Hlavní obsah

Jsou v horším stavu, než vypadají. Známá sgrafita na historické plzeňské radnici čeká oprava

Plzeň

Jednu z nejznámějších plzeňských památek, renesanční radnici na náměstí Republiky, čeká zásadní rekonstrukce. A bude důkladnější, než se předpokládalo. Původně se počítalo jen s renovací oken v průčelí, nakonec ale dojde i na nepřehlédnutelnou sgrafitovou výzdobu.

Průčelí plzeňské renesanční radnice se známými sgrafity čeká opravaVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

„Ač to tak na první pohled nevypadá, velká část sgrafit, zhruba třicet procent, je na tom staticky velmi špatně,“ řekl Novinkám restaurátor Václav Štochl, který jejich stav loni v létě prověřoval. Některé plochy - jde o segmenty napříč celou fasádou - jsou odloupnuté od podkladních vrstev „Situace už vyžaduje složitější restaurátorský zákrok. Musí být koncipovaný tak, aby se většinu výzdoby podařilo zachovat v podobě, jak ji známe teď, tedy i s příslušnou patinou. Ohrožené části sgrafit bude tedy nutné sejmout a znovu přilepit. Některá drobná místa asi zachránit nepůjde, ale to se ukáže až při práci,“ vysvětlil Štochl.

Zakladatel města Václav II., Jan Lucemburský, císař Rudolf II., městský znak i další malby zdobí radnici ve stylu italské renesance od její kompletní obnovy na počátku dvacátého století. „Stav sgrafit mne příliš nepřekvapil, problémy jsem očekával. I proto se průzkum průčelí prováděl důkladně z plošiny,“ podotkl Štochl. Naposledy se radnice zevrubněji opravovala v devadesátých letech.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Stav průčelí plzeňské radnice prověřovali restaurátoři loni v létě.

Kamenný obklad ve spodní části budovy je podle Štochla v relativně dobrém stavu. „Spíše je otázka, jak se přistoupí k obnově povrchů, k jejich čištění. To bude na diskusi s památkáři,“ poznamenal Štochl. Radnice od července patří na prestižní seznam národních kulturních památek.

Hic není dobrý

Náklady na rekonstrukci průčelí se oproti dřívějšímu očekávání zřejmě zdvojnásobí. Repase všech osmadvaceti tamních špaletových oken měla vyjít na přibližně třináct milionů. „S obnovou sgrafit a stavbou lešení se dostaneme na nějakých třicet milionů,“ odhadl Roman Císař, vedoucí technického oddělení Úřad správních agend plzeňského magistrátu.

Práce se dlouho odkládat nedají, termín ale zatím stanovený není. „Potřebné finanční prostředky určitě budeme požadovat, v prosinci o nich rozhodnou zastupitelé,“ uvedl Císař.

Projekt bude hotový ještě letos. „Připravíme jej ve spolupráci s restaurátorem,“ sdělil Jiří Opl z renomovaného Ateliéru Soukup Opl Švehla. „Ještě bude třeba udělat některé dílčí průzkumy, třeba cihlových obkladů, umělých kamenů nebo mříží ve spodní části,“ dodal.

Celá rekonstrukce se dá podle Štochla zvládnout za jednu stavební sezonu. „Ideální je pozdní jaro nebo podzim, vrcholné léto není kvůli klimatickým podmínkám příliš vhodné. Při obnově sgrafit se totiž využívají klasické původní vápenné technologie, novodobých přípravků je jen minimum,“ konstatoval Štochl.

Svatby pod lešením

Radnice sice bude fungovat bez omezení, ale svatebčany asi fotky u lešení moc nepotěší. „V devadesátých letech jej překryla plachta s vyobrazením průčelí, možná půjdeme stejnou cestou. Je to jedna z věcí, které se ještě musejí vyřešit,“ upozornil Císař.

Foto: Ivan Blažek , Novinky

V minulém roce prokoukla „psaníčková“ fasáda ve dvoře radnice.

Loni se restaurátoři věnovali obnově historické „psaníčkové“ fasády ve dvoře. „Letos dojde na severozápadní stěny dvorní části. A do budoucna na boky budovy i na atiku u sněmovního sálu,“ uzavřel Císař.

Na generální opravu - a především na peníze, půjde o více než sto milionů - ovšem čeká i sousední Císařský dům propojený s radnicí.

Plzeňské náměstí čeká proměna. Méně aut, více stromů

Domácí
Související témata:
Sgrafita

Související články

Výběr článků

Načítám