Hlavní obsah

Je sice nevelký, ale sálá z něj pocit útulnosti a pohostinnosti

Rodina se dvěma dětmi si pořídila nevelký byt v brazilském Osascu. Architekti jeho dispozici, původně rozdělenou do více místností, upravili tak, aby v něm vznikl hlavní obytný prostor, který mohou všichni členové domácnosti společně využívat po celý den. Aby interiér opticky zvětšili, vybrali pro něj paletu světlých a teplých barev.

Foto: Leila Viegasová

Na obývací zónu navazuje lodžie s jídelním posezením.

Článek

Projekt nazvaný rezidence Brisa je ukázkou brazilského studia Cité Arquitetura a jeho práce s menšími byty, v nichž dokáže s prostorem doslova čarovat. Ten ve městě Osasco má užitnou plochu 67 m² a obývá jej manželský pár se dvěma dětmi.

Architekti jejich domov zařídili tak, že z něj na první pohled sálá příjemná domácká atmosféra a pohostinnost. Důraz kladli na to, aby se jim do všech koutů podařilo dostat co nejvíce přirozeného denního světla a čerstvého vzduchu.

Použití střídmých, světlých materiálů a paleta tónů vytvářejí atmosféru klidu a lehkosti v celém domě, propojují jednotlivé místnosti a zvyšují pocit prostornosti.

Dům s otevřenou fasádou má neobvyklou dispozici rozloženou do tří podlaží

Tipy a trendy

Obývací a jídelní část, gurmánská lodžie, spíž a kuchyně jsou propojeny v rámci jednoho prostoru, přičemž přirozeným a logickým předělem mezi obývací zónou a kuchyní je velká pracovní deska z umělého kamene. Do ní je zakomponovaná spíž, další úložný prostor a gril. Ze stejného materiálu je pak v blízkosti vchodu do bytu vytvořen další úložný prostor, jehož povrch je ovšem maskován truhlářskými detaily.

V dětském pokoji umožňuje členění patrové postele ve tvaru L umístění pracovního koutu se stolem. Místnost má zdroje přímého i nepřímého osvětlení, aby děti dobře viděly na veškeré své aktivity.

Stejná pozornost věnovaná detailům je patrná také v koupelnách s pracovními deskami z kvarcitu (křemence). Koupelna pro děti je zařízena v živějších barvách. Stylově zařízená koupelna dospělých je integrovaná do ložnice rodičů, kde je od spací části oddělena praktickou skleněnou příčkou.

Zaujalo nás

Velmi prakticky je v ložnici rodičů řešen kout s plovoucím panelem, který slouží jako kosmetický stolek, odkládací prostor, eventuálně i malá pracovna s policemi. Celý tento kout je přitom vestavěným kusem nábytku, jejž lze uzavřít velkými posuvnými dveřmi z MDF, které pak slouží jako promítací plátno pro projektor.

Jak uvádějí architekti, v hlavní obytné místnosti, stejně jako v ložnicích, vytvářejí příjemné textilie, jemné povrchové úpravy a nepřímé bodové osvětlení dialog s doplňky v podobě uměleckých děl.

Byt plný výtvarných děl umožňuje majitelům plně se otevřít umění

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám