Hlavní obsah

Japonská estetika se špetkou britského šarmu: Vila zvládla na první pohled nesourodý mix

Pražská vila z minulého století prošla rekonstrukcí, která dokonale ctí vizionářství původního architekta. Zároveň nachází inspiraci v japonských detailech a váží si tradičních hodnot.

Foto: Studio Flusser

Stropní lampy jsou od švédského designéra, který je navrhl v roce 1952. Retro osvětlení je v místnosti dominantní a ukazuje na respekt majitelů k původnímu vybavení vily.

Článek

Díky stylovému mixu má prvorepubliková vila jedinečnou atmosféru. Jemné pastelové odstíny, vzdušnost interiéru bez potřeby zahlcovat ho těžkým nábytkem, dřevo v hlavní roli a k tomu tradiční krb. Koktejl namíchaný s lehkostí i precizností zároveň.

„Dostali jsme jasné zadání. Obnovit a harmonizovat nesjednocené části vily a přizpůsobit dům moderním nárokům dnešní doby,“ vysvětluje architekt Jakub Filip Novák ze studia No Architects.

V interiéru je každý detail dokonale promyšlen, barevně sladěn, vše působí kompaktně a přirozeně. Od barevných portálů až po designový nábytek.

V tomto bytě je nejenom kuchyň zařízena s nápadem a vtipem

Bydlení

Na fasádě domu jsou dvojitá okna lemovaná bílými cihlami, jež skvěle podtrhují styl první republiky. A k nim nepochybně patří i červená střecha z pálené tašky.

Pozvánka do minulého století

Již za dveřmi na vás dýchne atmosféra dávných let, kde šel příběh za příběhem. V hale je zachovalá dlážděná podlaha s drobným retro vzorkem, jedinečný je dřevěný dekor vstupních dveří. Ten naprosto koresponduje s dřevěným obložením stěn a poličkami, jež slouží jako botník.

Krásné je i schodiště do prvního patra, které je vybaveno dřevěnými nášlapy. Schodišťové stupně jsou k tomu sladěny v olivovém odstínu a celému místu barva přidává na útulnosti.

Prvkem, který odkazuje na britské tradiční interiéry, jsou zde velké portály zárubní. Zvýrazňují silné stěny, ale pro zjemnění jsou v tyrkysovém odstínu.

V přízemí se nachází pracovna, která slouží i jako pokoj pro hosty, a menší koupelna. Pod schodištěm je zadní vchod s přístupem na prostornou zahradu. Směrem dále dolů pak schodiště vede do podzemního podlaží, kde je technické zázemí domu a fitness.

Obývací místnost s krbem

Dřevo v celé vile skvěle vyvažují chladnější odstíny, opakuje se tyrkysová s olivovou. Dveře i zárubně v domě zůstávají tyrkysové, většina stěn nese čistě bílou barvu, vyjma té za televizí a knihovnou, která přechází do jemné šedé stěrky.

Centrem obývacího prostoru je sice po strop vysoký krb, který ale na sebe prvoplánově nestrhává pozornost. Má obklad z bílých cihliček, vedle sebe měkkou pohovku a naproti knihovnu.

V interiéru chybí klasická obývací stěna, ale to prostoru jenom prospívá. Je vzdušný, na stěně „levituje“ TV a pod obrazovkou jsou jen skříňky. Vzájemně na sebe navazují a zdobí je frézovaný atypický dekor, který odkazuje na fakt, že jsme v historické vile.

Knihu k čaji o páté

Čtecí koutek v obývacím prostoru je úžasné zákoutí. Dostalo podobu pohodlné červeně polstrované lavice s polštářky ve stejné barvě, včetně šikovně umístěného světla pro pohodlné čtení.

Na protější straně je lavice v podobném duchu, opět s červenou sedací částí. Opěrka je sice stejná, ale v šedé barvě. Velká knihovna nabízí žánry podle chuti.

Bydlím na staré poště, i když vlastním zámek, říká o Blatné Stephanos Germenis-Hildprandt

Bydlení

Kuchyňská dvířka jako okenní tabulky

Do kuchyně se v prostorné vile dostanete dvěma způsoby: ústí sem průchozí portál od jídelního koutu či chodba z haly. Kuchyň je zařízena v retro stylu, „kabátek“ má, jak jinak, ve svěžím tyrkysovém odstínu.

Prosklená dvířka kuchyňské sestavy jsou kopií dělených okenních tabulek a velkého francouzského okna, která pouští denní světlo ze zahrady. Majitelé tím vyjádřili úctu k původnímu designu prvorepublikové vily.

V centru místnosti je kuchyňský ostrůvek se dvěma barovými židličkami, kde si lze vychutnat odpolední kávu či rychleji posnídat. Protilehlou část kuchyně tvoří vestavné skříně, jež nabízejí dostatek úložných prostor. Jsou ve stejném odstínu dřeva jako kuchyňský ostrůvek či podlaha.

Ačkoliv jsou spotřebiče moderní, jejich design respektuje celkový retro look kuchyně. Skříně skrývají nenápadné vstupy do komory, a dokonce rafinovaně ukrytou toaletu pro užití v dolní hale.

Postel s retro čalouněním

Relaxační zóna se nachází v horním patře domu. V ložnici majitelů je jednoduchá postel s textilním čelem, přičemž látka má abstraktní retro vzorek a odkazuje na bytový design minulého století. Noční dřevěné stolky se pyšní nenápadnými vyfrézovanými úchyty a nad nimi je stejné závěsné osvětlení jako nad ostrůvkem v kuchyni.

Ložnice ukrývá i další poklad. Za posuvnými dveřmi se otevírá prostorná šatna. Je strategicky přístupná jak z ložnice, tak z chodby, což zvyšuje její užívání.

V horním patře najdeme i dvě prostorné koupelny se zkoseným stropem. Estetika koupelen je definována kombinací černého obkladu a světlých tónů a je doplněna o podlahu z kvalitních materiálů, jejichž protiskluzné vlastnosti ještě zvyšují bezpečnost.

Informace o projektu:

Zastavěná plocha: 173 m²

Užitná plocha: 175 m²

Plocha pozemku: 750 m²

Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch voda, v přízemí podlahové vytápění, v suterénu a v patře individuální a rychlé regulace otopnými tělesy.

Dodavatelé:

Baterie - Essence New, Grohe; dlažba - Sorrento White, Archceram; dveřní kliky - Nova, M&T; sedačka - Neff, Polstrin; truhlářské výrobky - CZ interiéry; vypínače - Future Linear, ABB; závěsné svítidlo - Nelson Propeller-BubbleM, HAY; židle - Monaco, Drevbyt

I byt od developera může být cool. Třeba v kombinaci dubové dýhy, mramoru a černých detailů

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám