Laguna Beach, Jaclyn, coby starší mileniál, věděla okamžitě, kde se jeho rodiště nachází. Byla totiž nadšenou divačkou stejnojmenné televizní show v 90. letech o teenagerech a doslova skalní fanynkou seriálu The O.C., který se odehrává ve stejném okrese.

Brzy se ukázalo, že i Brian na seriálech vyrostl, a tak když se v roce 2021 rozhodovali, jestli zkusí bydlet v Laguna Beach, vlastně měli hned jasno. Jednak šlo o Brianovo rodiště a jednak to byl kraj spojený s jejich oblíbenými seriály.

„Nikdy jsem si nepředstavovala, že skončíme v zemi domů na pláži a sluncem zalitých zátok,“ poznamenává Jaclyn v reportáži televizní stanice CNBC. Nakonec se tak ale stalo. Pořídili si staromódní návěs s hliníkovými stěnami a plochou 87 m2.

V tomto domě se snoubí luxus s přírodními materiály

Tipy a trendy

Návěs dnes stojí zaparkovaný na místě, ze kterého to je na pláž jen přes ulici. „Oba pracujeme na dálku. Já jsem spisovatelka a on se zabývá prodejem technologií – tak proč ne,“ říká Jaclyn. Zároveň však přiznává, že to z jejich strany vyžadovalo značnou kreativitu a nápaditost, aby si mohli v tak drahém prostředí dovolit bydlet trvale.

Měli štěstí a daří se jim ušetřit

„Cena středně drahých domů v Laguna Beach se pohybuje kolem 3 milionů dolarů (70 milionů korun) a střední výše měsíčního nájemného je více než 8000 dolarů (186 tisíc korun). Brian a já jsme původně platili 6200 dolarů (145 tisíc korun) měsíčně za krátkodobý pronájem, což je vysoká cena, kterou bychom mohli snést na pár měsíců, ale nebylo to něco, na čem bychom mohli zůstat,“ vysvětluje.

Naštěstí ale našli svéráznou malou čtvrť zastrčenou v malebném kaňonu, která byla jen přes ulici od nejluxusnějšího hotelu ve městě. Je plná mobilních domů, které lze pořídit od 150 tisíc dolarů (3,5 milionu korun). To ani jednoho z nich nijak nezaskočilo. Byli na alternativní styl života zvyklí. V minulosti bydleli například tři roky na 14metrové motorové jachtě.

Jaclyn popisuje, jak to v jejich novém bydlišti chodí: Když si koupí člověk návěs, tak mu jako objekt patří. Ovšem je třeba si pronajmout pozemek, na kterém je zaparkovaný. Pro manžele to bylo zajímavé hybridní řešení. Za návěs utratili 212,5 tisíce dolarů (5 milionů korun) a zároveň platí nájemné. Návěs pak hned využili pro pořízení půjčky od banky, aby mohli opravit zadní terasu za návěsem, která byla nestabilní, postavit plot kolem svého pozemku a upravit terén, zrekonstruovat kuchyň a zařídit interiér.

Foto: Reuters

Terasu za domem opravili majitelé jako jednu z prvních.

Sečteno podtrženo, nyní platí každý měsíc 5148 dolarů (120 tisíc korun), z čehož na nájem putuje 3424 dolarů (80 tisíc korun), dalších 394 (9000 korun) je za služby a 1330 dolarů (31 tisíc korun) činí úvěr.

Návěs ze 60. let

Po letech strávených na lodi toho do začátku neměli moc, vzpomíná Jaclyn, jen televizi a matraci. Jejich nový domov je však dnes již plně zařízený. V mnoha ohledech se majitelé nebránili vintage ladění. Dům vytvořený z návěsu vyrobeného v 60. letech si o to konec konců vysloveně říkal. Jsou v něm dva pokoje a dvě koupelny, má přístřešek pro auto a vedle něj je ještě sklad pro kempingové vybavení a různé sváteční dekorace.

V kuchyni jsou dřevěné pracovní plochy a keramické dlaždice na stěnách za nimi. Je zde i myčka, pračka a vinotéka. „V tomto domě nejsou žádné skříně z masivu. Ani jedna.Takže jsme museli být kreativní s úložnými prostory. Můj šatník je v obývacím pokoji, naše ručníky jsou uloženy v bufetu v mé kanceláři a hrnce a pánve jsou v zábavním centru. Je to netradiční, ale děláme to tak, aby to fungovalo. I když mám skutečný stůl, často píšu na gauči s naším 15letým křížencem jezevčíka Indym (zkratka pro Indiana Jones). Brian obvykle pracuje ve druhém pokoji, přeměněném na kancelář, takže může zavřít dveře, když telefonuje. Někdy zamíří ven,“ popisuje.

Jaclyn dnes uznává, že pokud jde o volbu tapet v tropickém stylu, trochu se „rozdivočili“. Nicméně, to je právě to, co je oba s manželem baví. Vědomí, že je to jejich vlastní domov, a  tak si jej mohou zařídit přesně podle svého. Nejvíce nadšení jsou ze své malé zahrady. Je na ní venkovní sprcha, jídelní kout a svítí na ni spousta slunce. Vybavili ji tropickými prvky, přidali vířivku, pingpongový stůl, pec na pizzu a promítací plátno.

Káva na terase, pláž a kolibříci

„Miluji posezení venku a pozorování kolibříků tančících kolem našich rostlin,“ rozplývá se Jaclyn, ale jedním dechem upozorňuje, že život v domě z návěsu je rozhodně neušetřil starostí, kterým běžně čelí všichni majitelé domů. Od zamoření mravenci, přes likvidaci myší rodinky až po další hlodavce, s nimiž bojují stále. Nicméně ani jedno z toho je nijak zvlášť netrápí.

„Ranní kávu si často vychutnáváme na terase, chodíme na procházky na pláž a odpočíváme večerním koupáním ve vířivce. Rádi sledujeme Indyho, jak se opaluje na svém oblíbeném křesle. Trávíme čas s přáteli na večírku s pizzou pod širým nebem. Zapalujeme ohniště, zatímco se díváme na film pod hvězdnou oblohou. Tady bychom zkrátka nemohli být šťastnější. Bydlíme tu již dva roky a neplánujeme se v nejbližší době stěhovat,“ uzavírá Jaclyn.

Pavilon plný barev oživuje kalifornskou vinici

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám