Hlavní obsah

Jedinečnou atmosféru dodávají bytu na míru vyrobené obklady

Unikátní ladění může bytu dodat spousta věcí - nábytek, výmalba, podlahy… Architekti Anastácia Hersenová a Matheus Mendes však pro byt mladé rodiny vybrali jako prvek vnášející do interiéru pocit jedinečnosti keramické obklady. Pro přechodný domov v Brasílii, hlavním městě Brazílie, je navrhli přímo na míru a nechali vyrobit lokálními řemeslníky.

Foto: Gabriel Robin

Architekti v interiéru kombinují vlastní nábytek majitelů, designové kusy a modulární prvky vyrobené na míru.

Článek

Byt v brazilské metropoli vlastní rodina s malou dcerou. Má užitnou plochu 128 m2 a je třetím domovem, který si klienti nechali zařídit od architektonického studia Hersen Mendes Arquitetura. Tento domov hodlají využívat pouze přechodně.

Přesto, nebo možná právě proto, se architekti snažili při jeho zařizování podpořit atmosféru rodinné pospolitosti a nabídnout prostor k vytváření a uchovávání společných rodinných vzpomínek. Dosahují toho především funkčním a nápaditým kombinováním nábytku, který je zčásti navržen přímo na míru pro tento byt, některých kusů, jež jsou dílem uznávaných designérů, a v neposlední řadě dokázali využít i předměty, které rodina vlastní a chtěla je zde umístit. Je to zejména bíle lakovaný jídelní stůl.

Architekti v bytě vytvořili zejména prostornější obývací pokoj, který slouží jako místo, kde se majitelé mohou setkávat s přáteli, rovněž rodinami s malými dětmi. Místnost je proto zařízena tak, aby si dospělí mohli posedět a popovídat si, zatímco na různých místech si mohou hrát malé děti. Tomuto rozvržení prostorů odpovídá i víceúčelové zařízení modulového nábytku v obýváku, kde nejníže umístěné skříňky mohou být využity k ukládání hraček.

Panelákový byt má teď větší koupelnu i kuchyň. Obytné pokoje se přitom nezmenšily

Bydlení

Atmosféru jedinečnosti tomuto bytu dodává trochu nečekaný, zato poměrně působivý prvek, a to keramické obklady na stěně. Architekti je navrhli, vyrobili je pak lokální řemeslníci. Dlaždice umístěné na zdi v obývacím pokoji, ale i v dětském pokojíku působí jako jemná, nenápadná výmalba s abstraktním vzorem.

Nevšední ozdobou domova sportovců je lezecká stěna v obývacím pokoji

Bydlení

Anketa

Dali byste si keramické obklady na zeď v obýváku?
Ano, klidně, když budou hezké a budou ladit.
13 %
Asi jen kdyby nebylo zbytí.
0,9 %
Tak to opravdu nevím.
2,6 %
Moc si neumím představit, proč.
12,2 %
Nikdy!
71,3 %
Celkem hlasovalo 115 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám