Hlavní obsah

Jak zařídit chatu či chalupu? Prakticky, stylově a úplně jinak než domov

Češi jsou národem chatařů a chalupářů a nic na tom nemění ani dnešní moderní doba. Právě naopak, pobyt mimo město je pro mnoho z nás oblíbeným víkendovým nebo prázdninovým relaxem. Odborníci tedy radí myslet i při zařizování chaty především na pohodlí a odpočinek a ideálně zvolit úplně jiný styl nábytku a doplňků, než máte doma, abyste co nejméně mysleli na realitu všedních dní a užívali si volna plnými doušky. Jak tedy vybírat nábytek s doplňky, ale třeba i osvětlení nebo spotřebiče?

Foto: Envato Elements

Zařízení chaty nebo chalupy má být pohodlné a méně formální. Žádaná je patina, ovšem nikoli rozbitý stav.

Článek

Často máme tendenci vozit na chatu staré a nepotřebné věci, které by se tam přece mohly hodit. A zatímco starou mikinu u ohně nejspíš opravdu využijete, u nábytku a doplňků to úplně neplatí. Prosezená pohovka není to pravé ořechové, stejně jako staré oprýskané hrnečky na kávu, které už dávno nemáte v sadě, ale jen po jednom kuse. Retro vzhled je samozřejmě žádaný, ale hlavní slovo má funkčnost a estetika. Nehledě na to, že dnes bez problému pořídíte i nové kousky nábytku nebo sady nádobí, které vypadají jako z dob našich babiček.

Přírodní materiály a neutrální barvy

Na většinu chat se hodí především dřevo a další přírodní materiály, které v obklopení přírodou působí přirozeně a navíc celý prostor krásně zútulní. Kromě rustikálního dřevěného nábytku tedy bude ideální i dřevěná podlaha, které navíc neuškodí ani postupné opotřebení. A to je oproti městským bytům velká výhoda.

Zásady udržitelnosti může splňovat nejen rodinný dům, ale i chalupa

Bydlení

Plast a kov můžete vynechat a raději zvolte kámen, textil nebo kožešiny. Z kamene se přitom nedělají jen příjezdové cesty a terasy, ale třeba i interiérové schody a kuchyňské desky. Pohovku pak můžete doplnit polštářky, přehozy a plédy, ale také kožešinovými koberečky, díky kterým se budete na chatu těšit i v zimě. Všechny tyto materiály nejlépe vypadají v neutrálních a zemitých tónech, které evokují nadčasovost i spojení s přírodou. A pokud chcete prostor něčím oživit, vsaďte na květinové motivy.

Foto: Envato Elements

Chaty a chalupy jsou místem, kde můžeme naplno projevit své nadšení pro rustikální či boho styl. Skvěle se hodí dřevěné podlahy a přírodní materiály.

Praktické osvětlení, které vytvoří příjemnou atmosféru

Velmi důležitý je i výběr svítidel, a to jak do interiéru, tak do exteriéru. Kromě vhodně zvoleného centrálního svítidla do každé místnosti nezapomeňte na stojanovou lampu do obývací části a stolní nebo čtecí lampičky do ložnice. Nabídka modelů ve vintage nebo retro stylu je dnes obrovská. V každém případě tak vzniknou zajímavé dekorativní prvky, které ozdobí interiér chaty přes den i během večera.

Nepodceňte ani venkovní osvětlení příjezdové cesty a vchodových dveří, aby pro vás byly večerní návraty co nejjednodušší. Na terase nebo verandě jde pak o příjemnou atmosféru, kterou dokážou svítidla vytvořit. Kromě klasických nástěnných lamp jsou oblíbené i stojanové varianty podobné těm obývákovým, jen s vyšší odolností proti vlhkosti a prachu (stupněm IP minimálně 44). A vyloženě dekorativní funkci mají různé světelné řetězy.

Foto: Envato Elements

Odvážet na chatu nebo chalupu všechny osiřelé hrnečky a talířky není šťastné. Mnohem lepší volbou je pořídit důstojnou novou sadu, třeba v historizujícím, venkovském či provence stylu.

Vítězí multifunkční vybavení

Zejména v menších chatách oceníte variabilitu v podobě rozkládací pohovky nebo nafukovací postele pro hosty. Ušetříte místo a navíc budete připraveni na nenadálé návštěvy. Skládací stůl a židle i snadněji přenesete a výjimečně je můžete využít také venku. Všestranné by měly být také spotřebiče, aby zbytečně nezabíraly místo, když je budete zapínat jen párkrát do roka. Mnoho chatařů si pořizuje například multifunkční troubu s mikrovlnkou, zatímco bez sušičky prádla se snadno obejdou.

Pohodlí a zdravé spaní

Pokud byste na něčem neměli šetřit, je to určitě spánek. Na chatě sice možná trávíte jen několik nocí v letních měsících, ale jezdíte si tam především odpočinout. Doporučujeme tedy investovat do kvalitní postele z dřevěného masivu, případně renovovat tu původní. A co je nejdůležitější? Určitě pohodlná matrace, ze které vás nebudou bolet záda ještě několik dní po návratu.

Foto: Envato Elements

Staré předměty, leckdy z druhé či třetí ruky, na chatě a chalupě nevadí. S jedinou výjimkou, a tou je postel s matrací. Ty musí být kvalitní, abychom si během spánku skutečně odpočinuli a nevraceli se z dovolené s bolavými zády.

Anketa

Máte také zlozvyk používat chatu či chalupu coby odkladiště věcí z domova?
Ano, to je přesně náš případ.
32,6 %
Měli jsme ten zvyk, ale opustili jsme ho.
23,9 %
Ne, to neděláme.
43,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1521 čtenářů.

Horský srub s prosklenou stěnou nabídla k prodeji žena Roberta Redforda Sibylle

Bydlení

Na první pohled plot, na druhý chata. To je působivá stavba v Sušici

Lifestyle

Výběr článků

Načítám